Εδώ θα βρείτε την αυθεντική συνταγή για πρέτσελ και όλα τα μυστικά! Τα πρωτοδοκίμασα στην Αμερική με ζύμη χωρίς αυγά και κατάλαβα γιατί όλοι...

Εδώ θα βρείτε την αυθεντική συνταγή για πρέτσελ και όλα τα μυστικά! Τα πρωτοδοκίμασα στην Αμερική με ζύμη χωρίς αυγά και κατάλαβα γιατί όλοι τρελαίνονται γι’ αυτά! Μπορείς να απολαύσεις τα μπρέτσελ όλες τις ώρες σαν ένα χορταστικό γλυκό ή αλμυρό σνακ.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
103

Για τα πρέτσελ (Pretzel)

  • 1½ φλ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά (ή 1 κύβος νωπής μαγιάς)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.σ. κοφτή μαύρη ζάχαρη (ή κοινή κρυσταλλική ζάχαρη)
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • Ανθός αλατιού ή κανελοζάχαρη
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Για το σοδόνερο
  • 1 lt νερό
  • 2½ κ.σ. σόδα μαγειρική
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ενεργοποίηση μαγιάς

    Πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά για τη ζύμη.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά ξηρή σε σκόνη ή νωπή σε τρίμματα.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1/2 φλ. χλιαρό νερό.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι και σκεπάζουμε για 5 με 6 λεπτά μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

    Για τα πρέτσελ

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό στο διάλυμα με τη μαγιά ανακατεύουμε και σταδιακά, φλιτζάνι φλιτζάνι, ρίχνουμε τα 3 από 4 φλ. αλεύρι.

    Προσθέτουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να γίνουν ζύμη.

    Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και με αλευρωμένα χέρια πιάνουμε την κολλώδη ζύμη και την ζυμώνουμε για 4 με 5 λεπτά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη.

    Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε λίγο επιπλέον αλεύρι από το περίσσευμα που έχουμε.

    Βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι σε ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.

    Τη σκεπάζουμε καλά να μην παίρνει αέρα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να ωριμάσει για 45 λεπτά με 1 ώρα.

    Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο.

    Την ξεφουσκώνουμε και την πλάθουμε σε ρολό.

    Την κόβουμε στη μέση και κάθε μισό ζύμης το χωρίζουμε σε 6 μικρά κομμάτια. Δηλαδή θα φτιάξουμε συνολικά 12 pretzel.

    Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα και τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με πετσέτα για 10 λεπτά.

    Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε κορδόνι-φιτίλι με μήκος περίπου 40 εκ. και δίνουνε το κλασικό σχήμα πρέτσελ ή ότι σχήμα θέλουμε.

    Αφού πλάσουμε όλα τα pretzel, τα αφήνουμε στον πάγκο για 10 λεπτά σκασμένα και τότε ετοιμάζουμε το νερό με τη σόδα.

    Για το σοδόνερο

    Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα βαθιά να πάρει βράση.

    Ρίχνουμε τη σόδα και όσο βράζει βουτάμε τα πρέτσελ.

    Βουτάμε τα pretzel 1-1 στο καυτό σοδόνερο για 20 με 30 δευτερόλεπτα.

    Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντας τα περιττά νερά.

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

    Στρώνουμε 2 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.

    Τοποθετούμε τα πρέτσελ στο ταψί αραιά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.

    Πασπαλίζουμε τα πρέτσελ με ανθό αλατιού ή κανελοζάχαρη αν τα θέλουμε γλυκά.

    Ψήνουμε τα πρέτσελ στον προθερμασμένο φούρνο, γύρω στα 13 με 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

    Μυστικά για μαλακά και αφράτα pretzel (πρέτσελ)

    Όπως όλες οι ζύμες με μαγιά έτσι και η ζύμη για πρέτσελ πρέπει να πάρει τον χρόνο της για να ωριμάσει και να φουσκώσει.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να ζυμώσετε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να την φυλάξετε σε λαδωμένο μπολ καλά σκεπασμένη για 1 νύχτα στο ψυγείο.

    Όλες οι ζύμες για να έχουν αφράτο αποτέλεσμα τα ζυμωτά πρέπει να ωριμάσουν και να ξεκουραστούν για να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να γίνουν αφράτα στην συγκεκριμένη περίπτωση τα pretzel.

    Κάθε φορά που κόβετε κομμάτι ζύμης και πλάθετε πρέτσελ, κουλούρι ή οτιδήποτε άλλο, αφού του δώσετε το επιθυμητό σχήμα αφήστε το για 10 λεπτά να ξαναφουσκώσει και να ξεκουραστεί μετά το ζύμωμα και το πλάσιμο του.

    Όσο πιο πολύ υπομονή έχεις με τα ζυμωτά τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα αφού ψηθούν.

    Όσο πιο πολύ βιάζεσαι και παραλείπεις στάδια, τόσο πιο σφιχτά και σκληρά θα βγουν μετά το ψήσιμο.

    Μπορείτε αντί για αλάτι, να πασπαλίσετε τα pretzel με κανέλα και κρυσταλλική ζάχαρη.

    Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο περιχύστε τα με λιωμένο βούτυρο

    Αφήστε τα πρέτσελ να κρυώσουν σε σχάρα και μετά φυλάξτε τα σε αεροστεγές μπολ ώστε να διατηρηθούν μαλακά για 2-3 ημέρες

    Εναλλακτικά φυλάξτε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη τα φρεσκοψημένα pretzel και κάθε φορά που χρειάζεστε ψήστε τα όπως είναι παγωμένα για 15 λεπτά στους 160°C να ζεσταθούν. Έτσι θα μοιάζουν ολόφρεσκα και θα είναι αφράτα και μαλακά.

    Το νερό με τη σόδα δίνει αυτό το υπέροχο ρόδινο χρώμα στα πρέτσελ και τα κάνει αφράτα.

    Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε 2 κρόκους αυγού στη ζύμη στο ζύμωμα και να αλείψετε με ασπράδι τα pretzel πριν τα ψήσετε για να γυαλίσουν.

    Εγώ προτιμώ να φτιάχνω τα πρέτσελ χωρίς αυγό και να τα αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο αφού βγουν από το φούρνο όπως είναι ζεστά.

    Παίξτε με τα pretzel και πασπαλίστε τα με ότι σας αρέσει, όπως σουσάμι, μαυροσίσαμο, μπούκοβο, τυρί τριμμένο, βότανα ή μπαχαρικά. Και η γλυκιά εκδοχή τους με κανέλα και ζάχαρη είναι ιδανική για πρωινό ή σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Μυστικά για: Αλμυρές συνταγές με γάλα
    Μυστικά για: Γλυκά και φαγητά με αυγά
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται