Προφιτερόλ

Προφιτερόλ με αέρινη κρέμα, τραγανά σου και πλούσια σοκολάτα.

Μεσαία
1:30

40 λεπτά

50 λεπτά

προφιτερολ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΔΑΚΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Μπεν Μαρί

Μπεν Μαρί

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΔΑΚΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Video

Εκτέλεση

ΣΟΥΔΑΚΙΑ

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για τέλεια υφή.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και το βούτυρο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
  3. Μόλις βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το κοσκινισμένο αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  4. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή μπάλα, να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να στεγνώσει ελαφρώς.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά στον πάγκο.
  6. Μεταφέρουμε τη χλιαρή ζύμη στον κάδο του μίξερ με το φτερό (όχι τον γάντζο). Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2–3 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της.
  7. Ανεβάζουμε σε μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Κάθε φορά περιμένουμε να ενσωματωθεί το αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
  8. Γεμίζουμε ένα κορνέ με τη μαλακή, κολλώδη ζύμη και κόβουμε τη μύτη του.
  9. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνες και σχηματίζουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού, αφήνοντας 2–3 εκ. κενό μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν πολύ.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα.
  11. Ψήνουμε αρχικά για 9–10 λεπτά στους 190°C μέχρι να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν εσωτερικά.
  12. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  13. Αφού τα σου κρυώσουν, τα τρυπάμε από την κάτω πλευρά (βάση) και τα γεμίζουμε με κρέμα pâtissière ή όποια άλλη κρέμα επιθυμούμε.

ΚΡΕΜΑ PâTISSIèRE

  1. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος.
  2. Χαράζουμε τη βανίλιας κατά μήκος, ξύνουμε τα σποράκια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  4. Στη συνέχεια κοσκινίζουμε σταδιακά το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει λείο.
  5. Λίγο πριν βράσει το γάλα με την κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό υγρό στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς.
  6. Ρίχνουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για 5–6 λεπτά, μέχρι να πήξει και να γίνει λεία, παχιά κρέμα.
  7. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ ή ταψάκι και την καλύπτουμε με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται απευθείας στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
  8. Όταν είναι ώρα να γεμίσουμε τα σου, αφαιρούμε τη μεμβράνη και χτυπάμε ελαφρά την κρύα κρέμα με σύρμα για να ξαναγίνει λεία και βελούδινη.
  9. Τη μεταφέρουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα σουδάκια.

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

  1. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, σε μέτρια φωτιά.
  3. Μόλις πάρει βράση, περιχύνουμε αμέσως τη σοκολάτα με το μείγμα και σκεπάζουμε το μπολ για 1 λεπτό.
  4. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το αλκοόλ και ανακατεύουμε καλά.
  7. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί λίγο.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ

  1. Σε ένα διάφανο, ψηλό μπολ ή γυάλινο σκεύος, βάζουμε λίγη σοκολατένια κρέμα στη βάση.
  2. Τοποθετούμε από πάνω μια στρώση γεμιστά σου με κρέμα pâtissière.
  3. Περιχύνουμε ξανά με σοκολάτα.
  4. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία στρώση με σουδάκια και τελειώνουμε με σοκολάτα στην επιφάνεια.
  5. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για λίγη ώρα.
  6. Λίγο πριν το σερβίρισμα, γαρνίρουμε με σαντιγί για έξτρα απόλαυση.

Tips

  • Τα ψημένα σου αποθηκεύονται σε σακούλα τροφίμων, κλεισμένα καλά, και διατηρούνται τραγανά για αρκετές εβδομάδες στην κατάψυξη.

 
Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε ζύμη για σου χωρίς μίξερ

  • Για τραγανά σουδάκια: Αφού ψηθούν, αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και στη συνέχεια ξαναψήστε τα για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά.

 
Πώς καταλαβαίνουμε ότι τα σου είναι έτοιμα;

  • Πριν τα βγάλετε από τον φούρνο, κόψτε ένα στη μέση. Το εσωτερικό πρέπει να είναι κενό και τελείως στεγνό. Αν όχι, συνεχίστε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.

 
Σωστή αποθήκευση:

  • Αφού κρυώσουν τελείως, φυλάξτε τα σε σακούλα τροφίμων καλά κλεισμένη. Διατηρούνται τραγανά για αρκετές εβδομάδες.

 
Αν περισσέψει σοκολατένια κρέμα:

  • Καλύψτε την με μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνειά της) και διατηρήστε την στο ψυγείο για 3–4 ημέρες. Ζεστάνετέ την σε μπεν μαρί για να ξαναγίνει ρευστή — μόλις κρυώσει, θα σφίξει ξανά.

 
Προαιρετικό γαρνίρισμα με σαντιγί:

  • Χτυπήστε πολύ κρύα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει, περίπου 2 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε 1–2 κ.σ. άχνη ζάχαρη, αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, αλλά προσωπικά δεν προσθέτω — το προφιτερόλ έχει ήδη αρκετή γλύκα από τις κρέμες του.
  • Βάλτε τη σαντιγί σε κορνέ και γαρνίρετε την επιφάνεια του γλυκού για έξτρα απόλαυση!

προφιτερολ

Απόρρητο