• προετοιμασία 5 λεπτά
 • μαγείρεμα 5 λεπτά
Βαθμολογήστε
 • 350 γραµ. κρέμα γάλακτος (πολύ κρύα με 35% λιπαρά)
 • 50 γραµ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
 • 1 κλωνάρι βανίλια

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

  * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

  Σαντυγι

  Συνταγη για σαντυγι

  Για να φτιάξετε σαντυγι στο σπίτι, χρειάζεστε απαραίτητα κρεμα γαλακτος με 35% λιπαρα, η οποία πρέπει να είναι κατευθείαν από το ψυγείο και πολύ παγωμένη. Η συνταγη αυτή για την σαντιγυ με κρεμα γαλακτος από την Αργυρω Μπαρμπαριγου είναι ότι πιο εύκολο έχετε φτιάξει. Φυσικά υπάρχει και η φυτικη σαντιγυ.

  Αν αρωματίσετε με κλωνάρι βανίλιας την κρεμα σαντιγι, πρέπει να χαράξετε τη βανιλια, να αφαιρέσετε τον καρπό της με την λάμα του μαχαιριού και να τη ρίξετε στην κρύα κρεμα. Βάλτε επίσης και το κλωνάρι στην κρεμα. Σκεπάστε καλά με μεμβράνη κι αφήστε για μερικές ώρες στο ψυγειο στο πιο κρύο ράφι. Αυτό μπορεί να γίνει και μια μέρα πριν. Όταν είναι ώρα να χτυπήσετε τη σαντυγι, σουρώστε την κρέμα σε λεπτό σουρωτηρι και αφαιρέστε το κλωνάρι βανίλιας.

  Αν βιάζεστε, παραλείψετε το κλωνάρι βανίλιας και χρησιμοποιήστε λίγη υγρη βανιλια ή βανιλινη την ώρα που φτιάχνετε την σαντυγι.

  Βάλτε την παγωμένη κρέμα στον καδο του μιξερ, προσθέστε τη ζαχαρη και καλύψτε τον κάδο με το ειδικό καπάκι γιατί η κρέμα πετάγεται όσο είναι ακόμα υγρή.

  Αρχίστε να χτυπάτε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά αυξήστε την ταχύτητα. Η σαντυγι είναι έτοιμη όταν εμφανίζονται απαλές κορυφές που στέκονται. Αυτό το στάδιο θέλει πολύ προσοχή γιατί το παρατεταμένο χτύπημα της κρέμας οδηγεί σε αποχωρισμό βουτύρου από τα υγρά με αποτέλεσμα να κόψει. Δηλαδή να χωρίσει.

  Μυστικά για αφράτη κρεμα σαντιγυ και τι να προσέξεις

  1. Πολύ παγωμένη κρεμα
  2. Κρεμα γαλακτος με λιπαρά 35%
  3. Παγωμένος κάδος
  4. Προσοχή στο παρατεταμένο χτύπημα γιατί θα κόψει

  Όταν χτυπάμε την υγρή κρεμα γαλακτος, με το χτύπημα εγκλωβίζεται αέρας στις κυψέλες βουτύρου με αποτέλεσμα να διογκώνεται η κρέμα και να παίρνει τριπλάσιο όγκο και να σταθεροποιείται. Αν λοιπόν η κρέμα δεν είναι καλά παγωμένη, το βουτυρο της κρέμας δεν μπορεί να εγκλωβίσει αέρα με το χτύπημα και να διογκωθεί. Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό η κρεμα να είναι παρά πολύ κρύα και κατευθείαν από το ψυγείο να μπει στον κάδο.

  Η ιδανική θερμοκρασία της κρέμας γάλακτος είναι γύρω στους 3-4 βαθμούς C. Όμως, τα οικιακά ψυγεία πολλές φορές έχουν πιο υψηλή θερμοκρασία. Όποτε καλό είναι να έχετε βάλει τον καδο του μιξερ στο ψυγείο να είναι κι αυτός παγωμένος.

  Αν ο χώρος που δουλεύετε στο σπίτι είναι πολύ ζεστός λόγω θέρμανσης ή είναι καλοκαίρι και υπάρχει ζεστή στον χώρο καλό είναι να βάλετε την κρεμα γαλακτος στην κατάψυξη για 3-4 λεπτά μόνο να παγώσει σχετικά και να είναι πιο σταθερή στο χτύπημα και αφράτη. Όμως προσοχή μην ξεχαστείτε και την κάνετε παγωτό γιατί μετά δεν θα γίνει ποτέ αφράτη η σαντιγί αφού αλλοιώνεται η σύστασή της.

  •Μην αφήνετε τη σαντιγυ πολύ ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Θα αρχίσει να χάνει πάλι την σταθερότητα της και να ρευστοποιείται.

  Συνταγη για φυτικη σαντιγυ

  Εάν νηστεύετε, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε φυτικη κρεμα ψυγείου για σαντιγυ. Αφρατεύει το ίδιο καλά και δεν χρειάζεται ζαχαρη γιατί είναι ήδη γλυκιά η γεύση της.

  Από θέμα θερμίδων τα λιπαρά τόσο η φυτικη όσο και η κλασική σαντιγυ είναι τα ίδια γι’ αυτό και η ρευστή κρέμα ζωική ή φυτική διογκώνεται λόγω την λιπαρών της.

  Μερικά ακόμα μυστικά για την σαντιγυ με κρεμα γαλακτος

  Παρακάτω σας έχω τις απαντήσεις για όλες τις απορίες σας!

  Πολλοί με ρωτάτε πόση ώρα χτυπάμε την κρεμα γαλακτος;

  Για να πήξει, να φουσκώσει και να γίνει σαντυγι, χτυπάμε την κρύα πλήρη κρεμα γαλακτος για περίπου 2- 3′. Όμως, αυτό είναι σχετικό. Θα πρέπει να είστε από πάνω όταν χτυπάτε την κρεμα γαλακτος για να γίνει σαντυγι. Αν η κρέμα έχει τα σωστά λιπαρά, είναι κρύα στη σωστή θερμοκρασία και ο κάδος παγωμένος, τότε σε 2′ είναι έτοιμη.

  Ξεκινάμε το χτύπημα πάντα σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά ανεβάζουμε. Μόλις αρχίσει να σφίγγει, πάλι σταδιακά, χαμηλώνουμε το μιξερ γιατί ξαφνικά μπορεί να κόψει.

  Πότε κόβει η σαντυγι;

  Η αφράτη διογκωμένη και λευκή σαν χιόνι σαντυγι, κόβει από το παρατεταμένο χτύπημα. Δηλαδή αν τη χτυπήσετε για περισσότερο χρόνο από τον επιθυμητό. Τότε, παίρνει το αχνοκίτρινο χρώμα του βουτύρου και διαχωρίζεται σε κομμάτια το βουτυρο και το υγρό της παραμένει στον καδο του μιξερ κάτω κάτω.

  Τι κάνουμε αν κόψει η κρεμα γαλακτος;

  Αυτή η κομμένη σαντυγι, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον σαν σαντυγι αλλά μπορείτε να κρατήσετε το βουτυρο για τις άλλες παρασκευές σας στην κουζίνα.

  Αν το στάδιο διαχωρισμού του βουτύρου είναι πολύ αρχικό, τότε ο μόνος τρόπος που ίσως σας βοηθήσει να τη σώσετε, είναι να προσθέστε λίγη κρύα πλήρη κρεμα γαλακτος και με απαλές κινήσεις, με σπατουλα να αναδιπλώσετε με το χέρι.

  Και αν πια έχετε περάσει σε στάδιο πλήρη διαχωρισμού του βουτύρου από τα υγρά της κρέμας, τότε πασπαλίστε με λίγο ανθος αραβοσιτου στιγμής και απαλά ανακατέψτε ώστε να έχετε μια κρέμα για να γεμίσετε γλυκά. Δεν θα έχει μορφή σαντυγι, αλλά δεν θα πεταχτεί κιόλας.

  Τι να κάνω αν δεν πήζει η σαντυγι;

  Σας απασχολεί γενικά το δέσιμο για την κρεμα γαλακτος. Είναι μια ερώτηση που μου κάνετε συχνά.

  Αν η κρεμα γαλακτος είναι με 35% λιπαρά, πολύ κρύα, ο καδος του μιξερ παγωμένος δεν υπάρχει περίπτωση να μην δέσει η κρεμα γαλακτος σε σαντυγι.

  Μπορώ να φτιάξω σαντιγυ με κρεμα γαλακτος χωρίς μιξερ;

  Αν δεν έχετε πολύ χρόνο και θέλετε να γαρνίρετε στα γρήγορα τον καφέ και το γλυκό σας, δείτε εδώ ένα κόλπο για να φτιάξετε σαντιγί σε 2′ χωρίς μίξερ!

  Πόσο διατηρείται η σαντυγι στο ψυγείο;

  Η σαντυγι καλό είναι να καταναλώνεται φρέσκια, αφράτη και αέρινη. Όσο μένει, τόσο χάνει από τον όγκο της και την αέρινη υφή της. Γι’ αυτό και πάντα την χτυπάμε τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά, αν δεν είναι εφικτό να την χρησιμοποιήσετε αμέσως μπορείτε να την αφήσετε έως και μερικές ώρες στο ψυγείο.

  Αλλά να θυμάστε τίποτα δεν συγκρίνεται με την συνταγη για φρεσκοχτυπημένη αφράτη, βελούδινη και αέρινη σαντιγυ από την Αργυρω Μπαρμπαριγου.

  Αν βρήκατε χρήσιμες τις συμβουλές μου, ανακαλύψτε εδώ περισσότερα μυστικά για σίγουρη επιτυχία σε ό,τι φτιάχνετε.

  Τη φρέσκια συνταγη για σαντιγυ από την Αργυρω Μπαρμπαριγου μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε γλυκά όπως το παρακάτω

  Φτιάχνετε τις συνταγες που σας προτείνω, και μην ξεχνάτε να μου στέλνετε τα σχόλιά σας στα social media.

  Καλή επιτυχία Αργυρω.

  Διαφήμιση

  Προτεινόμενος εξοπλισμός

  Διαφήμιση
  Διαφήμιση
  Κάτι μαγειρεύεται

  Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

  Εγκατάσταση
  ×