Ραγού

Μοσχάρι ραγού, με τρυφερό κρέας που λιώνει στο στόμα, μαγειρεμένο σε πλούσια, αρωματική σάλτσα. Ιδανικά σερβίρεται με φαρδιά ζυμαρικά, όπως παπαρδέλες ή πάκερι.

Εύκολη
2:15

5 μερίδες

15 λεπτά

2 ώρες

Ραγου μοσχαρακι απο την Αργυρω

Υλικά

Εξοπλισμός

Πυρίμαχο σκεύος

Πυρίμαχο σκεύος

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας, το βάζουμε σε μπολ και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί ομοιόμορφα.
  2. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνει κρούστα.
    Το σοτάρισμα γίνεται σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για 3-4 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό.
    Προσθέτουμε τις ντομάτες και 1½ φλιτζάνι ζεστό νερό, ώστε να σκεπάζει το κρέας.
  6. Ρίχνουμε και τα μυρωδικά.
  7. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την εστία και σιγομαγειρεύουμε για 1½ ώρα.
  8. Με δύο πιρούνια διαλύουμε το κρέας μέσα στη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να λιώνει και η σάλτσα να έχει δέσει.
  9. Στο τέλος σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το ραγού να σταθεί σκεπασμένο για 10 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε με φαρδιά ζυμαρικά, όπως παπαρδέλες ή πάκερι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο τυρί.
  11. Απολαμβάνουμε αμέσως, όσο η σάλτσα είναι ακόμα ζουμερή.

Tips

  • Το ραγού είναι μια λαχταριστή, πλούσια σάλτσα με βάση το κρέας, που μαγειρεύεται αργά και υπομονετικά, μέχρι το κρέας να λιώνει στο στόμα. Το κρασί, η ντομάτα και τα αρωματικά λαχανικά ενισχύουν τη γεύση και δένουν τη σάλτσα.
  • Αν και η λέξη ragout είναι γαλλική, το ραγού αποτελεί βασικό στοιχείο της παραδοσιακής κουζίνας της νότιας Ιταλίας, όπου παρασκευάζεται συνήθως με μοσχάρι, αλλά και με άλλα κομμάτια κρέατος, όπως χοιρινό ή λουκάνικο.
  • Για το μοσχάρι ραγού επιλέγουμε κομμάτι από τη σπάλα. Η σπαλομύτα είναι ιδανική και ενδείκνυται για αργό μαγείρεμα σε σάλτσα.
    Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μοσχάρι από ελιά ή σβέρκο.
Απόρρητο