Ρεβύθια φρικασέ με σπανάκι

Υλικά

Για τα ρεβύθια με σπανάκι

  • 500 γρ. ρεβύθια (μουσκεμένα)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1 ματσ. κρεμμυδάκια φρέσκα (με τα πράσινα φύλλα τους)
  • 100 γρ. καρότο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. σπανάκι
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το λαδολέμονο

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)

Για τα ρεβύθια φρικασέ

Εκτός από το παραδοσιακό φρικασέ, στα νησιά μας φτιάχνουμε και φρικασέ θαλασσινών αλλά και φρικασέ με όσπρια ή και φρικασέ μανιταριών.

Στο φρικασέ μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπανάκι, μαρούλι ή χόρτα εποχής.

Πρέπει να έχουμε πριν μουσκέψει για 1 νύχτα τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό.

Αφού μουσκέψουνε μία νύχτα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.

Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα μέτρια, ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (κρατάμε τα πράσινα φύλλα τους για το τέλος) και το καρότο.

Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια και συμπληρώνουμε ζεστό νερό από αυτό που βράσαμε, ίσα που να καλυφθούν τα υλικά.

Βράζουμε για 20 λεπτά.

Όταν μαλακώσουν τελείως, κρατάμε 1 γεμάτη κουτάλα ρεβύθια στην άκρη.

Τότε, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε το φρικασέ.

Βράζουμε για 10 λεπτά.

Για το νηστίσιμο αυγολέμονο

Στο μπλέντερ βάζουμε τα ρεβύθια που κρατήσαμε στην άκρη με το ζωμό τους.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (1/4 φλ.) το χυμό λεμόνι και όλα μαζί τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν καλά.

Περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα με αυτή την λεμονάτη κρέμα ρεβυθιών και προσθέτουμε μπόλικο άνηθο.

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και να πήξει η σάλτσα του.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και περιχύνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και ελιές.

Είναι ένα χορταστικό υγιεινό και υπέροχο φαγητό ιδανικό για όσους κάνουν διατροφή, νηστεύουν ή είναι vegan.

Τρίψτε μπόλικο φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με τέταρτα λεμονιού.

Μυστικά

Το μεγάλο μου μυστικό για τα ρεβύθια αλλά και για τα όσπρια γενικά, είναι ότι μουσκεύω μπόλικα ρεβύθια η άλλο όσπριο και αφού φουσκώσουν κανονικά, τα στραγγίζω και τα διατηρώ στην κατάψυξη.

Έτσι ανά πάσα στιγμή μπορώ να τα μαγειρέψω κατευθείαν από την κατάψυξη σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς την αναμονή για να μουλιάσουν τα όσπρια.

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια πάντα σε κρύο νερό και ποτέ σε ζεστό.

Αν τα μουσκέψετε με ζεστό νερό θα ξεφλουδίσουν στο μαγείρεμα.

Πάντα βάζουμε στα μουσκεμένα ρεβύθια νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι ζεστό.

Ενδέχεται να ξεφλουδίσουν στο μαγείρεμα.

Ο χρόνος βρασμού για τα ρεβύθια ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα των ρεβυθιών.

Το ξερό κρεμμύδι τα χυλώνει και με το βράσιμο η σάλτσα τους μετατρέπεται σε κρέμα.

Αν πρόκειται να συμπληρώσετε νερό στο μαγείρεμα πάντα να βάζετε ζεστό νερό και όχι κρύο για να μην κόβεται ο βρασμός τους.

Αν θέλετε τα ρεβύθια να χυλώσουν σωστά χωρίς να λιώσουν και να διαλυθούν τότε να τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Η δυνατή φωτιά θα τα διαλύσει και στο τέλος θα τα λιώσει.

Για να χυλώσουν σωστά, πάντα στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε 2-3 φορές.

Έτσι θα γίνουν χυλωμένα και θα δέσει ωραία η σάλτσα τους.

Τα ρεβύθια φρικασέ, είναι ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα φαγητά.

Μπορείτε να τα φτιάχνετε κάθε εποχή και να χρησιμοποιείτε ανάλογα και χόρτα εποχής.

Δεν ξεφλουδίζω ποτέ τα ρεβύθια γιατί χάνουν την νοστιμιά τους.

Αν θέλετε πιο πηχτό το φρικασέ, μπορείτε στο λαδολέμονο να προσθέσετε λίγο πίτουρο βρώμης ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο.

Αν κάνετε διατροφή στην σάλτσα ρεβυθιών βάλτε λίγο ταχίνι.

Αν σας άρεσαν αυτά τα υγιεινά ρεβύθια με σπανάκι, δοκιμάστε και την παρακάτω φανταστική συνταγή:

https://www.argiro.gr/recipe/revythia-frikase-me-spanaki/