Κλασική και εύκολη συνταγή για ροξάκια, αφράτα, με σιρόπι, με ζύμη μυρωδάτη και γέμιση σοκολατένια. Τα κλασικά σιροπιαστά ροξάκια με σοκολάτα μπορούν να...

Κλασική και εύκολη συνταγή για ροξάκια, αφράτα, με σιρόπι, με ζύμη μυρωδάτη και γέμιση σοκολατένια. Τα κλασικά σιροπιαστά ροξάκια με σοκολάτα μπορούν να γίνουν και με ζύμη σφολιάτας.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 21 λεπτά
82

Για τα ροξάκια της γιαγιάς

  • 1 φλ. γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά σκόνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμ. δωμ.
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα του
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

Για τη σοκολατένια ζύμη

  • 3 κ.σ. κακάο άγλυκο (κοφτές)
  • 1 κ.γ. κανέλα (κοφτό)
  • Για το σιρόπι
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • Φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Χυμό από μισό μικρό λεμόνι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Για να φτιάξουμε τη ζύμη για τα ροξάκια της γιαγιάς, πρώτα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.

    Σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε τη μαγιά να ξυπνήσει, να ενεργοποιηθεί για 5 με 10 λεπτά μέχρι φουσκαλίτσες να εμφανιστούν στην επιφάνεια.

    Τότε, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το λάδι, το κονιάκ, το ξύσμα, το αλάτι και με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά.

    Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μαζευτούν τα υλικά σε μπάλα γύρω από το κουτάλι.

    Η ζύμη σε αυτή τη φάση είναι λαδερή, μαλακή και εύπλαστη.

    Παίρνουμε τη μισή ζύμη και τη βάζουμε σε άλλο μπολ.

    Η μία ζύμη θα παραμείνει λευκή και θα προσθέσουμε λίγο έξτρα αλεύρι.

    Τη ζυμώνουμε να πιει το αλεύρι και τη βγάζουμε στον πάγκο.

    Μερικά ανοίγματα και ζυμώματα της λευκής ζύμης στον αλευρωμένο πάγκο είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να γίνει πολύ ελαστική.

    Αφού η λευκή ζύμη γίνει λεία και απαλή, την ξαναβάζουμε στο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.

    Για τη σοκολατένια ζύμη

    Στο άλλο μπολ με τη ζύμη, πασπαλίζουμε με κακάο και κανέλα και ζυμώνουμε τα υλικά.

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε με τραβήγματα.

    Όταν γίνει λεία και απαλή την βάζουμε πίσω στο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.

    Για το σχήμα στα ροξάκια

    Θα ετοιμάσουμε δυο ρολά ζύμης, για μεγαλύτερη ευκολία και για να βγουν τα ροξάκια της γιαγιάς ομοιόμορφα.

    Η λευκή ζύμη θα είναι το φύλλο μας και η σοκολατένια ζύμη θα είναι η γέμιση μας.

    Αφού φουσκώσουν λοιπόν οι ζύμες, τότε χωρίζουμε τη λευκή ζύμη σε δυο μέρη και τη ζύμη με κακάο σε δύο μέρη.

    Με την λευκή ζύμη θα ανοίξουμε φύλλο και θα γεμίσουμε με τη ζύμη κακάο που πλάθουμε σε φυτίλι κυλινδρικά όπως κάνουμε για τσουρέκια.

    Με ένα χοντρό πλάστη, ανοίγουμε σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο τη λευκή ζύμη.

    Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης με κακάο και το πλάθουμε σε φυτίλι όπως το τσουρέκι.

    Τοποθετούμε τη ζύμη με κακάο πάνω στη μια πλευρά του φύλλου και σφιχτά τυλίγουμε σε ρολό.

    Ακουμπάμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω.

    Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό ζύμης για τα ροξάκια της γιαγιάς.

    Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε φέτες των 2 εκατοστών.

    Ακουμπάμε τα ροξάκια αραιά μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν, σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

    Αφού τελειώσουμε με όλα τα ροξάκια, σκεπάζουμε τις λαμαρίνες με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

    Για το σιρόπι

    Ωστόσο, ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

    Σιροπιάζουμε τα ροξάκια ζεστά και το σιρόπι κρύο.

    Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το χυμό) σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη κι αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι.

    Από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, δεν ανακατεύουμε ξανά και βράζουμε για 3 λεπτά.

    Στο τέλος του βρασμού ρίχνουμε το λεμόνι.

    Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.

    Βάζουμε στο φούρνο τα ροξάκια και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά να ροδίσουν.

    Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να σταθούν 3 με 5 λεπτά και μετά λίγα λίγα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.

    Αν τα προτιμάτε πολύ ζουμερά, συγκεντρώστε τα όλα σε μια λαμαρίνα και περιχύστε τα μέσα στο ταψί με σιρόπι.

    Έτσι θα γίνουν πολύ ζουμερά.

    Αναποδογυρίστε τα ροξάκια να ρουφήξουν σιρόπι.

    Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι μέσα στο ταψί και να κρυώσουν τελείως.

    Αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές μπολ για να παραμείνουν αφράτα και λαχταριστά.

    Μυστικά

    Όταν φτιάχνετε μια ζύμη με μαγιά μην βιάζεστε.

    Δώστε χρόνο στη ζύμη σας να ωριμάσει και να φουσκώσει για να έχετε αφράτα ροξάκια στο τέλος.

    Ενεργοποιήσετε τη μαγιά πριν αρχίσετε το ζύμωμα.

    Είναι μια εύκολη διαδικασία που διαρκεί μόνο 5 με 10 λεπτά αλλά δυναμώνει γρήγορα τη ζύμη και φουσκώνει σωστά.

    Μπορείτε να αντικαταστήσετε την ξερή μαγιά σκόνη με 1 κύβο νωπής μαγιάς των 25 γρ.

    Τα ζεστά-χλιαρά υλικά της ζύμης βοηθούν τα ροξάκια να αρχίσουν να φουσκώνουν πιο γρήγορα.

    Η αφράτη κι εύπλαστη ζύμη για ροξάκια θα δώσει και αφράτο γλυκό.

    Η σφιχτή και τραχιά ζύμη θα δώσει ψωμένιο αποτέλεσμα.

    Αποφύγετε ζεστά σημεία όταν φουσκώνετε τη ζύμη.

    Αν η ζύμη ζεσταθεί πολύ, μετά είναι δύσκολο να της δώσετε σχήμα και όταν θα κόβετε τα ροξάκια σε φέτες θα απλώσουν και δεν θα βγουν στρογγυλά.

    Επιθυμητό πάχος για τα ροξάκια είναι 1,5 έως 2 εκατοστά.

    Καλύτερα να χωρίσετε σε δυο ρολά τα ροξάκια για όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

    Αφού τα κόψετε  στο ταψί, αφήστε τα να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν και πάλι για να γίνουν πολύ αφράτα.

    Αφήστε τα ροξάκια στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν λαχταριστά.

    Αρώματα όπως πορτοκάλι, κανέλα, σοκολάτα είναι απαραίτητα στη συνταγή.

    Για πιο αφράτα ροξάκια, μετά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης και αφού δώσετε σχήμα στα ροξάκια, αφήστε τα σκεπασμένα μακριά από ρεύματα αέρα ώστε να φουσκώσουν και πάλι.

    Τα φουσκωμένα ροξάκια μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη καλά κλεισμένα σε αεροστεγές σκεύος.

    Όποια στιγμή τα χρειαστείτε απλά τα βγάζετε στον πάγκο να έρθουν για 20 λεπτά σε θερμοκρασία και τα ψήνετε.

    Τα ψημένα διατηρούνται για πολλές ημέρες σε καλά κλεισμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για να παραμείνουν αφράτα ενώ διατηρούνται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο μπολ για πολλές εβδομάδες για να παραμείνουν ζουμερά.

    Παραλλαγές

    Όπως σας είπα  μπορείτε να τα φτιάξετε και νηστίσιμα.

    Επίσης, μπορείτε να τα φτιάξετε με σφολιάτα και καρύδι.

    Αυτή η παραλλαγή της συνταγής είναι τα λεγόμενα ρόξ και περιλαμβάνουν καρύδια ψιλοκομμένα, κακάο και κανελογαρύφαλλα και θα τα συναντήσετε κυρίως σε ζαχαροπλαστεία.

    Τα σπιτικά ροξάκια, γίνονται πάντα με ζύμη μαγιάς.

    Ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή:

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται