Δίνει εξτρά νοστιμιά στο κρέας και συνοδεύει εξαιρετικά το γεύμα.

Δίνει εξτρά νοστιμιά στο κρέας και συνοδεύει εξαιρετικά το γεύμα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
9

Για τη σάλτσα «Γανυμήδης» (Γλυκόξινη σάλτσα για ψητό κρέας)

  • 1½ kg ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα μαύρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα ξανθή
  • 1 κ.σ. γεμάτη αλάτι χοντρό
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί
  • Για το αρωματικό μπουκέτο
  • 1/4 ξύλο κανέλας
  • 2 γαρίφαλα (καρφάκια)
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • 4 κόκκοι πιπέρι

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη σάλτσα «Γανυμήδης»

    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο, τις σταφίδες, το αλάτι, τον μαϊντανό και το ξίδι.

    Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να πυκνώσει η σάλτσα.

    Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα τουλπάνι, το δένουμε και το ρίχνουμε στη σάλτσα.

    Ανακατεύουμε σε μπολ τα δύο είδη ζάχαρης και το ξίδι.

    Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.

    Ελέγχουμε το αλάτι.

    Διατήρηση γλυκόξινης σάλτσας

    Συσκευάζουμε και κονσερβοποιούμε τη γλυκόξινη σάλτσα. Μοιράζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα καυτά βάζα και τα σφραγίζουμε καλά.

    Βάζουμε στη βάση της κατσαρόλας υδροαπορροφητικό πανί κουζίνας και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω.

    Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό.

    Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

    Με τον τρόπο αυτό κάνουμε στη σάλτσα κονσερβοποίηση και μπορούμε να τη διατηρήσουμε για μήνες στο ντουλάπι μας.

    Μετά το άνοιγμα διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

    Κάτι μαγειρεύεται