Σάλτσα Gravy: Η τέλεια σάλτσα για γαλοπούλα

Εύκολη και πλούσια σάλτσα για γαλοπούλα ή κοτόπουλο, φτιαγμένη με καραμελωμένους χυμούς από το ταψί. Μάθε πώς να δέσεις σωστά τη σάλτσα gravy, για μια βελούδινη και γευστική σάλτσα που απογειώνει κάθε ψητό.

Εύκολη
0:10

6

5 λεπτά

5 λεπτά

σαλτσα για γαλοπουλα - σαλτσα gravy

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Χρειαζόμαστε από το ταψί τους καραμελωμένους, καψαλισμένους χυμούς του ψησίματος.
  2. Βγάζουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
  3. Αδειάζουμε το ταψί και αφήνουμε μέσα 5–6 κουταλιές από το λίπος του ψητού.
  4. Ξύνουμε όλα τα καραμελωμένα υπολείμματα (τους καψαλισμένους χυμούς) από τον πάτο του ταψιού.
  5. Τοποθετούμε το ταψί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί το λίπος, προσθέτουμε το αλεύρι.
  6. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά.
  7. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό. Ρίχνουμε και το θυμάρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.
  8. Το πόσο πυκνή θα γίνει εξαρτάται από εσάς: μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωμό για πιο ρευστή υφή ή να τη βράσετε περισσότερο για να πυκνώσει.
  9. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πάντα στο τέλος.
  10. Για ακόμα πιο βελούδινο αποτέλεσμα, περνάμε τη σάλτσα από λεπτό συρμάτινο σουρωτήρι (σινουά).

Tips

  • Σε περίπτωση που το ταψί έχει πολλά υγρά και όχι καραμελωμένα υπολείμματα στη βάση του, αφαιρούμε με κουτάλι το επιφανειακό λίπος, το κρατάμε στην άκρη και βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 200°C ή στη φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθούν τα ζουμιά και να αρχίσουν να καραμελώνουν και να καψαλίζονται.
  • Αν το ταψί δεν έχει αρκετό λίπος από το ψητό, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  • Αντί για ζωμό κρέατος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίξη κρασιού και ζωμού ή κρέμας γάλακτος.
  • Αφού φτιάξουμε τη σάλτσα, μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε 1–2 κουταλιές κρέμα γάλακτος για πιο απαλή και βελούδινη υφή.
  • Όταν είναι έτοιμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μην σχηματιστεί αντιαισθητική πέτσα.
  • Μπορούμε επίσης να την αρωματίσουμε με βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, φλούδα πορτοκαλιού, κρασί ή κονιάκ.
  • Αν το ταψί δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο μάτι της κουζίνας, μεταφέρουμε όλα τα υπολείμματα και τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και συνεχίζουμε εκεί την παρασκευή της σάλτσας.

σαλτσα για γαλοπουλα - σαλτσα gravy - σαλτσα για χριστουγεννιατικη γαλοπουλα

Απόρρητο