Εκτέλεση
Για τη σάλτσα γκρέιβι (gravy sauce) για γαλοπούλα, χρειαζόμαστε το ταψί με τους καραμελωμένους καψαλισμένους χυμούς του ψησίματος.
Βγάζουμε το ψητό σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Αδειάζουμε το ταψί και αφήνουμε μέσα 5-6 κουταλιές λίπος από το ψητό. Ξύνουμε τα υλικά που έχουν καραμελώσει στο ταψί (καψαλισμένα υγρά του ψητού). Το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λίπος, ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα κι αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2΄.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο ταψί και λίγο λίγο ρίχνουμε το ζωμό. Ανακατεύουμε συνεχώς να διαλυθεί το αλεύρι στο υγρό και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Το πόσο πυκνή θα είναι η σάλτσα εξαρτάται καθαρά από εσάς, δηλαδή μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω υγρό να γίνει πιο ρευστή ή να την βράσετε λίγο παραπάνω ώστε να πυκνώσει. Αλατοπιπερώνουμε πάντα στο τέλος.
Τι είναι η σάλτσα gravy;
Η gravy sauce, είναι μια από τις πιο νόστιμες και εύκολες σάλτσες που θα δώσουν άλλη διάσταση στο ψητό σας. Όταν ψήνεται ένα κρέας γαλοπούλα ή κοτόπουλο, το ταψί γεμίζει με πολύτιμους χυμούς που καραμελώνουν και καψαλίζονται από το ψήσιμο. Τα καψαλισμένα αυτά υπολείμματα του ταψιού μετατρέπονται σε μια υπέροχη σάλτσα ψητού με πλούσια γεύση.
Γιατί όλοι αυτοί οι χυμοί έχουν συμπυκνωμένη τη γεύση του ψητού σας και αποτελούνται από το λίπος του ψητού και τα ζουμιά του. Αξιοποιήστε τους σε αυτή την εύκολη και μοναδική σάλτσα και συνοδέψτε τα ψητά σας. Θα με θυμηθείτε.
Μυστικά για τέλεια σάλτσα ψητού γκρέιβι
•Σε περίπτωση που το ταψί σας έχει πολλά υγρά και όχι καραμελωμένα υπολείμματα, στη βάση του τότε πάρτε με κουτάλι το επιφανειακό λίπος, κρατήστε το στην άκρη για αργότερα και βάλτε το ταψί σας στον φούρνο στους 200 βαθμούς C ή στην φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθούν τα ζουμιά του ταψιού και να αρχίσουν να καραμελώνουν και να καψαλίζονται.
•Αν το ταψί δεν έχει πολύ λίπος από το ψητό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
•Αν θέλετε αντί για ζωμό κρέατος, μπορείτε να βάλετε μίξη κρασιού και ζωμού ή κρέμας.
•Αν φτιάξετε την παραπάνω συνταγή μπορείτε στο τέλος να ρίξετε 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος για πιο λεία και βελούδινη υφή.
•Αφού ετοιμάσετε τη σάλτσα gravy, μπορείτε να τη σκεπάσετε με εφαπτόμενη μεμβράνη για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα στην επιφάνεια της.
•Μπορείτε να αρωματίσετε τη σάλτσα γκρέιβι με βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, φλούδα πορτοκαλιού κρασί ή κονιάκ.
•Εάν το ταψί σας δεν πιάνει στο μάτι της κουζίνας, τότε πρέπει να μεταφέρετε όλα τα υπολοίμματα του ταψιού σε κατσαρολάκι για να φτιάξετε τη σάλτσα.
Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για το δέσιμο της σάλτσας δείτε εδώ πώς θα το πετύχετε.