• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
93

Για τη σάλτσα

  • 5 κ.σ. λίπος από το ταψί
  • 5 κ.σ. αλεύρι (κοφτές)
  • 3 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κλων. θυμάρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Χρειαζόμαστε από το ταψί τους καραμελωμένους καψαλισμένους χυμούς του ψησίματος.

    Βγάζουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

    Αδειάζουμε το ταψί και αφήνουμε μέσα 5-6 κουταλιές λίπος από το ψητό.

    Η σάλτσα

    Ξύνουμε τα υλικά που έχουν καραμελώσει στο ταψί (καψαλισμένα υγρά του ψητού).

    Το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λίπος, ρίχνουμε το αλεύρι.

    Ανακατεύουμε με το σύρμα κι αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2 λεπτά και να σκουρύνει ελαφρά.

    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο ταψί και λίγο λίγο ρίχνουμε το ζεστό ζωμό

    Προσθέτουμε το θυμάρι.

    Ανακατεύουμε συνεχώς να διαλυθεί το αλεύρι στο υγρό και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.

    Το πόσο πυκνή θα είναι  εξαρτάται καθαρά από εσάς, δηλαδή μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω υγρό να γίνει πιο ρευστή ή να την βράσετε λίγο παραπάνω ώστε να πυκνώσει.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πάντα στο τέλος.

    Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα περάστε τη  από λεπτό, συρμάτινο σουρωτήρι-σινουά.

    Μυστικά

    Σε περίπτωση που το ταψί σας έχει πολλά υγρά και όχι καραμελωμένα υπολείμματα, στη βάση του τότε πάρτε με κουτάλι το επιφανειακό λίπος, κρατήστε το στην άκρη για αργότερα και βάλτε το ταψί σας στον φούρνο στους 200°C ή στην φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθούν τα ζουμιά του  και να αρχίσουν να καραμελώνουν και να καψαλίζονται.

    Αν το ταψί δεν έχει πολύ λίπος από το ψητό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.

    Αν θέλετε αντί για ζωμό κρέατος, μπορείτε να βάλετε μίξη κρασιού και ζωμού ή κρέμας.

    Αν φτιάξετε την παραπάνω μπορείτε στο τέλος να ρίξετε 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος για πιο λεία και βελούδινη υφή.

    Αφού την ετοιμάσετε μπορείτε να τη σκεπάσετε με εφαπτόμενη μεμβράνη για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα στην επιφάνεια της.

    Μπορείτε να την αρωματίσετε με βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, φλούδα πορτοκαλιού κρασί ή κονιάκ.

    Εάν το ταψί σας δεν πιάνει στο μάτι της κουζίνας, τότε πρέπει να μεταφέρετε όλα τα υπολείμματα του ταψιού σε κατσαρολάκι για να τη φτιάξετε.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται