Πίτα Καισαρείας με παστουρμά

Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική γεύση της λατρεύεται παντού. Φτιάχνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ονομάζεται και παστουρμάλι ή πίτα Καππαδοκίας.

Εύκολη
0:35

6

10 λεπτά

25 λεπτά

παραδοσιακή πίτα Καισαρείας με παστουρμά συνταγη αργυρω

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εκτέλεση

ΠΙΤΑ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

  1. Αφήνουμε πρώτα τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να γίνει πιο λεπτό.
  3. Τρίβουμε το κασέρι σε χοντρό τρίφτη.
  4. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και την ξανακόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  5. Ακουμπάμε το 1 φύλλο της ζύμης σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί.
  6. Βάζουμε επάνω το μισό κασέρι, τον παστουρμά και την ψιλοκομμένη ντομάτα.
  7. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
  8. Ανοίγουμε πιο λεπτό και το δεύτερο φύλλο της ζύμης.
  9. Με τα δάχτυλα, αλείφουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.
  10. Σκεπάζουμε την πίτα πατώντας καλά τις ενώσεις γύρω γύρω, με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι, για να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους.
  11. Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας.
  12. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
  13. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει.

Tips

  • Οι χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας είναι απαραίτητες, ώστε να εξατμίζεται η υγρασία της γέμισης.
  • Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και στεγνώνουμε πολύ καλά τη σάρκα της, ώστε να μην έχουμε περιττή υγρασία στο φύλλο και μας νοτίσει η πίτα.
Απόρρητο