Αφράτη σκορδαλιά με πατάτα από την Αργυρώ. Ένα συνοδευτικό που αγκαλιάζει πολλές συνταγές και δίνει την χαρακτηριστική της ένταση. Η σκορδαλιά με...

Αφράτη σκορδαλιά με πατάτα από την Αργυρώ. Ένα συνοδευτικό που αγκαλιάζει πολλές συνταγές και δίνει την χαρακτηριστική της ένταση. Η σκορδαλιά με πατάτα δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι εθνικής εορτής. Γίνεται με απλά υλικά: πατάτα, λάδι και σκόρδο!

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
1672

Για τη σκορδαλιά με πατάτα

  • 6-7 μέτριες πατάτες
  • 4-5 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
  • Αλάτι
  • 1 αυγό ημέρας βιολογικό (προαιρετικά)

Για τη χρωματιστή σκορδαλιά

  • Λίγο ζουμί από τα παντζάρια
  • 3 ώριμα αβοκάντο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά

    Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη

    Πριν τη σερβίρετε ανακατέψτε την καλά

    Για τη σκορδαλιά με πατάτα

    Πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ.

    Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.

    Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.

    Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές.

    Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι.

    Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

    Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).

    Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους. 

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

    Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.

    Για τη χρωματιστή σκορδαλιά 

    Για να δώσουμε γεύσεις και χρώμα στη σκορδαλιά, μοιράζουμε σε 2 μπολ.

    Στο ένα προσθέτουμε ώριμο λιωμένο αβοκάντο, και στο άλλο ζουμί από τα παντζάρια.

    Ανακατεύουμε κάθε σκορδαλιά χωριστά, την κόκκινη με παντζάρι και την πράσινη με αβοκάντο.

    Η σκορδαλιά όταν είναι ζεστή είναι αρκετά ρευστή, γι’ αυτό την παγώνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

    Αν σκορδαλιά με πιο απαλή γέυση, μπορείτε να δοκιμάσετε την σκορδαλιά αμυγδάλου αλλιώς υπάρχει και η σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια.

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Με τι άλλο σερβίρεις τη σκορδαλια;

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται