Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Υλικά

Για την σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

  • 250 γρ. ψωμί (χωρίς κόρα)
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα
  • 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα
  • 3-4 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 φλ. ξίδι
  • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για την σκορδαλιά

Πρώτα ζεσταίνουμε λίγο νερό και ρίχνουμε μέσα την αμυγδαλόψιχα να μουλιάσει. για 20′

Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Παίρνουμε τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί και τις βάζουμε σε νερό (με βάρος από πάνω) για να μουσκέψει καλά.

Το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μίξερ για να το αλέσουμε.

Προσθέτουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα σκόρδα, για να πολτοποιηθούν καλά.

Για να γίνει αφράτη η σκορδαλιά με ψωμί, χρειάζεται πολύ καλή πολτοποίηση όλων των υλικών.

Προσθέτουμε το ξίδι και το απαλό ελαιόλαδο με ροή κλωστής. Αν δεν σας αρέσει παχύ το μείγμα, αραιώστε το με λίγο νερό.

Αλατίζουμε κατά βούληση στο τέλος και ελέγχουμε το ξύδι, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα.

Η παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί μπορεί να γίνει στο μπλέντερ ή στο γουδί.

Μυστικά

Μπορείς να φτιάξεις σκορδαλιά με καρύδια, σκορδαλιά με αμύγδαλα,με μίξη ξηρών καρπών, ή σκορδαλιά με πατάτα.

Τα καρύδια δε θέλουν μούλιασμα γιατί πολτοποιούνται πολύ εύκολα.

Επιλέξτε ξηρούς καρπούς καλής ποιότητας. Αν “ταγγίζουν” οι ξηροί καρποί, αυτή τη γεύση θα σας αφήσουν και στη σκορδαλιά.

Η σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια ταιριάζει πολύ με μπακαλιάρο τηγανητό σε τραγανό κουρκούτι.

Διαφήμιση

Διατήρηση σκορδαλιάς

Η σκορδαλιά με καρύδια διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένη.

Διατηρείται για αρκετές ημέρες και μάλιστα όσο μένει στο ψυγείο, τόσο πιο δυνατή γίνεται η αψάδα του σκόρδου.

Αν μετά από μερικές ημέρες η σκορδαλιά σας είναι πολύ δυνατή σε σκόρδο, προσθέστε λίγο λάδι για να γλυκάνει και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

https://www.argiro.gr/recipe/skordalia-me-psomi-karudia-kai-amugdala/