Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε τη φάβα σε μπολ με νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια την ξεπλένουμε και τη στραγγίζουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε σε ένα
μπολ. - Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τη στεγνή φάβα και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Συμπληρώνουμε 1½ λίτρο νερό.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια ένταση και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Βράζουμε τη φάβα στην ανοιχτή κατσαρόλα (χωρίς καπάκι) για 30 λεπτά ανακατεύοντας μια-δυο φορές ενδιάμεσα.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια τα σοταρισμένα λαχανικά, τον κουρκουμά και την πάπρικα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει τελείως η φάβα και να αρχίσει να αποκτά κρεμώδη υφή.
- Στο τέλος του βρασμού ενσωματώνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα – σε χαμηλή πάντα εστία γιατί όσο πυκνώνει η φάβα, κοχλάζει έντονα και πιτσιλάει ολόγυρα.
- Η φάβα σε αυτήν τη φάση έχει λιώσει σχεδόν τελείως και έχει γίνει μια αραιή κρέμα, με τον καρπό της όμως να διακρίνεται
ακόμη. - Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Αν θέλουμε πιο λεία υφή, πολτοποιούμε τη μισή ποσότητα και την επαναφέρουμε στη σούπα.
- Ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Στο τέλος πρέπει να είναι ρευστή και κρεμώδης με κομμάτια λαχανικών και όχι σε
μορφή πουρέ όπως η κλασική φάβα που γνωρίζουμε. - Τη μεταφέρουμε σε μπολ. Κατά το σερβίρισμα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.