Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Χοντροκόβουμε το σπανάκι σε μια μεγάλη μπασίνα (μπολ).
- Ρίχνουμε μέσα το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένα), τα τρυφερά πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τα φύλλα τους, καθώς και τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά: άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Με τα χέρια, τρίβουμε όλα τα υλικά απαλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε.
- Σε μικρό μπόλ χτυπάμε τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το μισό από το υγρό μείγμα στη γέμιση με τα χόρτα και ανακατεύουμε.
- Το υπόλοιπο μισό το κρατάμε για τα φύλλα.
- Πριν το χρησιμοποιήσουμε για τα φύλλα, αραιώνουμε το υπόλοιπο μείγμα προσθέτοντας 50 γρ. νερό, ώστε να έχει πιο ρευστή υφή για εύκολο άλειμμα.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΠΙΤΑΣ
- Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο, ρηχό ταψί διαμέτρου 40 εκ.
- Στρώνουμε το πρώτο μεγάλο φύλλο, φροντίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Ραντίζουμε με λίγο από το αραιωμένο μείγμα αυγού.
- Προσθέτουμε άλλα δύο χωριάτικα φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, το ένα πάνω στο άλλο.
- Ραντίζουμε ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο και μείγμα αυγού.
- Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα, σε λεπτή στρώση.
- Σκεπάζουμε με άλλα τρία χωριάτικα φύλλα, τσαλακωμένα. Κάθε φύλλο το ραντίζουμε με μείγμα αυγού και λίγο ελαιόλαδο.
- Τα πάνω φύλλα δεν πρέπει να εξέχουν. Τα “τσακαλώνουμε” (μαζεύουμε προς τα μέσα), ώστε η επιφάνεια να είναι μέσα στα όρια του ταψιού.
- Στρίβουμε τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά σε έναν λεπτό κόθρο.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο μείγμα αυγού.
- Χαράζουμε επιφανειακά την πίτα σε κομμάτια (τετράγωνα ή ρόμβους).
- Ραντίζουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Tips
- Ποιο αλεύρι είναι κατάλληλο για σπανακόπιτα; Η επιλογή αλευριού εξαρτάται από το τι γεύση και υφή θέλετε να έχει το φύλλο σας. Δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος» – είναι θέμα γούστου. Ωστόσο, εδώ είναι μερικές εξαιρετικές επιλογές.
- Αλεύρι από σκληρό σιτάρι: Ιδανικό για τραγανό φύλλο, με γεμάτη γεύση. Αλεύρι Θήβας με καλαμποκάλευρο: Δίνει υπέροχο χρώμα και τραγανότητα. Αλεύρι Λήμνου για ζυμώματα: Κατάλληλο για πλούσιο, εύπλαστο φύλλο. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Λειτουργεί μια χαρά αν δεν έχετε κάτι πιο εξειδικευμένο.
- Μπορείτε να προσθέσετε σε αναλογία 1:3 ένα πιο ιδιαίτερο αλεύρι (π.χ. σίκαλης, κριθαριού, βρόμης, καλαμποκιού ή ολικής άλεσης) για πιο σύνθετη γεύση και άρωμα.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο τραγανό φύλλο, ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα χέρια. Όσο πιο πολύ αφήσουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο να σταθεί και να ποτίσει τόσο πιο τραγανό φύλλο θα έχουμε.
- Κατάλληλο ταψί: είναι ένα ανοιχτό ρηχό και μεγάλο ταψί ώστε να έχει η πίτα μεγάλη επιφάνεια και να ψήνεται πιο σωστά. Εκτός κι αν η συνταγή προτείνει βαθύ λόγω αρκετών υγρών.
- Στρώσιμο των φύλλων: τσαλάκωμα των φύλλων κατά το στρώσιμο ώστε να περνάει ενδιάμεσα η θερμότητα και να γίνονται τραγανές όλες οι στρώσεις της πίτας.
- Σωστή γέμιση: στεγνή γέμιση και λεπτή στρώση γέμισης είναι δυο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το φύλλο
- Πού ψήνω ιδανικά την χωριάτικη σπανακόπιτα; Καλό ψήσιμο στους 180°C πάντα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω (παραδοσιακά άλλωστε η πίτα ψήνεται σε ξυλόφουρνο ή σε αυτοσχέδιο φούρνο (γάστρα) με πυρωμένη την βάση του και την οροφή του. Σαν να ψήνουμε στις αντιστάσεις δηλαδή.
- Αποφύγετε τον αέρα! Τα εξωτερικά φύλλα θα ξεραθούν, τα μεσαία θα μείνουν άψητα. Η βάση δεν θα γίνει ποτέ τραγανή όπως πρέπει
- Στο τέλος του ψησίματος (τελευταία 15-20 λεπτά), γυρίστε μόνο στην κάτω αντίσταση, για να ψηθεί τέλεια η βάση.
- Ένδειξη πως η πίτα είναι έτοιμη: Όταν κουνάτε το ταψί και η πίτα ξεκολλάει ολόκληρη, χωρίς να σπάει.
- Πριν βάλετε την πίτα στον φούρνο, ραντίστε ελαφρά την επιφάνειά της με λίγες σταγόνες νερού. Συνδυαστικά με το ελαιόλαδο που περιχύνετε από πάνω, θα βοηθήσει να γίνει ακόμα πιο τραγανή.
- Αφήστε την πίτα σας, που τρίζει ακόμα το φύλλο της από την θερμότητα του φούρνου, να ξεκουραστεί. Για 15 λεπτά να τραβήξει όση υγρασία χρειάζεται από τη γέμιση, να στεγνώσει καλά το φύλλο και να γίνει ακόμα πιο τραγανό.