Σπιτική μουστάρδα

Υλικά

Για την σπιτική μουστάρδα

  • 1/3 φλ. σιναπόσπορο ανοιχτόχρωμο
  • 1/3 φλ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1/3 φλ. νερό
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1/3 κ.γ. κιτρινόριζα-κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα/ες από πιπέρι καγιέν
  • Για το τελείωμα
  • 3 κ.σ. χλιαρό νερό στο τέλος

Για τη σπιτική μουστάρδα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ εκτός από τις 3 κουταλιές νερό.

Καλύπτουμε το μπολ και το αφήνουμε για 3 ημέρες να μαριναριστεί στον πάγκο.

Βάζουμε όλα τα μαριναρισμένα υλικά σε δυνατό μπλέντερ, και πολτοποιούμε το μείγμα όσο πιο πολύ γίνεται.

Προσθέτουμε νερό χλιαρό για να αραιώσουμε τη σύσταση και για καλύτερη πολτοποίηση της μουστάρδας.

Δοκιμάζουμε τη γεύση της μουστάρδας και στρώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας με πιο πολύ μέλι, πιο πολύ ξύδι κλπ.

Αφού πολτοποιηθούν τα υλικά, τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο, το καλύπτουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι και 2 μήνες.

Η σπιτική μουστάρδα πρέπει να μείνει 2-3 ημέρες στο ψυγείο για να πέσει η ένταση.

Στην αρχή μόλις τη φτιάξετε είναι πολύ δυνατή μετά από 2 ημέρες στο ψυγείο η γεύση μαλακώνει.

Μυστικά

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα όπως λέγεται δίνει το έντονο κίτρινο χρώμα στη μουστάρδα.

Η πάπρικα δίνει ένταση στη γεύση, στην επίγευση και στο χρώμα.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγη.

Δώστε στη μουστάρδα το άρωμα και τη γεύση που αγαπάτε.

Φτιάξτε την πρώτη φορά τη βασική συνταγή για σπιτική μουστάρδα και μετά αρχίστε να βάζετε τις πινελιές σας:

Μουστάρδα με φρούτα.

Μουστάρδα με σκόρδο.

Μουστάρδα με χρένο.

Μουστάρδα με βαλσάμικο ξίδι.

Μουστάρδα με βότανα κλπ.

Σιναπόσπορο θα βρείτε ανοιχτόχρωμο και σκουρόχρωμο.

Ο σκούρος σιναπόσπορος είναι πιο καυτερός.

Συνοδεύστε τις ζουμερές σας μοσχαρίσιες μπριζόλες ή όποιο άλλο κρεατικό σας αρέσει.

https://www.argiro.gr/recipe/spitiki-moustarda/