Σταφιδόψωμο

Υλικά

Για το σταφιδόψωμο

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβος νωπής μαγιάς 25 γρ
  • 1½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. χυμό από πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. σταφίδα μαύρη
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)

Εκτέλεση

Πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.

Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.

Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα και το μοσχοκάρυδο.

Τα ανακατεύουμε και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.

Ρίχνουμε το χυμό και λίγο λίγο ζυμώνοντας, το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης και  είναι εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για να μπουν μέσα της.

Την μαζεύουμε σε μπάλα, την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.

Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 45΄-1 ώρα.

Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο.

Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια, τα πλάθουμε και τα αραδιάζουμε σε 2 ταψιά.

Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου για 45΄.

Αν θέλουμε, τα αλείφουμε με το διάλυμα αυγού (χτυπάμε το αυγό, το νερό και τη ζάχαρη με ένα πιρούνι).

Ψήνουμε  στους 180°C για 40-45 λεπτά.

https://www.argiro.gr/recipe/stafidopsomo/