Εκτέλεση
Για τις πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο,
προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος βράζουμε τις πατάτες για περίπου 10΄μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για τις πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο.
Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Δείτε εδώ τις οδηγίες μου για να μεταχειριστείτε σωστά το κάθε είδος μανιταριού.
Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.
Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση πατάτες (τη μισή ποσότητα). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.
Ψήνουμε τις πατάτες με τα μανιτάρια στο φούρνο για 30΄ στους 200 οC, στις αντιστάσεις. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
Μυστικά για συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με μανιτάρια
-Για να μην οξειδώνονται οι πατάτες τις αφήνουμε σε νερό μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες.
-Προβράζουμε τις πατάτες για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό.
-Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια γιατί συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι και ρουφούν τα υγρά.
-Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πάντα, λίγο πριν μαγειρέψουμε γιατί οξειδώνονται.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Τα μανιτάρια μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος, λόγω της παρουσίας σε αυτά όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου (απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού κι αναπαραγωγικού μας συστήματος) καθώς και χαλκού (συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρτηριών και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος). Ο συνδυασμός τους με την πατάτα μας προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου, ενός στοιχείου που είναι απαραίτητο για την διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μικροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.