• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
144

Για το ταμπουλέ

  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 10 ντοματίνια
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 2 φρεσκα μικρά κρεμμυδάκια
  • 1 φλ. ρόδι καθαρισμένο
  • Αλάτι

Για τα ψητά λαχανικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
  • φρέσκια ρίγανη
  • θυμάρι
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κολοκύθι
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το μαριναρισμένο κοτόπουλο

  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
  • 1 καυτερή πιπεριά φρέσκια
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. σκόρδο
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
  • Λίγα φρέσκα μυρωδικά
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 25% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το ταμπουλέ

Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό.

Αφήνουμε 10 λεπτά να πιει τα υγρά του και να φουσκώσει.

Το βάζουμε σε μπολ μεγάλο.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στο πλιγούρι.

Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ρόδι.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο το μπαλσάμικο ξίδι και την κρέμα βαλσαμικού.

Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα κρύα, ψητά λαχανικά και ανακατεύουμε ξανά.

Παγώνουμε το ταμπουλέ για λίγο στο ψυγείο.

Ψήνουμε το κοτόπουλο.

Το κόβουμε σε φέτες λεπτές και σερβίρουμε με το αντιοξειδωτικό ταμπουλέ.

Γαρνίρουμε με κρέμα βαλσαμικού.

Για τα ψητά λαχανικά

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ για τη σαλάτα ταμπουλέ με κοτόπουλο και λαχανικά.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσαμικού.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο ταμπουλέ.

Για το μαριναρισμένο κοτόπουλο

Ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες, χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο το φιλέτο να γίνει πλακέ.

Το βάζουμε σε μπολ.

Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας σε γουδί.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλείφουμε πολύ καλά το φιλέτο.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο από 15 λεπτά μέχρι μερικές ώρες.

Ψήνουμε το λεπτό φιλέτο σε καυτό αντικολλητικό σκεύος (γκριλιέρα ή τηγάνι) σε μέτρια φωτιά για 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Μυστικά

Όταν έχω χρόνο, ετοιμάζω αρκετά φιλέτα με μαρινάδα, τα βάζω σε σακουλάκι τροφίμων ένα ένα με την μαρινάδα τους και τα καταψύχω.

Βγάζω από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση όσα μαριναρισμένα φιλέτα χρειάζομαι για να αποψυχθούν σωστά.

Τα ψήνω στην σχάρα ή στον φούρνο.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μοναδική γεύση με υψηλή θρεπτική αξία. Το στήθος κοτόπουλου, περιέχει ελάχιστο ποσοστό λίπους και παράλληλα μας προμηθεύει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητης για τη διατήρηση του πρωτεϊνικού ισοζυγίου. Το πλιγούρι αποτελεί κατά βάση πηγή υδατανθράκων, δίνοντας μας παράλληλα πολύτιμες βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β. Σε αυτά, προσθέστε την υψηλή αντιοξειδωτική αξία του πιάτου λόγω των πολύχρωμων λαχανικών και βοτάνων κι εύκολα δικαιολογείτε το χαρακτηρισμό αναφορικά με την υψηλή θρεπτική αξία.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται