Τάρτα πραλίνα

Υλικά

  • 450 γραμ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
  • 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 60 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. βανίλια εκχύλισμα
  • 150 γραμ. φουντούκια
  • 1 φύλλο ζύμη τάρτας ψημένη

Τάρτα πραλίνα

Τάρτα πραλίνα

Φανταστική τάρτα πραλίνα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Για την τάρτα πραλίνα

  • Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180-200 °C.
  • Απλώνουμε τα φουντούκια στο ταψάκι και τα ψήνουμε για 10-12΄ λεπτά να ροδίσουν.
  • Τα βάζουμε σε καθαρή πετσέτα και τα τρίβουμε να ξεφλουδίσουν.
  • Κρατάμε 10-12 φουντούκια για γαρνιτούρα. Αφού κρυώσουν τα αλέθουμε σε σκόνη.
  • Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε την κρέμα και τα μισά αλεσμένα φουντούκια.
  • Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι στις άκρες να εμφανιστούν φουσκάλες αλλά η κρέμα να έχει πάρει βράση.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί η κρέμα μια ώρα και να αρωματιστεί από τα φουντούκια.
  • Σουρώνουμε την κρέμα σε λεπτή σήτα.
  • Βάζουμε τη σοκολάτα γάλακτος και την κουβερτούρα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά.
  • Προσοχή το μπολ του μπεν μαρί να μην ακουμπάει στο βραστό νερό.
  • Ανακατεύουμε τακτικά να λιώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε την κρέμα και χτυπάμε με σύρμα.
  • Ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε αλάτι και βανίλια και τα υπόλοιπα φουντούκια αλεσμένα.
  • Αδειάζουμε τη σπιτική μερέντα στην ψημένη τάρτα και με προσοχή να μη χυθεί έξω, βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να σφίξει.

Για το σερβίρισμα

  • Για να σερβίρουμε, αφήνουμε όπως όλα τα γλυκά με σοκολάτα να σταθεί για 20-30΄, να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Γαρνίρουμε με τα ολόκληρα φουντούκια.

Αν σας άρεσε η τάρτα πραλίνα θα λατρέψετε και τον κορμό με πραλίνα

https://www.argiro.gr/recipe/tarta-pralina/