Για το τεμπέλικο ψωμί
Για το τεμπέλικο ψωμί, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ.
Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο, και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
Δεν θα έχετε μία λεία στην επιφάνεια και απαλή ζύμη, θα κολλάει ελαφρά.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω τη φραντζόλα να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.