Για το ρολό μοσχάρι σε δίχτυ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, από 30΄ έως 1 ώρα, ανάλογα με την εποχή.
Το χειμώνα 30΄ για 2 κιλά κρέας είναι αρκετά.
Αλείφουμε με το ελαιόλαδο καλά το κρέας γύρω γύρω και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Σε ταψί βάζουμε τα σκόρδα, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι και τοποθετούμε επάνω το κρέας.
Ψήνουμε για 30΄.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C.
Σκεπάζουμε το κρέας με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου στο ταψί.
Το ξεχνάμε στο φούρνο για 3 ώρες και 30΄.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.
Αλείφουμε καλά το κρέας με τα ζουμιά του γύρω γύρω.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά τριγύρω και τα ανακατεύουμε με τα υγρά του ταψιού.
Δυναμώνουμε στους 160-170°C και ψήνουμε ξεσκέπαστο το φαγητό για 45΄, μέχρι το λιπάκι του κρέατος να γίνει τραγανό και τα λαχανικά μελωμένα και μαλακά.
Μυστικά επιτυχίας
Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να γυρίσει σφιχτά σε ρολό το κρέας και να το περάσει σε δίχτυ με το λιπάκι του από την έξω πλευρά, να φαίνεται. Αυτή θα είναι η μισή επιτυχία του φαγητού.
Όσο θα ψήνεται το κρέας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, το λίπος θα στάζει επάνω του και θα του δίνει υγρασία, ώστε στο τέλος να είναι ζουμερό και μαλακό.
Μπορείτε και μόνες σας να δέσετε σφιχτά με σπάγκο ψησίματος κατά μήκος το κρέας, όπως σας έχω δείξει. Έτσι, θα κρατήσει το σχήμα του κατά το ψήσιμο και όλους τους χυμούς μέσα μέχρι να φτάσει στο τραπέζι.
Tο μυστικό της συνταγής είναι η χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες.