Τηγανόψωμο με φέτα

Υλικά

  • 300 γραµ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες χρήσεις)
  • 1/2 κ.γλ. μαγιά
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 200 γραµ. νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • φέτα
  • Για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • θυμαρίσιο μέλι

Τηγανόψωμο με φέτα

Για το παραδοσιακό τηγανόψωμο,

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.

Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να μαζευτούν σε ακανόνιστη ζύμη.

Βγάζουμε την υγρή ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να γίνει λεία και πάλι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Κόβουμε τη ζύμη μας σε έξι ή οκτώ κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να κάνουμε τα τηγανόψωμα.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια και όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζοντας αλεύρι, ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο.

Βάζουμε μέσα τρίμματα φέτας, κλείνουμε τις άκρες της ζύμης στο κέντρο και με τον πλάστη πατάμε να ανοίξει σε λεπτό φύλλο.

Όμοια ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα τηγανόψωμα. 

Αν θέλετε σκέτα τηγανόψωμα με κανελοζάχαρη, θα κάνετε την ίδια διαδικασία απλά θα παραλείψετε τη φέτα.

Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίζουμε το τηγανόψωμο και απ’ τις 2 λεπτές πλευρές για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε το τηγανόψωμο πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.

Τηγανόψωμα στο φούρνο

Για αφράτα τηγανόψωμα χωρίς λάδι, τα ψήνουμε στο φούρνο.

Πιάνουμε κομμάτι ζύμης, το κάνουμε πλακέ στα χέρια, γεμίζουμε με γέμιση και κλείνουμε τις ενώσεις πάνω στη ζύμη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια πατάμε το τηγανόψωμο να γίνει πλακέ ή το ανοίγουμε με πλάστη.

Ακουμπάμε τα τηγανόψωμα σε αλευρωμένο ταψί, ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και  τα ψήνουμε για 20΄ περίπου στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Μυστικά για τέλειο τηγανόψωμο

Το τηγανόψωμο μόλις κρυώσει λίγο, γίνεται πολύ τραγανό.

Αν θέλεις το τηγανόψωμο να είναι μαλακό, τότε να ανοίξεις πιο χοντρό φύλλο ζύμης.

Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη για τα τηγανόψωμα και να την αφήσεις σκεπασμένη στο ψυγείο σου, μέχρι και δύο ημέρες. Θα γίνουν ακόμη πιο ωραία αφού θα ωριμάσει ζύμη σου.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το τηγανόψωμο σερβίρεται γεμιστό με τυρί φέτα ή σκέτο χωρίς γέμιση τυριού, πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη ή με μπόλικο μέλι.

Το τηγανόψωμο ζεστό είναι φανταστικό. Αλλά και όταν κρυώσει είναι εξίσου λαχταριστό.

Το τηγανόψωμο δεν χρειάζεται πολύ μαγιά. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ξεκουράσεις τη ζύμη όσο πιο πολύ μπορείς!

Τέλος δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε παραδοσιακά λαλάγγια ή τηγανίτες Μάνης. Είναι τα αγαπημένα μου!

https://www.argiro.gr/recipe/tiganopsomo-me-feta/