Tιραμισού λεμόνι

Δροσιστική παραλλαγή του κλασικού ιταλικού γλυκού. Τιραμισού λεμόνι, με στρώσεις σπιτικής κρέμας λεμονιού, σιρόπι λεμονιού λιμοντσέλο και σαβαγιάρ.

Μεσαία
0:45

8 μερίδες

30 λεπτά

15 λεπτά

τιραμισού λεμόνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΛΕΜΟΝΙ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΛΕΜΟΝΙ

Εκτέλεση

ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

  1. Ανακατεύουμε πολύ καλά το ξύσμα και τη ζάχαρη (να βραχεί η ζάχαρη).
  2. Ρίχνουμε τους κρόκους σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση και τους χτυπάμε με το σύρμα να σπάσουν τελείως και να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη με το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει το μείγμα και να ασπρίσει από το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  5. Αφήνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 8-10 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει, να γίνει παχύρρευστο και να αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην επιφάνειά του.
  6. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, βυθίζουμε στην κρέμα μια ξύλινη κουτάλα. Όταν τη βγάλουμε, θα πρέπει να έχει μείνει μια παχιά στρώση στην επιφάνειά της.
  7. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το κρύο βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να απορροφηθεί από το μείγμα.
  8. Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας. Την αφήνουμε να κρυώσει.

ΣΙΡΟΠΙ

  1. Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το λικέρ και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
  2. Το αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε το λιμοντσέλο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΛΕΜΟΝΙ

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό τυρί κρέμα και προσθέτουμε τη μισή κρύα κρέμα λεμονιού. Με απαλές κινήσεις αναδιπλώνουμε να χαθεί η κρέμα στο τυρί.
  2. Παγώνουμε ένα μεταλλικό κάδο στην κατάψυξη για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα την κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με
    μίξερ χειρός για 2 λεπτά να σφίξει.
  3. Την ενσωματώνουμε στο μείγμα τυρί-κρέμα λεμονιού αναδιπλώνοντας με απαλές κινήσεις.
  4. Βουτάμε στιγμιαία μπισκότα σαβαγιάρ (ένα ένα) στο κρύο σιρόπι, να βραχούν ελαφρώς, και τα στρώνουμε σε ένα μικρό πυρέξ 18 x 26 εκ.
  5. Καλύπτουμε όλη τη βάση με μία στρώση μπισκότου.
  6. Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα τυριού-λεμονιού.
  7. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση σαβαγιάρ, επίσης ελαφρώς βουτηγμένα στο σιρόπι.
  8. Ολοκληρώνουμε τις στρώσεις με την υπόλοιπη κρέμα.
  9. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  10. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες ή από την προηγούμενη μέρα.
  11. Λίγο πριν σερβίρουμε το τιραμισού λεμόνι, κάνουμε μια τελευταία στρώση στην επιφάνεια με την κίτρινη κρέμα λεμονιού.
  12. Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και φύλλα βασιλικού.
  13. Βγάζουμε στο τραπέζι ολόκληρο το σκεύος με το γλυκό και σερβίρουμε με φαρδιά κουτάλα γιατί δεν κόβεται σε κομμάτια

Tips

  • Όταν είναι ζεστή η κρέμα lemon curd είναι ρευστή, αλλά πήζει όσο κρυώνει. Διατηρείται στο ψυγείο για 10 ημέρες.
  • Αν θέλουμε να της δώσουμε πιο έντονο κίτρινο χρώμα, προσθέτουμε στο μείγμα, πριν ξεκινήσει ο βρασμός, μία με δύο πρέζες κουρκουμά.
Απόρρητο