Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Για την φρέσκια τσουκνίδα κάνουμε προετοιμασία πάντα με γάντια.
- Καθαρίσουμε και διαλέγουμε όλα τα τρυφερά φύλλα, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα ζεματίζουμε για 2-3´ σε βραστό νερό.
- Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και την βάζουμε στη γέμιση με τα υπόλοιπα χόρτα. Το άρωμα και η γεύση της απογειώνουν την τσουκνιδόπιτα.
- Καθαρίζουμε πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα και τα λαχανικά.
- Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την τσουκνίδα.
- Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια για να μαραθούν.
- Ζουλάμε ελαφρά να αποβάλουν τα πολλά υγρά.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι, το αυγό και τα τρίμματα φέτας.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν η γέμιση έχει κατεβάσει πολλά υγρά, προσθέτουμε 2 κουταλιές τραχανά για να τα απορροφήσει.
ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Σε ρηχό ταψί για πίτα 36-38 εκατοστά αλείφουμε ελαιόλαδο και στρώνουμε τσαλακωτά τα δυο φύλλα, ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
- Σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την μισή γέμιση απλωτά σε λεπτή στρώση.
- Τοποθετούμε τσαλακωτά το μεσαίο φύλλο.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη γέμιση.
- Στρώνουμε τα δυο τελευταία φύλλα τσαλακωτά, ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο.
- Στρίβουμε γύρω γύρω, να ενωθούν τα πάνω με τα κάτω φύλλα σε χαλαρό κόθρο.
- Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με σταγόνες νερού.
- Χαϊδεύουμε όλη την επιφάνεια να λαδωθεί.
- Χαράζουμε την τσουκνιδόπιτα σε μικρά κομμάτια.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε, για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα στα τελευταία 10’ του ψησίματος χαράζουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω, έτσι ώστε να στεγνώσει η βάση της.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15’ και μετά σερβίρουμε.
Tips
- Τσουκνίδες στην κατάψυξη. Την άνοιξη που οι τσουκνίδες είναι στην εποχή τους, συλλέγουμε με γάντια τις τρυφερές τσουκνιδοκορυφές και τα τρυφερά φυλλαράκια.
- Έπειτα ματσάκι-ματσάκι τις αποθηκεύουμε σε σακούλες τροφίμων και με αυτόν τον τρόπο τις συντηρούμε στην κατάψυξη όλο τον χρόνο γιατί δίνουν τέλεια γεύση στις πίτες.
- Τις βγάζουμε από κατάψυξη και όσο είναι μισοπαγωμένες τις ψιλοκόβουμε, τις ζεματίζουμε σε βραστό αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά. Τέλος τις στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στη γέμιση.