• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
22

Για την τυρόπιτα Θράκης

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κύβους νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 600 γρ. νερό χλιαρό περίπου
  • 300 γρ. φέτα η κεφαλοτύρι
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Σουσάμι για την επικάλυψη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε. Εάν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, μπορείτε να τη βάλετε κατευθείαν στα υλικά.

    Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

    Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου). Αν τη βάλουμε κοντά στο καλοριφέρ θα φουσκώσει γρήγορα αν την αφήσουμε απλά στον πάγκο θα πάρει περισσότερο χρόνο.

    Όταν θα βυθίσουμε το δάχτυλο στην φουσκωμένη ζύμη και το βαθούλωμα μένει σταθερά χωρίς να κλείνει τότε  είναι έτοιμη.

    Την βγάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

    Λαδώνουμε ταψί 32 ή 34 εκ.

    Βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο  με τα δάχτυλα ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί, γυρνώντας γύρω γύρω και τεντώνοντας την ταυτόχρονα.

    Η διάμετρος του φύλλου να είναι όσο και η διάμετρος του ταψιού.

    Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τρίμμα τυριού η φέτας και ρίγανη.

    Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στον πάγκο.

    Το βάζουμε από πάνω.

    Δηλαδή σαν να κάνουμε 4 κομμάτια το ένα πάνω στην άλλο κι ενδιάμεσα την γέμιση.

    Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή να είναι και διαφορετική κάθε στρώση, άλλη με φέτα και ρίγανη, άλλη με σαλάμι, άλλη με ελιά και λιαστή ντομάτα.

    Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα 4 φύλλα.

    Αφού τα στρώσουμε όλα  και την γέμιση αρεσκείας μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε στο κέντρο σαν να τα κλείνουμε σε μπάλα.

    Αναποδογυρίζουμε την μπάλα  με τις ενώσεις να ακουμπάνε στο ταψί.

    Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια να απλώσει το σχήμα και να πάρει το σχήμα του ταψιού.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε σουσάμι.

    Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 40′ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC ή 180ºC αέρα για 40′ περίπου να ροδίσει και να φουσκώσει.

    Ζεστή είναι συγκλονιστική.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται