Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι να βραχεί το αλεύρι και να σχηματιστεί η ζύμη.
- Όταν αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο και την ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, μαλακή και εύπλαστη.
- Πλάθουμε σε χοντρό μπαστούνι και την χωρίζουμε σε 5 κομμάτια.
- Βουτάμε τα χέρια στο μαλακό βούτυρο και αλείφουμε τα κομμάτια ζύμης.
- Τα βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
- Τρίβουμε την φέτα σε τρίμματα, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.
- Βουτυρώνουμε ταψί 34 εκατ. και στα πλαϊνά.
- Με βουτυρωμένα χέρια παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε φύλλο, με τα χέρια τεντώνοντάς το με τα δάχτυλα, να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Τεντώνουμε το φύλλο όσο περισσότερο γίνεται.
- Το φύλλο πρέπει να είναι καλά βουτυρωμένο για να να είναι ελαστικό.
- Πασπαλίζουμε με το 1/4 από τα τρίμματα φέτας σε όλη την επιφάνεια.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Το τυροκούλουρο με φέτα έχει 5 στρώσεις λεπτών φύλλων και 4 στρώσεις φέτας τα οποία μπαίνουν εναλλάξ στο ταψί, αρχίζοντας με φύλλο και τελειώνοντας με φύλλο.
- Ενδιάμεσα βάζουμε τα τρίμματα φέτας.
- Όταν καλύψουμε με το 5ο φύλλο, τυλίγουμε σε ρολό και το στρίβουμε ενώ ταυτόχρονα το τεντώνουμε.
- Το τυλίγουμε και τώρα έχουμε μια μπάλα ζύμης γεμιστή με φέτα.
- Σκεπάζουμε και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά.
- Μετά με βουτυρωμένα χέρια πιέζουμε την ζύμη να ανοίξει σε μια λεπτή στρώση και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Σκεπάζουμε και ξεκουράζουμε για 20 λεπτά.
- Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλήσει από την βάση του ταψιού.
- Βγάζουμε ολόκληρο το στριφτό τυροκούλουρο με φέτα πάνω σε ξύλο να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε κομμάτια.