Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα τυριά, τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε τα τυριά.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 25×35 εκατ. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και τα τοιχώματα, με λίγο από το συνολικό βούτυρο.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Ανοίγουμε το φύλλο από την συσκευασία.
- Το στρίβουμε δεξιά κι αριστερά για να χωρίσουν εύκολα οι ίνες του χωρίς να σπάσουν.
- Το χωρίζουμε σε δύο μέρη.
- Τραβώντας τις ίνες, το ανοίγουμε και το «ξένουμε» να αφρατέψει.
- Στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί το μισό δημιουργώντας τη βάση φύλλου.
- Φροντίζουμε να μην υπάρχουν κενά στο ταψί.
- Το ραντίζουμε το με το μισό λιωμένο βούτυρο.
- Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση με τα 4 τυριά, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. κενό ανάμεσα στη γέμιση, και το φύλλο.
- Ανοίγουμε – αφρατεύουμε το άλλο μισό κανταΐφι και καλύπτουμε την πίτα.
- Φροντίζουμε τα πλαϊνά της γέμισης να ντυθούν με κανταΐφι ώστε να φυλακίσουμε τα 4 τυριά μέσα στο κανταΐφι και να μην ακουμπούν στο ταψί.
- Ραντίζουμε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να σπάσουν καλά και προσθέτουμε το γάλα.
- Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα όλο το ταψί με τη πίτα κανταΐφι.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια με τις παλάμες ώστε να βραχεί το κανταΐφι και να ισιώσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε το κανταΐφι σκεπασμένο με μεμβράνη, να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν οι ίνες και να ρουφήξουν όλα τα υγρά από τη πίτα.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε το κανταΐφι με τυριά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά.
- Με προσοχή, καλύπτοντας τη πίτα με το μεγάλο ταψί της κουζίνας, αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι στο μεγάλο ταψί.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα το κανταΐφι παντού.
- Μόλις βγάλουμε τη πίτα, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να τραβήξει η πίτα την υγρασία της.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
- Είναι πολύ βασικό, η κάτω στρώση από το κανταΐφι να είναι πυκνή και να μην έχει καθόλου κενά.
- Αφήστε να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει, για να μετατραπεί σε τραγανό φύλλο πάνω και κάτω με το ψήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο η πίτα γίνεται πολύ τραγανή εξωτερικά και πολύ μαστιχωτά τα τυριά στη γέμιση.
- Το ταψί πρέπει να βουτυρωθεί καλά με μαλακό, όχι λιωμένο βούτυρο.
- Η τυρόπιτα με κανταΐφι πρέπει να σταθεί πριν ψηθεί για να ποτίσει με τα υγρά το κανταΐφι.
- Πρέπει ψηθεί σωστά για αρκετή ώρα για να βγει ροδοκόκκινο το χρώμα της και να είναι τραγανή στο τέλος.
- Αναποδογυρίζοντας το αφού ψηθεί, έχετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και ομοιόμορφη επιφάνεια για την τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι.
- Αφήστε την τυρόπιτα κανταΐφι να σταθεί 10 λεπτά πριν κόψετε κομμάτι.
- Το κανταΐφι με τυριά, είναι βασικό να ψηθεί σωστά από κάτω, γιατί η επιφάνεια παίρνει γρήγορα χρώμα και ξεραίνεται το κανταΐφι. Από κάτω θέλει σωστό και καλό ψήσιμο για να βγει και να παραμείνει τραγανό.
- Αντικολλητικό ταψί είναι το ιδανικό σκεύος για την τεμπέλικη τυρόπιτα με κανταΐφι.
- Είναι βασικό να αφήσουμε το κανταΐφι να ρουφήξει όλα τα υγρά και μετά να ψήσουμε την πίτα για πιο τραγανό αποτέλεσμα.