• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 λεπτά
99

Υλικά

  • Μερίδες 35 τεμ.
  • 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια (το χυμό και το ξύσμα τους)
  • 2 πρέζα/ες σόδα μαγειρικής
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 1/2 φλ. νερό (περίπου)
  • Απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα

  • 1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • Μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι για το πασπάλισμα ή σουσάμι καβουρδισμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Ζυμη

    Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά  και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη.

    Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.

    Την αφήνουμε  να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

    Το φυλλο

    Παίρνουμε κομμάτια της και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

    Με το ροδάκι το κόβουμε  σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.

    Τηγανισμα

    Ζεσταίνουμε ηλιελαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα.

    Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.

    Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα  από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού.

    Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λαδι.

    Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι .

    Έτσι,  παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.

    Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες.

    Γινονται στρογγιλα κομματια

    Αφήνουμε τα κομματια σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

    Το σιροπι

    Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.

    Βουτάμε τα κρύα κομματια ένα-ένα στην κατσαρόλα.

    Τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.

    Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία με το πιρούνι, τότε μπορείτε απλά να κάνετε σχέδια είτε τσιμπώντας τις λωρίδες, είτε μπλέκοντάς τις σε φιογκάκια.

    Μικρα μυστικα

    Διατηρούνται τραγανά για πολλές ημέρες αν τα έχετε προφυλαγμένα από υγρασία, σε μπολ που σφραγίζει αεροστεγώς.

    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

    Κονιάκ, σούμα (τσίπουρο παριανό) ή ούζο θα δώσουν αρώματα στη ζύμη και θα την κάνουν πιο τραγανή και εύθρυπτη.

    Ο χυμός από πορτοκάλι και το ξύσμα δίνουν μοναδική γεύση.

    Εναλλακτικά βάζεις μόνο νερό στα υγρά αντί για χυμό .

    Σερβίρουμε  με μέλι ζεστό (αραιό) με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένο καρύδι. Πασπαλίζουμε πάντα με κανέλα.

    Η ζύμη  πρέπει να μείνει και να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά το λιγότερο.

    Δεν φουσκώνει αφού δεν έχει μαγιά.

    Το φύλλο πρέπει να το ανοίξεις με ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο.

    Μπορείς να τα φτιάξεις  σε ό,τι σχήμα θέλεις εσύ.

    Τα τηγανίζουμε πάντα σε βαθιά κατσαρόλα.

    Γίνονται και στο φούρνο αλλά στο τηγάνι είναι 10 φορές πιο νόστιμα.

    Στην Πάρο  τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο.

    Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν μετά το τηγάνισμα.

    Αν ακολουθείτε vegan διατροφή, παραλείψετε το μέλι και φτιάξτε απλό σιρόπι με ζάχαρη και νερό.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται