Χορτόπιτα σουφλέ με σπιτικό φύλλο

Υλικά

Για την χορτόπιτα σουφλέ

  • 1 kg διάφορα χόρτα πλυμένα και καλά στραγγισμένα (σπανάκι-σέσκουλα-λάπαθα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 5 αυγά
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
  • 300 γρ. ανθότυρο φρέσκο (θρυμματισμένο)
  • 1/2 φλ. τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά

Για τα φύλλα

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το άνοιγμα των φύλλων
  • Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε.

Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.

Έπειτα τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.

Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.

Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το.

Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.

Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών.

Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.

Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Για το τραγανό φύλλο

Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.

Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.

Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.

Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.

https://www.argiro.gr/recipe/xortopita-soufle-spitiko-fullo/