Χριστουγεννιάτικο γλυκόξινο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα

Υλικά

Για το γλυκόξινο κοτόπουλο

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο ελεύθερας βοσκής κομμένο σε 6 μερίδες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια)
  • 2-3 σκελ. ολόκληρες σκόρδο
  • 2 κ.σ. πάπρικα καυτερή
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλα
  • 6-10 σύκα αποξηραμένα
  • 6-10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 6-10 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 2 κ.σ. σταφίδα ξανθή
  • 12 κάστανα προβρασμένα
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη μαρινάδα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κομμάτι/ια φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτη)
  • 1 κλων. θυμάρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 καθαρισμένο ρόδι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • βελούδινο πουρέ πατάτας

Για το γλυκόξινο κοτόπουλο

Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της μαρινάδας.

Τοποθετούμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος.

Τις περιχύνουμε με μαρινάδα.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο 5-6 ώρες, ή ακόμα καλύτερα το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.

Φυλάμε τη μαρινάδα για αργότερα.

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές για 6΄-7΄.

Το βγάζουμε σε πιατέλα.

Προσθέτουμε στο ίδιο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πάπρικα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και την κανέλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για 10΄.

Τότε προσθέτουμε τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τις σταφίδες και περιχύνουμε με το μέλι.

Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, μπήγουμε τα κάστανα εδώ και εκεί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

Προσθέτουμε την μαρινάδα και το νερό ή ζωμό.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να γλασάρει καλά (να πυκνώσει) μέχρι να γίνει σαν σιρόπι με χοντρές φουσκάλες.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, τα κάστανα και τα σύκα, περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με το ρόδι.

Πασπαλίζουμε την πιατέλα με πουδραρισμένο μαϊντανό.

Σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ πατάτας.

Απολαύστε τη χριστουγεννιάτικη αυτή συνταγή με ένα διαφορετικό πουρέ σαν τον παρακάτω:

https://www.argiro.gr/recipe/xristougenniatiko-glukoxino-kotopoulo-me-apoxiramena-frouta/