Ζαμπονοτυρόπιτα

Υλικά

Για τη ζαμπονοτυρόπιτα

  • 250 γρ. κασέρι
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 250 γρ. έμενταλ
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. ζαμπόν
  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1 lt φρέσκο γάλα
  • 5 μεγάλα αυγά
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Για τη ζαμπονοτυρόπιτα

Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη όλα τα τυριά ή ψιλοκόβοντάς τα σε κυβάκια.

Τα βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Διαλύουμε (ψιλοκόβουμε) 4 φύλλα, τα προσθέτουμε στα τυριά και τα ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.

Στρώνουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα.

Αδειάζουμε μέσα όλη τη γέμιση (τυριά, ζαμπόν, σπασμένα φύλλα) και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα.

Χαράζουμε ελαφρά την σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα με φύλλο κρούστας και χωρίς να την πιέζουμε, την κολλάμε προς τα κάτω.

Χτυπάμε τα αυγά με μίξερ χειρός και προσθέτουμε το γάλα.

Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15′ στον πάγκο της κουζίνας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.

https://www.argiro.gr/recipe/zamponotiropita/