Ζύμη κουρού (κουροσφολιάτα επαγγελματική)

Υλικά

Για τη ζύμη κουρού

  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για τσουρέκι
  • 30 γρ. αλάτι
  • 400 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. νερό (κατά προσέγγιση)

Για το μίγμα

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο σε κομματάκια, στον κάδο του μίξερ, θα δουλέψουμε με το φτερό και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 3′ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μοιάζει το αλεύρι με βρεγμένη άμμο.

Προσθέτουμε το νερό και φτιάχνουμε μία ζύμη ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 ´.

Κόβουμε την αυθεντική ζύμη κουρού σε μπαλάκια περίπου των 50 γραμ.

Ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ.

Γεμίζουμε και κλείνουμε μισοφέγγαρο.

Αλείφουμε με αυγά και ψήνουμε στους 190°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30′.

Με αυτή την εκτέλεση, έχει πιο μπισκοτένια υφή.

Η ζύμη κουρού με 3 υλικά είναι ιδανική για μικρές παρασκευές.

Μπορούμε να προσθέσουμε 2 πρέζες ζάχαρη και 1 κουταλιά ξύδι για περισσότερη ένταση.

Για σφολιατένια υφή

Μπορούμε να κάνουμε το εξής για διαφορετική υφή της ζύμης:
Βάζουμε από την αρχή όλα τα υλικά στον κάδο, αλλά μόνο τη μισή ποσότητα βουτύρου.

Αφού ομογενοποιηθεί, κόβουμε σε κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνουμε στον κάδο με τη ζύμη.

Δε δουλεύουμε πολύ το μίγμα, ας φαίνονται τα κομματάκια βουτύρου.

Βγάζουμε την αυθεντική ζύμη κουρού και δίνουμε μια διπλή βόλτα με τον πλάστη.

Ξεκουράζουμε στο ψυγείο 15′, έπειτα δίνουμε δυο μονές βόλτες, ξεκουράζοντας τη ζύμη κουρού ενδιάμεσα για 15′ την φορά.

Με αυτό τον τρόπο έχει πιο σφολιατένια υφή ζύμη κουρού, με στρώσεις ενδιάμεσα και θρυμματίζεται, αφού ψηθεί.

Αν σας άρεσε η επαγγελματική ζύμη κουρού, δείτε το μυστικό μου για τέλειες πίτες.

https://www.argiro.gr/recipe/zumi-kourou/