Ζύμη για πιτάκια
Ζύμη για πιτάκια αλμυρά και γλυκά
Με την ίδια ζύμη, θα φτιάξουμε λουκανικοπιτάκια, τυροπιτάκια και σοκολατοπιτάκια.
Ξεκινάμε τη συνταγή
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35 °C), τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε μέχρι διαλυθούν.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το προσθέτουμε ανακατεύοντας.
- Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα την χωρίζουμε σε 25 μπαλάκια ομοιόμορφα, στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή.
- Πατάμε την ζύμη ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει.
Για τα λουκανικοπιτάκια
Κόβουμε στη μέση τα λουκάνικα και βάζουμε το 1 κομμάτι στη ζύμη. Κλείνουμε καλά την ένωση.
Για τα τυροπιτάκια
- Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι, τρίβουμε πιπέρι, προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά.
- Ανακατεύουμε καλά, γεμίζουμε κάθε πιτάκι με λίγη γέμιση.
Για τα σοκολατοπιτάκια
- Κόβουμε την σοκολάτα σε κομματάκια και γεμίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης με ένα κομμάτι σοκολάτας.
- Τα τοποθετούμε αραιά σε λαδωμένη λαμαρίνα και αλείφουμε με το εβαπορέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.