Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Γιατί «κάθεται» το κέικ; Τι φταίει όταν δεν φουσκώνει σωστά
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στο ψήσιμο είναι όταν το κέικ… κάθεται. Δεν φουσκώνει, δεν παίρνει όγκο και στο εσωτερικό του μένει βαρύ, υγρό και με κολλώδη υφή. Τι φταίει;
Η θερμοκρασία κάνει τη διαφορά
Η επιτυχία του κέικ ξεκινά από τη σωστή θερμοκρασία ψησίματος. Όταν όλα τα υλικά — υγρά και στερεά — ενωθούν, σχηματίζουν ένα μείγμα που, κατά το ψήσιμο, αρχίζει να διογκώνεται. Πώς γίνεται αυτό;
Με τη βοήθεια της ζέστης, η υγρασία του μείγματος μετατρέπεται σε ατμό, ο οποίος ψάχνει διέξοδο προς τα πάνω. Αυτή η ανοδική πίεση δημιουργεί κυψέλες αέρα μέσα στη ζύμη, δίνοντας όγκο στο γλυκό και μετατρέποντάς το από βαρύ μείγμα σε αφράτο, αέρινο κέικ.
Τι γίνεται όταν ο φούρνος είναι κρύος ή πολύ χαμηλός;
Αν τοποθετήσουμε το κέικ σε φούρνο που δεν έχει προθερμανθεί σωστά, τότε όλη αυτή η αντίδραση διαταράσσεται. Τι παρατηρούμε:
- Το κέικ δεν φουσκώνει σωστά και δεν αποκτά όγκο.
- Δημιουργείται στο κάτω μέρος μια παχιά, υγρή κόρα (1-1,5 εκ.) που μοιάζει άψητη.
- Στο κέντρο του, αντί για αφράτη ψίχα, σχηματίζεται κολλημένη, βαριά ζύμη που έχει απλώς σταθεροποιηθεί χωρίς να έχει διογκωθεί.
Τι να προσέξεις την επόμενη φορά
- Προθέρμανε σωστά τον φούρνο σύμφωνα με τη συνταγή.
- Μην ανοίγεις τον φούρνο τα πρώτα 20-25 λεπτά.
- Χρησιμοποίησε σωστά φουσκωτικά (π.χ. μπέικιν πάουντερ ή σόδα) και έλεγξε την ημερομηνία λήξης τους.
- Μην παραδουλεύεις τη ζύμη — παγιδεύεις αέρα αντί να βοηθάς τη διόγκωση.


