Καρυδόπιτα της γιαγιάς
Όλα τα μυστικά για την καρυδόπιτα της γιαγιάς, το παραδοσιακό γλυκό που μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Καρυδόπιτα – Το πατροπαράδοτο γλυκό που μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια
Η παραδοσιακή καρυδόπιτα, αφράτη, αρωματική και σιροπιαστή, φέρνει μνήμες από γιορτές και οικογενειακά τραπέζια.
Η καρυδόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο γλυκό ταψιού που με την πρώτη δαγκωνιά μας γεμίζει αναμνήσεις. Από τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, τις γιορτές, μέχρι τις πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, είναι ένα γλυκό που όλοι έχουμε δοκιμάσει και αγαπήσει.
Το χαρακτηριστικό της; Η γήινη γεύση του καρυδιού, τα μεθυστικά αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου, αλλά και η αφράτη, σιροπιαστή υφή της. Παρά την πλούσια γεύση της, η καρυδόπιτα δεν είναι δύσκολη στην παρασκευή της, αρκεί να γνωρίζεις μερικά απλά μυστικά. Και μπορεί να μην είναι το πιο «ελαφρύ» επιδόρπιο, ωστόσο, αν αναρωτιέστε πόσες θερμίδες έχει η καρυδόπιτα, η απάντηση είναι πως ένα κομμάτι (περίπου 120–150 γρ.) αποδίδει κατά μέσο όρο 350–450 θερμίδες, ανάλογα με τα υλικά και την ποσότητα σιροπιού.
Παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσεις
- Όπως πολλές παραδοσιακές συνταγές, έτσι και αυτή έχει δεχτεί παραλλαγές με τα χρόνια:
- Προσθήκη κακάο για πιο σοκολατένια γεύση
- Επικάλυψη σοκολάτας για ένταση
- Πετιμέζι αντί για ζάχαρη, για μεστή γεύση και πιο σκουρόχρωμη εμφάνιση
Μυστικά για την τέλεια καρυδόπιτα της γιαγιάς
- Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και δυνατό χτύπημα με ζάχαρη για αφράτο αποτέλεσμα
- Καρύδι σε κομμάτια, όχι πούδρα
- Απαλές κινήσεις στην ανάμειξη των υλικών
- Το λάδι στο τέλος, για να μη χαθεί ο όγκος
- Μην ανοίγεις τον φούρνο κατά το ψήσιμο
- Είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού
- Κρύο γλυκό – χλιαρό σιρόπι, ρίξτο λίγο λίγογια να το απορροφήσει σωστά
- Άφησέ τη να κρυώσει τελείως και τύλιξέ τη με μεμβράνη για να σιροπιαστεί ομοιόμορφα
- Μην την κόψεις ζεστή – ιδανικά άφησέ τη μια νύχτα να «δέσει»



