ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Λάδι φαγητού

λαδι φαγητου

Eλαιόλαδο

Το λάδι, και κυρίως το ελαιόλαδο, έχει ευρύτατη χρήση πέρα από τη μαγειρική. Μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλούς άλλους τομείς της καθημερινής ζωής. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και θρεπτικά λίπη στη μεσογειακή διατροφή και θεωρείται “υγρός χρυσός” όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τη διατροφική του αξία. Για να απολαύσουμε όλες τις ευεργετικές ουσίες του, καλό είναι να απολαμβάνουμε ωμό.

Θρεπτική αξία

  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Περιέχει βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Περιέχει βιταμίνη Κ που συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.
  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία μάλιστα, μπορούν να προστατεύσουν την κακή χοληστερόλη.

Συντήρηση
Μακριά από το φως, το φως καταστρέφει τις πολυφαινόλες και προκαλεί οξείδωση. Μακριά από τη θερμότητα. Μην αποθηκεύεις ελαιόλαδο πάνω ή κοντά σε φούρνους, εστίες, ή σε παράθυρα με ήλιο.
Ποτέ στο ψυγείο γιατί θολώνει και πήζει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σκούρο γυάλινο δοχείο ή ανοξείδωτο δοχείο είναι ιδανικά για αποθήκευση του ελαιόλαδου.

Λάδι από φυτικούς σπόρους

Το λάδι από φυτικούς σπόρους αποτελεί ευρεία κατηγορία φυτικών ελαίων που εξάγονται από διάφορους σπόρους και χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική, αλλά και στη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι ποιοτικά κατώτερα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε τηγάνισμα, καθώς και σε συνταγές που δεν θέλουμε να υπάρχει έντονα η γεύση του λαδιού.  Κύρια είδη λαδιών από φυτικούς σπόρους είναι το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το σησαμέλαιο.

Θρεπτική αξία

  • Πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά
  • Χαμηλότερη σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες, σε σχέση με το ελαιόλαδο (εκτός εξευγενισμένων εκδοχών).
  • Μικρότερη θρεπτική αξία σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά από βιομηχανική επεξεργασία.
  • Ουδέτερη ή ελαφρώς αρωματική γεύση, που τα κάνει κατάλληλα για ποικιλία χρήσεων.

Συντήρηση
Η συντήρηση λαδιού από φυτικούς σπόρους είναι σημαντική για να διατηρηθεί η ποιότητά του, η γεύση και η θρεπτική του αξία, καθώς αυτά τα λάδια είναι πιο ευαίσθητα στην οξείδωση σε σχέση με το ελαιόλαδο. Πρέπει να συντηρείτε σε δροσερό μέρος. Το φως είναι κακός σύμμαχος στην διατήρηση καθώς συμβάλλει στην απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών. Η επιλογή ενός γυάλινου περιέκτη είναι η πιο ιδανική, ενώ οι μεταλλικοί περιέκτες είναι ακατάλληλοι.

Απόρρητο