Ψάρι αλά Σπετσιώτα

Το ψάρι αλά Σπετσιώτα είναι μια εύκολη συνταγή με λίγα απλά υλικά και με πάρα πολύ νοστιμιά. Χρησιμοποιήστε φιλέτα φέτες ψάρι ή ολόκληρο ψάρι.

Εύκολη
0:35

4

20 λεπτά

15 λεπτά

Ψάρι αλά Σπετσιώτα

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Αφού καθαρίσουμε το ψάρι και το φιλετάρουμε, θα φτιάξουμε πρώτα μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και έπειτα σε λεπτές φέτες.
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε σε καρέ τις ντομάτες.
  4. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα τρυφερά κοτσάνια του. Κρατάμε τα φύλλα για το τελείωμα της συνταγής και θα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα τα τρυφερά ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού.
  5. Ζεσταίνουμε μία πλασωτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι.
  6. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.
  7. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1΄.
  8. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα κοτσάνια μαϊντανού.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10- 15΄, ανάλογα πόσο ζουμερή είναι, μέχρι σχεδόν να μελώσει η σάλτσα.
  10. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό.
  11. Σε μικρό πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας (κρατάμε 4 κ.σ) και ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα ψαριού.
  12. Βάζουμε λίγη σάλτσα πάνω σε κάθε ψάρι.
  13. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και ακουμπάμε επάνω τις φέτες ντομάτας.
  14. Ψήνουμε για 12′ στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  15. Αφού ψηθεί αφήστε το φαγητό να σταθεί για 10′ σκεπάζοντας το ταψί.
  16. Φρέσκο ψωμί απαραίτητα και δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο για αυτή την μοναδική Ελληνική συνταγή ψάρι αλά Σπετσιώτα.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Όταν έχετε ολόκληρο ψάρι που θέλει παραπάνω ψήσιμο, τότε μπορείτε να βάλετε στο ταψί λεπτές φέτες πατάτας και πάνω να βάλετε το ψάρι και τη σάλτσα.
  2. Λίγες λεπτές φέτες ντομάτας πάνω στο ψάρι θα βοηθήσουν ώστε να μην ξεραθεί και στεγνώσει η σάρκα του ψαριού.
  3. Το ψάρι αλά Σπετσιώτα δε χρειάζεται πολύ ώρα ψήσιμο. Έτσι κι αλλιώς το ψάρι γενικά δεν θέλει πολύ ώρα ψήσιμο και ειδικά όταν είναι φιλέτο.
  4. Ο χρόνος ψησίματος του ψαριού ποικίλει ανάλογα την κοπή του ψαριού, ποτέ όμως δεν ξεπερνάει τα 30′ στο συνολικό ψήσιμο στο φούρνο για ένα ολόκληρο ψάρι του 1 κιλού.
  5. Αν το ψάρι είναι σε φιλέτα, θέλει το πολύ 12′ ψησίματος κι αν είναι σε φέτες πάχους 1,5 εκ. χρειάζεται γύρω στα 15′ ψήσιμο για να μείνει ζουμερό.
  6. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφυρίδα, τσιπούρα, πέρκα ή μπακαλιάρο για τη συνταγή αυτή.
  7. Διαλέξτε ντομάτες ώριμες και σφιχτές, με πολύ σάρκα, λίγους χυμούς και λεπτή φλούδα. Αν οι ντομάτες είναι λεπτόφλουδες δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα.
  8. Μπορείτε να τρίψετε τις ντομάτες σε τρίφτη αντί να τις ψιλοκόψετε.
  9. Αν οι ντομάτες έχουν πολλά ζουμιά η σάλτσα θα σας βγει αραιή.
  10. Το ψάρι πρέπει, αν το πάρεις ολόκληρο, να το καθαρίσεις, να το πλύνεις καλά στην κοιλιά του και να το βάλεις σε σουρωτήρι στο ψυγείο σκεπασμένο με νωπή πετσέτα.
  11. Το καθαρίζεις και το φιλετάρεις όταν είσαι έτοιμος να το μαγειρέψεις.
  12. Μπορείς να το αφήσεις φιλεταρισμένο σε γυάλινο μπολ, καλά σκεπασμένο. Το φιλέτο ψάρι το αλατίζεις λίγο πριν το βάλεις στο τηγάνι στο ταψί ή στην κατσαρόλα. Ποτέ νωρίτερα γιατί το αλάτι αρχίζει και ψήνει τη σάρκα του ψαριού από την ώρα που το βάζεις επάνω του.

Tips

  • Μην παραψήνετε το ψάρι σας σε όποια μορφή κι αν το μαγειρεύετε. Το ψάρι φιλέτο, φέτα ή ολόκληρο, όσο πιο πολύ το ψήνεις τόσο πιο πολύ στεγνό, σκληρό, ινώδες κι άγευστο θα βγει στο τέλος.
Απόρρητο