Υλικά
ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Υλικά
ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό.
- Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.
- Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη για το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο μας.
- Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.
- Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη.
- Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού.
- Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή το λιγότερο για 30’ σε θερμοκρασία δωματίου.
- Όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους.
- Έτσι, η ζύμη με το χωριάτικο φύλλο γίνεται δυνατή και ελαστική.
- Όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο για πίτα την ώρα που το ανοίγουμε.
ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια ανάλογα πόσο μεγάλο θέλουμε.
- Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό για πίτα, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.
- Τα αφήνουμε πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς.
- Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (Νο 40 ή 42, ρηχό ).
- Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε, κρύα και σε λεπτή στρώση.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν.
- Την στρώνουμε και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα , ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε ενδιάμεσα, τους στο στρωσιμο.
- Χαράζουμε τα πάνω και τα περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα και την ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε εκτελεσης.
- Φτιάξτε το για μια ωραία μυρωδάτη σπανακόπιτα ή μια λαχταριστή τυρόπιτα.