Κατσικάκι φρικασέ

Πεντανόστιμο και παραδοσιακό κατσίκι φρικασέ με μαρούλια και άγρια χόρτα. Αγαπημένη συνταγή από την κεντρική Πελοπόννησο.

Εύκολη
2:05

8 μερίδες

20 λεπτά

1 ώρα και 45 λεπτά

κατσίκι φρικασέ - κατσικακι φρικασε με μαρουλια

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

    1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα άγρια χόρτα.
    2. Σε νερό που βράζει, τα βυθίζουμε και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τα βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό, για να κοπεί ο βρασμός και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Το ίδιο κάνουμε και με τα μαρούλια.
    3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις το κρέας, να ροδίσει για λίγα λεπτά.
    4. Όσα κομμάτια ροδίζουν, τα βγάζουμε σε μπολ και τα διατηρούμε σκεπασμένα.
    5. Όταν σοταριστεί όλο το κρέας, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ακόμη από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και το πράσο για 6-7 λεπτά.
    6. Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, το σκεπάζουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.
    7. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
    8. Μαγειρεύουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει — περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
    9. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα ζεματισμένα χόρτα.
    10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα.
    11. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώστε να μη λιώσουν τα χόρτα.
    12. Χαμηλώνουμε την εστία τελείως για να σταματήσει ο βρασμός, αλλά να παραμένει ζεστό το φαγητό.

ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

    1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
    2. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε μαρέγκα.
    3. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα με σύρμα, και προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
    4. Ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα (για να μην κόψει).
    5. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να πάει παντού.
    6. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το φρικασέ σκεπασμένο να σταθεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Απόρρητο