Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα άγρια χόρτα.
- Σε νερό που βράζει, τα βυθίζουμε και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τα βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό, για να κοπεί ο βρασμός και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Το ίδιο κάνουμε και με τα μαρούλια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις το κρέας, να ροδίσει για λίγα λεπτά.
- Όσα κομμάτια ροδίζουν, τα βγάζουμε σε μπολ και τα διατηρούμε σκεπασμένα.
- Όταν σοταριστεί όλο το κρέας, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ακόμη από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και το πράσο για 6-7 λεπτά.
- Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, το σκεπάζουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Μαγειρεύουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει — περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα ζεματισμένα χόρτα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα.
- Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώστε να μη λιώσουν τα χόρτα.
- Χαμηλώνουμε την εστία τελείως για να σταματήσει ο βρασμός, αλλά να παραμένει ζεστό το φαγητό.
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
- Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα με σύρμα, και προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα (για να μην κόψει).
- Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να πάει παντού.
- Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το φρικασέ σκεπασμένο να σταθεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.