Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30×40 εκ.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.
H ΣΑΛΤΣΑ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικον για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και σέλερι) και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
- Τρίβουμε με κουτάλα στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε τον πελτέ να ψηθεί για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
- Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε όλα τα αρώματα του και θα εμπλουτίσουμε με γεύση τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το γάλα.
- Την αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού.
- Τότε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να βγάλουν τα υλικά όλα τα αρώματα τους.
- Ανακατεύουμε τ 3-4 φορές καθ´ όλη τη διάρκεια του βρασμού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.
Η ΚΡΕΜΑ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν).
- Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
- Παραμένει βελούδινη τρεμουλιαστή κι αφράτη ακόμα και μετά από ώρες.
ΣΤΟ ΤΑΨΙ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Γίνεται σε στρώσεις
- Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, κρέμα.
- Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια.
- Μία στρώση σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί.
- Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.
- Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Αραδιάζουμε λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην επιφάνεια.
ΨΗΣΙΜΟ
- Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Για εύκολα λαζάνια με κιμά διάβασε όλα τα μυστικά για επιτυχία.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙΜυστικά για εύκολα λαζάνια με κιμά