Η ιστορία των Χριστουγέννων

Το μήνυμα των Χριστουγέννων μέσα από την αφήγηση της χριστουγεννιάτικης ιστορίας

Υποστηρίζεται ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πλέον μια ιστορία καταναλωτισμού, ενώ το μήνυμα της γιορτής περιορίζεται σε όμορφα λόγια. Ευχόμαστε κάθε χρόνο καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά, πόσοι όμως θυμόμαστε στις γιορτές το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων; Όλοι στεκόμαστε στα δώρα και στις χριστουγεννιάτικες συνταγές για φαγητά και γλυκά, όπως βασιλόπιτες και μελομακάρονα. Κι όμως, το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι ελπιδοφόρο, ανθρώπινο και αισιόδοξο, όπως είναι πάντα η ιστορία της γέννησης ενός μωρού. Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι ακόμη σπουδαιότερο για τα μικρά παιδιά. Ένας ωραίος τρόπος να τους μεταδώσουμε το γιορτινό μήνυμα είναι να ακουστεί, με όμορφα λόγια, η ιστορία των Χριστουγέννων

Το πρώτο μήνυμα της ιστορίας των Χριστουγέννων 

Η ιστορία των Χριστουγέννων είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους, ακόμη και στα μικρά παιδιά. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιουδαία των ρωμαϊκών χρόνων, περίπου 2.000, την εποχή που Ρωμαίος διοικητής είναι ο Ηρώδης. Ο Ιωσήφ, ξυλουργός από τη Ναζαρέτ ταξιδεύει με την ετοιμόγεννη σύζυγό του, Μαρία, στη Βηθλεέμ, για να συμμετάσχει στην απογραφή. Είναι αδύνατο για το ζευγάρι να βρει κατάλυμα στην Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διανυκτερεύσει σε ένα στάβλο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και το κρύο του Δεκεμβρίου, γεννιέται μέσα στη φάτνη ένα υγιέστατο μωρό. Την πανευτυχή μητέρα και το νεογέννητο ζεσταίνουν με τα χνώτα τους τα ζώα του στάβλου. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που μας μεταδίδει η ιστορία των Χριστουγέννων. Με λίγα λόγια, το πρώτο μήνυμα των Χριστουγέννων είναι ότι τα πράγματα δε συμβαίνουν πάντα όμορφα και όπως τα περιμένουμε. Όμως τελικά η ζωή κερδίζει. 

Το δεύτερο μήνυμα της ιστορίας των Χριστουγέννων 

Τα ταπεινά άχυρα της φάτνης γίνονται το κρεβάτι ενός μωρού που θα αποδειχτεί ο σπουδαιότερος βασιλιάς τού κόσμου. Τη γέννηση ενός νέου βασιλιά φανερώνει ένας Άγγελος εξ ουρανού στους ταπεινούς βοσκούς. Μπροστά στα μάτια των έκπληκτων βοσκών, που αρχίζουν να υμνούν τον Θεό, φανερώνεται στον έναστρο ουρανό πλήθος αγγέλων που ψάλλουν. Οι άγγελοι οδηγούν τους βοσκούς στη φάτνη της Βηθλεέμ. Το δεύτερο μήνυμα που μας στέλνει η ιστορία των Χριστουγέννων είναι ότι σπουδαίοι άνθρωποι στη ζωή είναι οι ταπεινοί. Η ιστορία των Χριστουγέννων αφηγείται ότι οι βοσκοί με την αθώα ανοιχτή καρδιά αντιλήφθηκαν αμέσως το μήνυμα των Αγγέλων. Και αποδέχτηκαν για βασιλιά ένα μωρό γεννημένο στα άχυρα, γιατί είχαν μάτια ανοιχτά, ώστε να αναγνωρίσουν το φως το αληθινό. Σήμερα μπορούμε και ευχόμαστε «καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά», γιατί πίστεψαν, χωρίς ερωτήσεις, οι αγράμματοι βοσκοί με την ανοιχτή ψυχή. 

Το τρίτο μήνυμα της ιστορίας των Χριστουγέννων 

Στη φάτνη κατευθύνονται οδηγούμενοι από το Αστέρι της Βηθλεέμ, τον Πολικό Αστέρα, τρεις Μάγοι. Ονομάζονται Μάγοι, γιατί διαβάζοντας τα άστρα ανακάλυψαν ότι θα γεννηθεί ένας νέος βασιλιάς. Τον αναζητούν σε όλη την Ιουδαία, γεγονός που έχει οδηγήσει τον Βασιλιά Ηρώδη να κατασφάξει από φόβο εκατοντάδες νήπια. Όχι όμως τον Ιησού, που γλίτωσε με θεϊκή παρέμβαση τη σφαγή. Οι Μάγοι είναι αλλόθρησκοι και αλλοεθνείς. Αυτό, όμως, δεν τους εμποδίζει να υποβάλουν τα σέβη τους σε κάποιον τόσο μικρό, τόσο ξένο, κι όμως τόσο σπουδαίο. Και γίνονται και οι ίδιο αποδεκτοί, γίνονται ένα με το θεϊκό βρέφος, τους γονείς, τους βοσκούς, τους Αγγέλους.

Η ιστορία των Χριστουγέννων και το μήνυμα που μεταφέρει μάς διδάσκει ότι στη χαρά της αγάπης είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Όσοι, σκεπτόμενοι το συμφέρον και την εξουσία, όσοι ταυτίζονται με τον Ηρώδη, καταφεύγουν στη βία και τη θηριωδία, τελικά αποτυγχάνουν. Παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και την ισχύ του Κακού, το Καλό είναι που κερδίζει. Αυτό είναι το τρίτο και σπουδαιότερο μήνυμα που μας χαρίζει η ιστορία των Χριστουγέννων. Με αυτά τα όμορφα λόγια, με αυτό το μήνυμα των Χριστουγέννων, σας ευχόμαστε και φέτος «καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά».

Διαβάστε ακόμα κάποια από τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων.

https://www.argiro.gr/2012/12/i-istoria-ton-christougennon/