Κυριακάτικο φαγητό

Σκέφτομαι συχνά, πόσο πολύ αγαπώ τις Κυριακές. Δεν ξέρω αν φταίει πως γεννήθηκα Κυριακή. Νομίζω πως πιο πολύ οφείλεται στο ότι η ιδιοσυγκρασία μου αγαπάει τα οικογενειακά μαζώματα. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση της οικογενειακής ζωής από το να ετοιμάζεις το κυριακατικο φαγητο. Να ψάχνεις ιδεες για ευκολα και νοστιμα φαγητα για τραπεζι, πάντοτε νόστιμα ωστόσο, για το κυριακατικο φαγητο, στο οποίο θα μαζευτεί και η στενή και η ευρύτερη οικογένεια. Και το καλύτερο μου είναι όταν η μάζωξη έχει και ειδική αφορμή. Όταν γιορτάζουμε τα γενέθλια ή την ονομαστική γιορτή ενός μέλους της οικογένειας, ή όταν έχουμε κάποια επέτειο ή, το καλύτερο, όταν είναι γιορτινες στιγμες. Είναι εκείνα τα τραπέζια που πρόκειται να κρατήσουν μέχρι το βράδυ. Που τα πιάτα θα αδειάσουν και θα γεμίσουν πολλές φορές. Και που όλοι θα φορέσουν τα ωραία, σπιτικά τους ρούχα. Το ένδυμα του κυριακάτικου τραπεζιού πρέπει να είναι σπιτικό. Σπιτικό, αλλά χλιδάτο, όπως ορίζει το χλιδάτο ο καθένας μας.

Πριν βάλετε όμως τις βελούδινες φόρμες και τα γυαλιστερά κιμονό σας, προέχει το τι θα μαγειρέψετε!

Εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η φαντασία.

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τις ιδέες σας για ευκολα φαγητά  στο τραπέζι. Γιατί η προϋπόθεση για να δώσετε τον απαραίτητο εορταστικό τόνο στις Κυριακές σας είναι το ωραίο στόλισμα. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και ζωγραφίστε το τραπέζι, με ό,τι έχετε, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να το φάτε. Παράδειγμα : Έχετε στο σπίτι δύο είδη τυρι. Δε χρειάζεται να τα βάλετε ξεροσφύρι σ’ ένα πιάτο. Στρώστε ένα ωραίο φύλλο απο σαλατα κάτω από το καθένα, και γεμίστε τα κενά του πιάτου με ξερά φρουτα και καρπούς. Δεν είναι πολύ πιο ωραία έτσι? Σ’ ένα άλλο πιάτο σερβίρετε ένα αλλαντικό τριγυρισμένο από φρέσκα φρούτα. Βγάλτε από το συρτάρι τις καλές πετσέτες, χρησιμοποιείστε την ασημένια σας λαβίδα. Ανάψτε κεριά, βάλτε ένα σοκολατάκι δίπλα σε κάθε πιάτο. Το κυριακατικο φαγητο θέλει ομορφιά. Θέλει πολύ ομορφιά. Γιατί την επομένη σε περιμένει η θλιβερότερη μέρα της εβδομάδας. Δώστε του ομορφιά λοιπόν. Χρώματα από περίτεχνες , μυρωδιές από ψητά, ωραίες πετσέτες περασμένες σε κρικάκια, λουλούδια στα βάζα.

Το Κυριακάτικο τραπέζι θέλει ακόμη ωραία ψώνια.

Πράγματα που θα αγοράσετε ειδικά για την Κυριακή. Λάδι με τρούφα για παράδειγμα. Ένα ακριβό κρασί. Ένα ιδιαίτερο τυρί. Ένα τσάτνεϊ σύκου για να συνοδέψετε το ψητό κρέας. Οτιδήποτε θα δώσει την απαραίτητη επισημότητα στην ημέρα και θα δώσει άλλη διάσταση στο φαγητο για το τραπεζι σας. Ιδεες για κυριακατικο τραπεζι με γεύσεις πιο πικάντικες, πιο σπιρτόζικες από ο,τι σερβίρετε τις καθημερινές. Από εκεί και πέρα σημαντικό είναι να διαλέξετε νοστιμα φαγητα για τραπεζι που δε θα είναι προβλέψιμα, που θα είναι πλούσια σε διαφορετικές γεύσεις και που θα έχουν καλές προδιαγραφές στο θέμα της οργάνωσης. Να μπορούν για παράδειγμα κάποια στάδια να προετοιμαστούν και από την προηγούμενη μέρα ακόμα και τα πιο ευκολα φαγητα για τραπεζι.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν όμως ότι το κυριακάτικο φαγητό πρέπει να σας πονοκεφαλιάσει. Και να είναι φτιαγμένο με αγάπη. Αυτό είναι το πιο απαραίτητο υλικό από όλα!!

https://www.argiro.gr/2013/10/kyriakatiko-fagito/