Εσπεριδοειδή: Οδηγίες χρήσης

Επιλέγετε τα εσπεριδοειδή ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να τους κάνετε.

Αν χρειάζεστε εσπεριδοειδή φρουτα, πορτοκάλια ή λεμόνια για χυμό, θα επιλέξετε λεπτόφλουδα φρούτα που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χυμού. Φυσικά, ξέρετε ποια ειναι τα εσπεριδοειδή φρουτα!

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε τα πορτοκαλια σαν φρούτο, ή χρειάζεστε ξύσμα, επιλέξτε χοντρόφλουδα, όπου καθαρίζονται ευκολότερα.  Επίσης, κατά την επιλογή τους, αν βρείτε φρουτα που ακόμα έχουν πάνω το κοτσάνι τους προτιμήστε τα, μιας και είναι δείγμα μικρότερης επεξεργασίας κατά την διαλογή και ωρίμανσή τους.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε τα πορτοκάλια σαν φρούτο, ή χρειάζεστε ξύσμα, επιλέξτε χοντρόφλουδα, όπου καθαρίζονται ευκολότερα. Επίσης, κατά την επιλογή τους, αν βρείτε φρούτα που ακόμα έχουν πάνω το κοτσάνι τους προτιμήστε τα, μιας και είναι δείγμα μικρότερης επεξεργασίας κατά την διαλογή και ωρίμανσή τους.

Με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε τη φλούδα. Πολύ εύκολα η φλούδα αφαιρείται αν αφαιρέσετε με το μαχαίρι τα “καπάκια” πάνω και κάτω και χαράξετε την υπόλοιπη επιφάνεια του φρούτου κάθετα σε λωρίδες και μετά με το χέρι τραβήξετε απαλά.

Με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε τη φλούδα. Πολύ εύκολα η φλούδα αφαιρείται αν αφαιρέσετε με το μαχαίρι τα "καπάκια" πάνω και κάτω και χαράξετε την υπόλοιπη επιφάνεια του φρούτου κάθετα σε λωρίδες και μετά με το χέρι τραβήξετε απαλά.

Λεμόνια, πορτοκάλια και συγγενή εσπεριδοειδή φρουτα, θέλουν τον αέρα τους! Ιδεώδες μέρος αυτή την εποχή, είναι το μπαλκόνι, καθώς χρειάζονται φρέσκο αέρα και σχετικά κρύο περιβάλλον. Αν τα αποθηκεύσουμε σε οποιοδήποτε αεροστεγές δοχείο, θα αρχίσουν γρήγορα να μουχλιάζουν και να χαλάνε.

Επίσης καλό είναι αν έχετε μεγάλη ποσότητα να τα ανακατεύετε τακτικά μέσα στο κουτί ή το τελάρο που τα έχετε μέχρι να τα καταναλώσετε.

Αφού τα κόψετε στη μέση, με τη βοήθεια του στίφτη αφαιρείτε όλον τον πλούσιο χυμό.

Αφού τα κόψετε στη μέση, με τη βοήθεια του στίφτη αφαιρείτε όλον τον πλούσιο χυμό.

Μάθετε περισσότερα για το ποια ειναι τα εσπεριδοειδή φρουτα, την ιστορία τους, τις ποικιλίες αλλά και τη θρεπτική τους αξία.

https://www.argiro.gr/2016/01/esperidoeidi/