Πίσω

Μεσογειακή διατροφή

Φροντίστε για την υγεία της καρδιάς σας από σήμερα. Άλλωστε η διατροφή και η υγεία που ‘χτίζουμε’ από πολύ μικρή ηλικία, μας ακολουθεί μέχρι τα βαριά γεράματα λένε οι περισσότερες μελέτες.

Και ενώ αρκετές μελέτες εξυμνούν την ευεργετικότητα της, εμείς ένας από τους κατεξοχήν Μεσογειακούς λαούς, δείχνουμε να της γυρνάμε την πλάτη. Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 1.500.000 υγιείς ενήλικες επιβεβαίωσε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ας αλλάξουμε διατροφική συμπεριφορά ακολουθώντας τα βήματα της Μεσογειακής Διατροφής!

Ποια είναι αυτά;

  1. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης
  2. Η συχνή κατανάλωση ψαριών και δη λιπαρών αντί κόκκινου κρέατος
  3. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
  4. Η κατανάλωση ελαιολάδου ως κύρια πηγή λίπους αλλά ξηρών καρπών
  5. Η κατανάλωση τοπικών, εποχιακών και φρέσκων προϊόντων
  6. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
  7. Η φυσική δραστηριότητα

Γενικά, χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε καλής ποιότητας λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα) και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη αλλά και από υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ενώ, περιέχει ελάχιστα έως καθόλου επεξεργασμένα προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι  έχει αποτελέσει αντικείμενο σε πάρα πολλές μελέτες τα τελευταία 20 – 30 χρόνια. Με την πλειονότητα αυτών να καταλήγουν στην ευεργετική δράση της Μεσογειακής Διατροφής έναντι καρδιαγγειακών νόσων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου, διαφόρων μορφών καρκίνου ακόμα και έναντι ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό όπως οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Όσο πιο πιστά την ακολουθεί κανείς  τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο!

Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι χαμηλή σε λιπαρά, αντίθετα, χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά! Αυτό είναι τελικά το πιο σημαντικό, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν κυρίως στο δυτικό κόσμο, ότι δηλαδή οι δίαιτες χαμηλές σε λίπος είναι πιο προστατευτικές. Δώστε, λοιπόν, βαρύτητα στην ποιότητα του λίπους της διατροφής σας αντικαθιστώντας τα κορεσμένα με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6). Χρησιμοποιείστε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, αυξήστε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς για σνακ και αντικαταστήστε το ζωικό βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη με ω-3.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών στερολών που αποδεδειγμένα πλέον μειώνουν τη χοληστερίνη καταναλώνοντας όσπρια, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και λειτουργικά τρόφιμα όπως οι εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες.

Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα, σχεδόν το 90% του πληθυσμού καταναλώνει >10% κορεσμένο λίπος (σε σχέση με ότι λένε οι κατευθυντήριες οδηγίες) και περίπου το 40% του πληθυσμού καταναλώνει <6% πολυακόρεστα (αντίθετα από τις συστάσεις).

Συν τοις άλλοις, 1 στους 3 Έλληνες έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν. Τρομακτικά νούμερα, δεν νομίζετε; Ας μην είμαστε μέρος αυτών των ποσοστών.

Η Μεσογειακή Διατροφή με ‘εγχειρίδιο χρήσης’ τη μεσογειακή πυραμίδα καθορίζει τη διατροφή μας στη σωστή ποσότητα, στη σωστή συχνότητα και στις σωστές αναλογίες συστατικών. Αρκεί μόνο να την υιοθετήσουμε.

Διαβάστε επίσης πως θα χάσετε βάρος και θα αποτοξινωθείτε μέσα από την ελληνική μεσογειακή δίαιτα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται