Πίσω

Διάσημα πιάτα με ονοματεπώνυμο

Σου αρέσουν ιδιαίτερα κάποιες γεύσεις, θέλεις να μαγειρεύεις συνεχώς κάποιες συνταγές και όταν βρεθείς σε ένα εστιατόριο ζητάς πάντα ένα συγκεκριμένο πιάτο με το όνομά του.

Υπάρχουν κάποια πιάτα που δεν φέρουν απλά ένα όνομα, αλλά ένα ανθρώπινο όνομα!  Μάθε λοιπόν πώς πήραν το όνομά τους κάποια διάσημα λαχταριστά φαγητά ανά τον κόσμο.

  1. Αυγά Benedict

Ο Benedict ήταν ο άνθρωπος που χάρισε το όνομά του στα αγαπημένα αυγά του brunch. Για το συγκεκριμένο πρόσωπο υπάρχουν δύο θεωρίες: σύμφωνα με τη μία, επρόκειτο για τον χρηματιστή Lemuel Benedict, που δημιούργησε το συγκεκριμένο πιάτο μετά από ένα hangover στη Νέα Υόρκη το 1894, ενώ η δεύτερη, θέλει τον σεφ Charles Ranhofer του εστιατορίου Delmonico να έχει φτιάξει αυτό το πιάτο με τα αυγά για τον χρηματιστή LeGrand Benedict.

diasima-piata 1

  1. Fettuccine Alfredo

Το εστιατόριο Alfredo στη Ρώμη είναι ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της πόλης. Σε αυτό το εστιατόριο, στην αρχή του 20ού αιώνα, ο σεφ Alfredo de Lelio έφτιαξε ένα πιάτο για την έγκυο γυναίκα του: ζυμαρικά φετουτσίνι με πολύ βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα.

diasima-piata-fettuccine

  1. Σαλάτα Caesar

Αν περιμένετε πίσω από το όνομά της να κρύβετε ο Ιούλιος Καίσαρας, απατάσθε. Άσε που δεν έχει καμία σχέση και με την αρχαία Ρώμη. Στην πραγματικότητα, φτιάχτηκε από τον σεφ Caesar Cardini στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Caesar στην Καλιφόρνια.

diasima-piata-salata

  1. Καρπάτσιο

Είναι γεγονός ότι σε κάποια εστιατόρια το καρπάτσιο, το λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή κρέατος, μοιάζει με έργο τέχνης. Το όνομά του που μας ταξιδεύει στην Ιταλία, προέρχεται από τον Ιταλό ζωγράφο της Αναγέννησης Vittore Carpaccio, που έζησε από το 1465 μέχρι το 1525. Το συγκεκριμένο πιάτο, αλλά με κρέας, πήρε το όνομά του από το ζωντανό κόκκινο χρώμα του, που έμοιαζε με το κόκκινο χρώμα στους πίνακες του ζωγράφου.

diasima-piata-carpaccio

  1. Κρέπες Suzette

Ήταν 1896 όταν ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Εδουάρδος VII επισκέφθηκε το Café de Paris στο Μόντε Κάρλο και ζήτησε από τον 16χρονο σεφ Henri Charpentier να φτιάξει ένα επιδόρπιο αποκλειστικά για αυτόν. Όταν σέρβιρε τη φλεγόμενη κρέπα με τον χυμό από πορτοκάλι, ο Εδουάρδος ξετρελάθηκε και ζήτησε από τον σεφ να δώσει στο γλυκό το όνομα της συνοδού του, Suzette.

diasima-piata-krepes

  1. Κλημεντίνες

Τα γλυκά και μικρά μανταρίνια πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο μοναχό Père Clément Rodier. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το φρούτο στη Βόρεια Αφρική, στην αρχή του 20ου αιώνα.

diasima-piata-clementines

  1. Πίτσα Μαργαρίτα

Για τη συγκεκριμένη πίτσα και την προέλευσή της έχουν σφαχτεί παλικάρια! Αν και απλούστατη, είναι διάσημη. Ό,τι κι αν λένε η πραγματικότητα είναι ότι δημιουργήθηκε προς τιμή της Βασίλισσας Μαργαρίτας του Savoy, που επισκέφθηκε τη Νάπολη το 1889. Η ντομάτα, το τυρί και ο βασιλικός συμβολίζουν το κόκκινο, λευκό και πράσινο χρώμα της ιταλικής σημαίας.

diasima-piata-pizza

  1. Μπανάνες Foster

Λατρεμένο επιδόρπιο της Αμερικής, και ιδιαίτερα φαντασμαγορικό. Οι φλεγόμενες μπανάνες φτιάχτηκαν από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου στη Νέα Ορλεάνη, τον Owen Brennan το 1951 και εκείνος τους έδωσε το όνομα του πιο πιστού του πελάτη, του Richard Foster.

diasima-piata-bananas

  1. Μοσχάρι Wellington

Η αγγλική κουζίνα το έχει ως το αγαπημένο της πιάτο και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μενού των ακριβών εστιατορίων. Το μοσχάρι Wellington είναι ένα κομμάτι φιλέτου, τυλιγμένο μέσα σε αφράτη σφολιάτα γυαλισμένη με διάλυμα αυγού, όπου ανάμεσα τους απλώνεται φάρσα μανιταριών. Φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον προσωπικό σεφ του Arthur Wellesley, του 1ου Δούκα του Wellington, που έζησε από το 1769 μέχρι το 1852 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «ήρωας του Βατερλό».

diasima-piata-mosxari

  1. Chateaubriand

Το έφτιαξε πρώτος ο Γάλλος σεφ Montinireil στις αρχές του 1800 και του έδωσε το όνομα του εργοδότη του, συγγραφέα και διπλωμάτη Vicomte François René de Chateaubriand. Από τότε αυτό το κομμάτι κρέατος έγινε αδυναμία εκατομμυρίων ανθρώπων.

diasima-piata-Chateaubriand

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται