Πάμε Κίμωλο! Μικρή, αλλά… θαυματουργή

Κιμωλος

ο ήλιος των Κυκλάδων, αυτός ο μοναδικός ήλιος, είναι τόσο λαμπερός, σχεδόν εκτυφλωτικός στην Κίμωλο.

Οι Eνετοί κατακτητές της Κιμώλου, δεν την αποκαλούσαν τυχαία Αρζαντιέρα, δηλαδή ασημένια. Αυτο το νησί αξίζει να το επισκεφθείτε, γιατί είναι τόσο φιλόξενο και αυθεντικό που θα σας μαγέψει.

Παραλίες ανείπωτης ομορφιάς που δεν μπορείς να φτάσεις, αν δεν έχεις μεταφορικό μέσο, φαγητό που σε κάνει να νιώθεις τόση χαρά στον ουρανίσκο, γαλήνη και μονοπάτια για περπάτημα.

goupa

Η Χώρα της,  το Χωριό, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ο μοναδικός πραγματικός οικισμός, που έχει διαλέξει να “ξαπλώσει¨ στους πρόποδες του Ξαπλοβουνίου, πάνω από το λιμάνι της Ψάθης. Από τη χώρα θα αγναντέψεις την Πολύαιγο, το ιδιωτικής νοοτροπίας νησάκι, που έχει μόνο δύο κατοίκους και δεν γίνεται να μην το επισκεφθείτε, αφού είναι εμπειρία.

Τα σοκάκια του Χωριού, το εγκαταλελειμμένο κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας, θα σας ταξιδέψουν σε άλλη διάσταση. Τα σπίτια, γαλάζια και λευκά, με ολάνθιστες αυλές και τους Κιμωλιάτες να σας χαιρετούν μόλις σας δουν, είναι η καλύτερη αρχή. Δεν χρειάζεται να μείνετε πολλές μέρες, για να καταλήξετε στην ταβέρνα και ν απίνετε κρασάκι με τους ντόπιους.

xorio

 

Κιμωλος το μικρο νησί με τους λιγους κατοίκους

Μέχρι να φύγετε θα έχετε μάθει τους περισσότερους από τους 400 κατοίκους που έχει ολόκληρο το νησί. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς τους γεμάτους ενέργεια και αγάπη για τη ζωή ανθρώπους, που μερικοί από αυτούς  δημιούργησαν και μια εντυπωσιακή ανοιχτή βιβλιοθήκη! Η ομάδα που την κρατάει ζωντανή περπατάει στα δρομάκια του Χωριού με την ντουντούκα της, και όπως σε άλλες εποχές, με μία ντουντούκα ανακοινώνει όλες τις δράστηριότητες της. Αυτοί είναι που διοργανώνουν υπαίθριες προβολές παλιών ταινιών σε σημεία του νησιού που σε κάνουον να πιστεύεις ότι υπάρχει μαγεία σε αυτό τον κόσμο.

kimolos ellinika

Μην πάρετε τακούνια στη βαλίτσα σας, αφού το νησί προσφέρεται για περιπατητικές διαδρομές που ξεκινούν από το Χωριό και καταλήγουν συνήθως σε παρθένες ακρογιαλιές. Μπορεί να χρειαστεί να περπατήσετε, αλλά όταν φτάσετε στο Σκιάδι, τον τεράστιο βράχο, που τον έχει σμιλέψει ο άνεμος, θα καθίσετε στον ίσκιο του και θα αγναντεύεται το άπειρο. Στα νερά της Κιμώλου, θα δείτε να κολυμπάει η φώκια Monachus monachus, τον ουρανό της σκίζει ο μαυροπετρίτης, ένα απειλούμενο με εξαφάνιση γεράκι, και ο σπιζαετός, που είναι ένα σπάνιο είδος αετού.

Κιμωλος καταδυσεις.

Αν είσαστε λάτρεις των καταδύσεων, θα γίνετε πιστός οπαδός του νησιού, αφού τα υποθαλάσσια λιβάδια, η νεκροπολιτεία και το πηγάδι της γεωμετρικής περιόδου, που προβάλλουν μέσα από τα νερά στη βυθισμένη πόλη, μόλις λίγα μέτρα από την παραλία των Ελληνικών, θα σας κρατήσουν σκλάβους τους. Ακόμα κι αν δεν έχετε εξοπλισμό μαζί σας, μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Πολλώνια της Μήλου.

kimolos1

Μην αγχώνεστε για τον γύρο στις παραλίες, αφού το θαλάσσιο ταξί «Το δελφίνι», είναι έτοιμο να σας παραλάβει, για να προσεγγίσετε παραλίες στις οποίες δεν φτάνει αμάξι, στη βορειοδυτική πλευρά της Κιμώλου.

xwra_2013_7_15_18_6_55_b

Κιμωλος.Πού να πάτε, τι να δείτε
Στη Γούπα θα δείτε σπίτια λαξευμένα στους βράχους και τα «σύρματα», όπου οι ντόπιοι φυλάσσουν τις βάρκες τους. Στην Πολύαιγο, θα εντυπωσιαστείτε με τα ηφαιστειακά πετρώματα και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Οπωσδήποτε ανεβείτε στου «Γερονικόλα τ’ Αψηλά» και μείνετε άφωνοι! Χαθείτε μέσα στα νερά της Πολυαίγου, στη σπηλιά της Γερακιάς, στην Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό, στο Σούφι και στις θερμές πηγές του Αγιοκλήματος.

kimolos00_F15744

Το εξαιρετικό φαγητό, με ποιότητα και φρεσκάδα

Ακόμα κι αν δεν την έχετε φάει, έχετε ακούσει για τη λαδένια της Κιμώλου (πάτα και δες τη συνταγή) .Θα ξετρελαθείτε μόλις τη φάτε ζεστή και φρεσκοφουρνισμένη.
Το Χωρίο έχει δύο φούρνους και δεν υπάρχει περίπτωση μόλις μυρίσετε τη λαδένια να μη μπείτε μέσα. Η λαδένια είναι μία ελληνική παραλλαγή της πίτσας, που κρύβει μέσα της όλη τη νοστιμιά του νησιού.

ladenia-h-ladopita

Σε αυτό το νησί γιορτάζει το καλό φαγητό.  Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του νησιού δοκιμάστε ντοματοκεφτέδες με λιαστές ντομάτες και βουνίσια κάππαρη, ντόπιο κατσικάκι με κουλουρίδι, που θυμίζει ταλιατέλα, σαγανάκι με γυλωμένη μανούρα και παχιές μελόπιτες με αιγοπρόβεια μυζήθρα. Δοκιμάστε και τα γλυκά που θα βρείτε και αποκλείεται να μην αγαπήσετε αυτό το νησάκι που έχει  μικρό μέγεθος, αλλά είναι θαυματουργό.

slideshow

https://www.argiro.gr/2016/08/pame-kimolo-mikri-alla-thaumatourgi/