Πίσω

Κέικ ψήσιμο και όλα τα μυστικά για ένα τέλειο κέικ

Απορίες για το τέλειο κέικ

Τα μυστικά για τέλειο κέικ για το ψήσιμο, το φούσκωμα, το χτύπημα με μίξερ ή χωρίς και όχι μόνο που σας δίνω παρακάτω είναι πολύ σημαντικά.

Επίσης, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η φόρμα κέικ. Οι φόρμες κέικ πρέπει να είναι στη σωστή διάσταση ανάλογα με τη συνταγή. Ο γενικός κανόνας για τη φόρμα κέικ είναι το μείγμα να καλύπτει τα 3/4 της φόρμας. Ακολουθήστε το μυστικό μου για τέλειο κέικ και θα με θυμηθείτε. Που το ψήνουμε; Ψήσιμο σε αέρα ή αντιστάσεις; Πότε είναι έτοιμο; Είναι μερικές από τις απορίες που συνέχεια με ρωτάτε.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω:

Υλικά – Αλεύρι – Βούτυρο – Ενισχυτικά γεύσης – Μίξερ ή χωρίς μίξερ – Φόρμα – ταψί – Κέικ και λιπαρά

Κέικ και ψήσιμο – Πού ψήνουμε το κέικ – Πότε ξεφορμάρουμε το κέικ – Αλμυρά κέικ – Διακόσμηση

Πριν ξεκινήσουμε ένα κέικ

Αρχικά, διαβάστε πολύ καλά τη συνταγή κέικ που πρόκειται να φτιάξετε.

Διαβάζουμε πρώτα ολόκληρη τη συνταγή και προετοιμάζουμε τα σκεύη και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ζυγίζουμε τα υλικά και τα έχουμε έτοιμα πάνω στον πάγκο. Έτσι, το κέικ γίνεται υπόθεση 5 λεπτών.

Μην ξεχνάτε ότι το ζύγισμα των υλικών σε ζυγαριά ακριβείας, ιδιαίτερα για τις γλυκές παρασκευές, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να έχετε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά σας έχω εδώ τη λύση. Δοσομετρητής για να μετατρέπετε μόνοι σας τα υλικά από φλιτζάνια σε γραμμάρια και το αντίστροφο.

Υλικά για το κέικ

Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Από τα πιο σημαντικά μυστικά για κέικ είναι πως όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυγά, γαλακτοκομικά, βούτυρο, εκτός και αν η συνταγή ζητάει κάτι άλλο. Και αυτό γιατί τα παγωμένα λιπαρά, μπορούν να κάνουν το μείγμα να σβολιάσει.

Εκτός από τα υλικά που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε άριστη πρώτη ύλη για τέλειο αποτέλεσμα. Για να δούμε πχ αν τα αυγά είναι φρέσκα, τα βυθίζουμε σε μπολ με νερό. Αν βυθιστούν, είναι φρέσκα αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα.

Μόλις ετοιμάσετε το μείγμα μην καθυστερείτε καθόλου. Βάλτε το αμέσως στον προθερμασμένο φούρνο για να ξεκινήσει άμεσα το ψήσιμο του κέικ.

Τα διογκωτικά αρχίζουν την αντίδραση του φουσκώματος και δεν πρέπει να χάνεται χρόνος αφού αναμειχθούν με τα υλικά του κέικ.

Αλεύρι
Συνήθως, χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, φαρίνα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι μαλακό ή αλεύρι για κέικ.

Ένα από τα μυστικά για τέλειο κέικ είναι πως, το αλεύρι για κέικ κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και γι’ αυτό τα παρασκευάσματα που φτιάχνουμε είναι πιο αφράτα και αέρινα.

Το αλεύρι και τα διογκωτικά (μπέικιν πάουντερ, σόδα) πρέπει να είναι κοσκινισμένα, αν γίνεται και δύο φορές, για να έχουμε το πιο αφράτο και φουσκωτό κέικ.

Επίσης, μια ποσότητα αλεύρι, μπορεί να αντικατασταθεί με κακάο, σιμιγδάλι ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Όπως σε αυτό το μαγικό κέικ σοκολάτας!

Βούτυρο
Αν το βούτυρο για κέικ είναι παγωμένο δεν θα καταφέρετε ποτέ να δώσετε όγκο κι αέρα στο χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη.

Σαν αποτέλεσμα η ζάχαρη δεν θα λιώσει ποτέ να γίνει κρέμα με το βούτυρο όσο κι αν το χτυπάμε.

Το μαλακό βούτυρο που χτυπάμε με την ζάχαρη σαν πρώτο βήμα σε κάθε κέικ εγκλωβίζει αέρα με αποτέλεσμα όταν μπει το κέικ στο φούρνο αυτός ο αέρας βοηθάει στην διόγκωση του κέικ άρα θα έχετε το πιο αφράτο κέικ που φάγατε ποτέ.

Αν χτυπήσετε παγωμένα υλικά, παγωμένο βούτυρο, γάλα, αυγά, αυτά δεν θα ενωθούν ποτέ σωστά και δεν θα γίνει ποτέ στο τέλος ένα αέρινο κέικ.

Δεν είναι λύση να ζεστάνετε το βούτυρο γιατί όταν λιώσει, τότε το μείγμα του κέικ θα γίνει βαρύ και συμπαγές και όχι αφράτο.

Η καλύτερη λύση είναι να αφήσουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.

Έτσι, το βούτυρο θα έχει σωστή θερμοκρασία χωρίς να λιώσει. Η σωστή θερμοκρασία δωματίου είναι γύρω στους 20 ºC. Aν δεν έχετε τον χρόνο γι’ αυτό δείτε εδώ πως θα φέρετε γρήγορα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, και πώς θα ξεπαγώσετε γρήγορα τα αυγά για το κέικ. 

Ενισχυτικά γεύσης
Για όποια συνταγή ζητάει ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού κ.λπ. πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι κερωμένα τα φρούτα (τα βουτάνε σε παραφίνη), γιατί είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Εάν σε ένα συνηθισμένο κέικ αντικαταστήσουμε την κλασική κάψουλα βανίλιας με υγρή η διαφορά στη γεύση είναι μοναδική.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι μια πρέζα αλάτι όπως και σε όλα τα γλυκά απογειώνει τη γεύση. Γι’ αυτό, να βάζετε πάντα μία πρέζα αλάτι, ακόμα κι όταν δεν το γράφει η συνταγή.

Διαφήμιση

Μίξερ ή κέικ χωρίς μίξερ;

Πόση ώρα θέλει χτύπημα το κέικ;
Στην αρχή, τα πρώτα υλικά του κέικ θέλουν καλό χτύπημα, ιδιαίτερα το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά.  

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, έτσι το κέικ θα γίνει πιο αέρινο, μιας και με το χτύπημα αφενός λιώνει η ζάχαρη και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο.

Όμως, μπορείτε να φτιάξετε και κέικ χωρίς μίξερ.

Γιατί το κέικ μυρίζει αυγό;
Το καλό χτύπημα των αυγών εξουδετερώνει την μυρωδιά τους.

Δεν χτυπάμε πολλή ώρα το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά
Αντίθετα, από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι στο μείγμα δεν πρέπει να χτυπήσετε τα υλικά στο μίξερ για πολλή ώρα. Κι αυτό γιατί όσο πιο πολύ ανακατεύεις το αλεύρι σε ένα μείγμα κέικ τόσο πιο πολύ απελευθερώνει γλουτένη και το μείγμα γίνεται κολλώδες και ελαστικό. Όσο πιο λαστιχωτό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψήσιμο το κέικ.

Γι’ αυτό, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι ένα απαλό ανακάτεμα μέχρι να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα είναι αρκετό.

Πάντα στερεά και υγρά μπαίνουν εναλλάξ σε ένα μείγμα για κέικ. Ξεκινάω με στερεά υλικά, προσθέτω τα υγρά και τελειώνω με στερεά. Αυτό βοηθάει τη ζύμη να ομογενοποιείται πιο σωστά.

Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν και να χαθεί το αλεύρι.

Όταν κάνω ανάμειξη στερεών και υγρών υλικών, πχ εναλλάξ αλεύρι με γάλα, το κάνω σταδιακά σε 3 φάσεις στερεά και 2 φάσεις υγρά.

Φόρμα-ταψί

Ποιά φόρμα του κέικ να χρησιμοποιήσω;
Προσπαθήστε πάντα να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος ταψιού ή φόρμας που σας δίνω. Ένα νούμερο πάνω ή κάτω δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Όμως 2-3 νούμερα μικρότερο ή μεγαλύτερο σκεύος θα αποβεί μοιραίο στο τελικό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι για να βγει τέλειο το κέικ πρέπει η ζύμη του κέικ να καλύπτει την φόρμα κατά τα 3/4 του μεγέθους της.

Πώς να προετοιμάσω τη φόρμα του κέικ;
Βουτυρώστε και αλευρώστε πολύ καλά τη φόρμα που θα βάλετε το κέικ. Και τα τοιχώματα μέχρι πάνω αλλά και την τρύπα στη μέση.

Η καλά βουτυρωμένη φόρμα με μαλακό βούτυρο, όχι λιωμένο, βοηθάει στην σωστή διόγκωση του κέικ γιατί γλιστράει πιο εύκολα στα τοιχώματα όταν ψήνεται. Επίσης θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα όταν ψηθεί το κέικ.

Προσοχή όταν γεμίζετε την φόρμα, μην την λερώνετε με σταγόνες από το μείγμα του κέικ, γιατί αυτές ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχώματα.

Μετά το βουτύρωμα αλευρώνουμε την φόρμα. Εναλλακτικά σε ένα κέικ με κακάο ή σοκολάτα, μπορείτε να πασπαλίσετε με κακάο τη φόρμα αντί για αλεύρι.

Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τη φόρμα.

Πάντα “σιμιζάρουμε”, δηλαδή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και αντικολλητικό χαρτί στη βάση της φόρμας, γιατί κάποια μείγματα από κέικ ξεφορμάρονται πιο δύσκολα. Για να μη σας μπερδεύω, πάνω σε κάθε συνταγή κέικ σας έχω αναλυτικές οδηγίες.

Εκτός από το εύκολο ξεφορμάρισμα, το σιμιζάρισμα, βοηθάει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει.

Όταν φτιάχνετε σοκολατένιο κέικ αντικαταστήστε το αλεύρι στην φόρμα μετά το βουτύρωμα, με σκόνη κακάου. Έτσι θα είναι σκουρόχρωμο ολόγυρα χωρίς λεκέδες από αλεύρι.

Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε cupcakes, χρησιμοποιούμε μεταλλικές φόρμες για muffins ή σιλικόνης.

Διαφήμιση

Κέικ και λιπαρά

Για κέικ με λιγότερα λιπαρά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Θα δώσει στο κέικ την υγρασία που χρειάζεται χωρίς τα λιπαρά.

Μπορείτε επίσης αν θέλετε να πειραματιστείτε γευστικά, να αντικαταστήσετε το γάλα, με γιαούρτι, τυρί κρέμα, κρέμα γάλακτος, ξινόγαλο ή χυμούς φρούτων.

Ένα άλλο μυστικό είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για 1 γιαούρτι, 1 φλ. γάλα με 1 κ.λ.γ ξύδι. Ανακατέψτε καλά, και σαν γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και ξινόγαλο.

Σωστό ψήσιμο κέικ

Που ψήνουμε το κέικ
Τα πάντα ψήνονται παντού. Σε αέρα ή σε αντιστάσεις, ακόμα και κέικ σε φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να ψήσουμε! Ο φούρνος πρέπει πάντα να έχει φτάσει στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία προθέρμανσης. Αν δεν έχετε προθερμάνει σωστά τον φούρνο σας ή αν ο φούρνος σας δεν αντιστοιχεί στην θερμοκρασία που δείχνει η λυχνία τότε το κέικ σας αντί να πάρει αμέσως όγκο και να φουσκώσει, θα πλατειάσει. Θα «κάτσει» όπως λέμε. Δεν θα διογκωθεί σωστά, δεν θα ψηθεί σωστά και στο τέλος η υφή του θα είναι βαριά και κολλώδης.

Ψήσιμο κέικ σε αέρα ή αντιστάσεις;
Για το σωστό ψήσιμο κέικ φροντίστε να βάλετε στο σωστό σημείο του φούρνου ανάλογα με το αν θα ψήσετε σε αέρα ή σε αντιστάσεις.

Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή το αποτέλεσμα θα είναι κέικ χωρίς όγκο με κολλώδη υφή.

Αν αντίθετα η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά κάνοντας πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε, θα πέσει ο όγκος του.

Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που ψήνουμε το κέικ!

Από την εμπειρία μου, από τα τόσα κέικ που έχω ψήσει, πιστεύω ότι το πιο σωστό ψήσιμο των κέικ γίνεται στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, γύρω τους 170°C.

Στον αέρα ψήνω, συνήθως, μόνο τα ατομικά κεκάκια, επειδή είναι μικρή η ποσότητα και προλαβαίνει να ψηθεί η καρδιά τους.

Αν παρόλα αυτά αυτά θέλετε να ψήσετε σε αέρα, τότε ο φούρνος σας πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 160°C, το κέικ πρέπει να μπει στην μεσαία σχάρα και χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος από 1 ώρα, εκτός αν περιλαμβάνει στη ζύμη του μήλα, μπανάνες, καρότα και γενικά υλικά που αφήνουν υγρασία.

Πότε είναι έτοιμο το κέικ;
Θα το διαπιστώσετε όταν αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος, μπήξετε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του. Όταν η λάμα βγαίνει στεγνή από ζύμη, τότε το κέικ είναι ψημένο. Όταν βλέπετε υγρασία ζύμης πάνω στο μαχαίρι, τότε χρειάζεται λίγα λεπτά επιπλέον ψήσιμο.

Ένα κέικ είναι ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και εκείνο ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει.

Διαφήμιση

Το ψημένο κέικ

Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10΄στη φόρμα.

Έπειτα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να μη νοτίσει και να κρυώσει ομοιόμορφα.

Αντίθετα, αν ψήνουμε cupcakes, αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ξεφορμάρουμε, γιατί με την θερμότητα του ταψιού συνεχίζουν να ψήνονται και να στεγνώνουν.

Γιατί το κέικ κάνει ψίχουλα όταν κόβεται;
Για να αποφεύγετε να θρυμματίζεται το κέικ σε ψίχουλα όταν το κόψετε, βουτήξτε το μαχαίρι σε καυτό νερό και σκουπίστε το καλά πριν κόψετε.

Διατηρούμε τα κέικ (μικρά ή μεγάλα), για 3 – 4 ημέρες σκεπασμένα εκτός ψυγείου, αν δεν έχουν κάποια κρέμα, διαφορετικά τα συντηρούμε καλυμμένα στο ψυγείο.

Αλμυρά κέικ

Ένα αλμυρό κέικ είναι μια πιο απλή παρασκευή. Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι η ζύμη του, να πέφτει εύκολα από το κουτάλι.

Να έχει δηλαδή τη σύσταση του γλυκού κέικ. Μπορείτε να διορθώσετε την υφή της ζύμης ενός αλμυρού κέικ, προσθέτοντας λίγο τυρί ή λίγο αλεύρι. Αν το θέλετε πιο αραιό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο χυμό πορτοκάλι.

Επίσης, ένα αλεσμένο ή τριμμένο λαχανικό δίνει υγρασία αλλά και πρωτότυπη γεύση.

Διαφήμιση

Διακόσμηση κέικ

Πώς να διακοσμήσω το κέικ;
Όταν πρόκειται να αλείψετε ένα κέικ ή να το περιχύσετε με ένα γλάσο, ξεσκονίστε το πρώτα καλά, με καθαρό πινέλο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν βάλετε οτιδήποτε επάνω.

Αν θέλετε το κέικ σας καλυμμένο με γλάσο ή φρόστινγκ για να γυαλίζει την ώρα που θα το σερβίρετε, ζεστάνετε ελαφρά την επιφάνεια του είτε με καμινέτο είτε με πιστολάκι μαλλιών. Ακόμα αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας λουλούδια για να διακοσμήσετε τα κέικ σας!

Σας Διαλέξα μία από τις αγαπημένες συνταγές μου για κέικ!

κέικ ζέβρα

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται