Κεικ ψησιμο και όλα τα μυστικα για ενα τελειο κεικ

Τα μυστικα για τελειο κεικ ψησιμο και όχι μόνο που σας δίνω παρακάτω είναι πολύ σημαντικά γιατί

αυτό το γλυκό είναι ένα από τις αγαπημένες συνταγές μικρών και μεγάλων, για αυτό ας δούμε πώς μπορούμε να έχουμε το καλύτερο στο πιάτο μας! Ακολουθήστε τα μυστικα για τελειο κεικ και θα με θυμηθείτε. Που ψηνουμε το κεικ; Ψησιμο κεικ σε αερα η αντιστασεις; Είναι μερικές από τις απορίες που συνέχεια με ρωτάτε.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω:

 • Υλικά
 • Αλευρι
 • Βουτυρο
 • Ενισχυτικά γεύσης
 • Μίξερ – Χτύπημα
 • Φορμα – ταψι
 • Κέικ και λιπαρά
 • Κεικ ψησιμο
 • Που ψηνουμε το κεικ
 • Ποτε ξεφορμαρουμε το κεικ
 • Αλμυρά 
 • Διακόσμηση

Διαβάστε πολύ καλά τη συνταγη που πρόκειται να φτιάξετε.

Διαβάζουμε πρώτα ολόκληρη τη συνταγη και προετοιμάζουμε τα σκεύη και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ζυγίζουμε τα υλικά και τα έχουμε έτοιμα πάνω στον πάγκο.

Μην ξεχνάτε ότι το ζύγισμα των υλικών σε ζυγαριά ακριβείας, ιδιαίτερα για τις γλυκές παρασκευές είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να έχετε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. 

Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου

Από τα πιο σημαντικά μυστικα για κεικ είναι πως όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυγα, γαλακτοκομικά, βουτυρο, εκτός και αν η συνταγή ζητάει κάτι άλλο. Και αυτό γιατί παγωμένα λιπαρά, μπορούν να κάνουν το μείγμα να σβολιάσει.

Εκτός από τα υλικά μας που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε άριστη πρώτη ύλη για τέλειο αποτέλεσμα. Για να δούμε πχ αν τα αυγά είναι φρέσκα, τα βυθίζουμε σε μπολ με νερό. Αν βυθιστούν, είναι φρέσκα αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα.

 • Υλικά

Μόλις ετοιμάσετε το μειγμα μην καθυστερείτε καθόλου. Βάλτε το αμέσως στον προθερμασμένο φουρνο για να γίνει το ψησιμο του κεικ.

Τα διογκωτικά αρχίζουν την αντίδραση του φουσκώματος και δεν πρέπει να χάνεται χρόνος αφού αναμειχθούν τα υλικά του κέικ.

 • Αλεύρι  

Συνήθως, χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλευρι μαλακό ή αλευρι για κέικ.

Ένα από τα μυστικα για τελειο κεικ είναι πως, το αλευρι για κέικ κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και γι’ αυτό τα παρασκευάσματα που φτιάχνουμε είναι πιο αφράτα και αέρινα.

Το αλεύρι και τα διογκωτικά (μπέικιν πάουντερ, σοδα) πρέπει να είναι κοσκινισμένα, αν γίνεται και δύο φορές, για να έχουμε το πιο νόστιμο και αφράτο.

Δοκιμάστε το και στα κέικ με προσθήκη μπέικιν πάουντερ (περίπου 1 γεμάτο κ.γλ. για κάθε φλυτζάνι).

Επίσης, μια ποσότητα αλεύρι, μπορεί να αντικατασταθεί με κακάο, σιμιγδάλι ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς

 • Βουτυρο

Αν το βουτυρο για κέικ είναι παγωμένο δεν θα καταφέρετε ποτέ να δώσετε όγκο κι αέρα στο χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη.

Σαν αποτέλεσμα η ζαχαρη δεν θα λιώσει ποτέ να γίνει κρέμα με το βουτυρο όσο κι αν το χτυπάμε.

Το μαλακό βουτυρο που χτυπάμε με την ζαχαρη σαν πρώτο βήμα σε κάθε κέικ εγκλωβίζει αέρα με αποτέλεσμα όταν μπει το κέικ στο φουρνο αυτός ο αέρας βοηθάει στην διόγκωση του κέικ άρα θα έχετε το πιο αφράτο που φάγατε ποτέ.

Αν χτυπήσετε παγωμένα υλικά, παγωμένο βουτυρο, γαλα, αυγα, αυτά δεν θα ενωθούν ποτέ σωστά και δεν θα γίνει ποτέ στο τέλος ένα αέρινο κέικ.

Δεν είναι λύση να ζεστάνετε το βουτυρο γιατί όταν λιώσει τότε το μείγμα του κέικ θα γίνει βαρύ και συμπαγές και όχι αφράτο.

Η καλύτερη λύση είναι να αφήσουμε το βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.

Έτσι, το βουτυρο θα έχει σωστή θερμοκρασία χωρίς να λιώσει. Η σωστή θερμοκρασία δωματίου είναι γύρω στους 20 ºC. Aν δεν έχετε τον χρόνο γι’ αυτό δείτε εδώ πως θα φέρεις γρήγορα το βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, και πώς θα ξεπαγώσετε γρήγορα τα αυγα για το κέικ. 

 • Ενισχυτικά γεύσης

Για όποια συνταγή ζητάει ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού κ.λπ. πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι κερωμένα τα φρούτα (τα βουτάνε σε παραφίνη), γιατί βλάπτουν.

Εάν σε ένα συνηθισμένο κέικ αντικαταστήσουμε την κλασική κάψουλα βανίλιας με υγρή η διαφορά στη γεύση είναι μοναδική.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι μια πρέζα αλατι όπως και σε όλα τα γλυκά απογειώνει τη γεύση.

 • Μίξερ-χτύπημα

Πόση ώρα θέλει χτύπημα το κέικ;

Στην αρχή, τα πρώτα υλικά του κέικ θέλουν καλό χτύπημα, ιδιαίτερα το βουτυρο με τη ζαχαρη και τα αυγα.

Ανακατεύουμε καλά το βουτυρο με τη ζαχαρη & τα αυγα  

Χτυπάμε το βουτυρο με τη ζαχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, έτσι το κέικ θα γίνει πιο αέρινο, μιας και με το χτύπημα αφενός λιώνει η ζαχαρη και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βουτυρο.

Γιατί το κέικ μυρίζει αυγο;

Το καλό χτύπημα των αυγών εξουδετερώνει την μυρωδιά τους.

Δεν χτυπάμε πολλή ώρα το αλευρι με τα υπόλοιπα υλικά

Αντίθετα, από την ώρα που θα βάλετε το αλευρι στο μείγμα δεν πρέπει να χτυπήσετε τα υλικά στο μίξερ για πολλή ώρα. Κι αυτό γιατί όσο πιο πολύ ανακατεύεις το αλευρι σε ένα μείγμα κέικ τόσο πιο πολύ απελευθερώνει γλουτένη και το μείγμα γίνεται κολλώδες και ελαστικό. Όσο πιο λαστιχωτό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψησιμο το κεικ.

Γι’ αυτό, από την ώρα που θα μπει το αλευρι ένα απαλό ανακάτεμα μέχρι να χαθεί το αλευρι στο μείγμα είναι αρκετό

Πάντα ξεκινάω με στερεά υλικά, προσθέτω τα υγρά και τελειώνω με στερεά.

Αυτό βοηθάει τη ζύμη να ομογενοποιείται πιο σωστά.

Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν.  

Όταν κάνω ανάμειξη στερεών και υγρών υλικών, πχ εναλλάξ αλευρι με γαλα, το κάνω σταδιακά σε 3 φάσεις στερεά και 2 φάσεις υγρά.

 • Φόρμα-ταψί

Ποια φορμα του κέικ να χρησιμοποιήσω;

Προσπαθήστε πάντα να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος ταψιού η φόρμας που σας δίνω. Ένα νούμερο πάνω ή κάτω δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Όμως 2-3 νούμερα μικρότερο η μεγαλύτερο σκεύος θα αποβεί μοιραίο στο τελικό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι για να βγει τέλειο το κέικ πρέπει η ζύμη του κέικ να καλύπτει την φορμα κατά τα 3/4 του μεγέθους της.

Πώς να προετοιμάσω τη φόρμα του κέικ;

Βουτυρώστε και αλευρώστε πολύ καλά τη φόρμα που θα βάλετε το κέικ. Και τα τοιχώματα μέχρι πάνω αλλά και την τρύπα στη μέση.

Η καλά βουτυρωμένη φορμα βοηθάει στην σωστή διόγκωση του κέικ γιατί γλιστράει πιο εύκολα στα τοιχώματα όταν ψήνεται. Επίσης θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα όταν ψηθεί το κέικ.

Προσοχή όταν γεμίζετε την φόρμα, μην την λερώνετε με σταγόνες από το μείγμα του κέικ, γιατί αυτές ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχώματα.

Μετά το βουτύρωμα αλευρώνουμε την φορμα.

Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάζουμε το περιττό αλευρι από τη φορμα.

Πάντα “σιμιζάρουμε”, δηλαδή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λαδοκολλα στη βάση, γιατί κάποια από αυτά ξεφορμάρονται πιο δύσκολα.

Εκτός από το εύκολο ξεφορμάρισμα, το σιμιζάρισμα, βοηθάει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει.

Όταν φτιάχνετε σοκολατένιο κέικ αντικαταστήστε το αλευρι στην φόρμα μετά το βουτύρωμα, με σκόνη κακάου. Έτσι θα είναι σκουρόχρωμο ολόγυρα χωρίς λεκέδες από αλευρι.

Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε cupcakes, χρησιμοποιούμε μεταλλικές φόρμες για muffins ή σιλικόνης.

 • Κέικ και λιπαρά

Για κέικ με λιγότερα λιπαρά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή λιπαρή ουσία (λαδι ή βουτυρο) με γιαουρτι χαμηλών λιπαρών. Θα δώσει στο κέικ την υγρασία που χρειάζεται χωρίς τα λιπαρά.

Μπορείτε επίσης αν θέλετε να πειραματιστείτε γευστικά, να αντικαταστήσετε το γαλα, με γιαουρτι, τυρι κρεμα, κρέμα γάλακτος, ξινόγαλο ή χυμούς φρούτων.

Ένα άλλο μυστικό είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για 1 γιαουρτι, 1 φλ. γαλα με 1 κ.λ.γ ξυδι. Ανακατέψτε καλά, και σαν γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε κάτι ανάμεσα σε γιαουρτι και ξινόγαλο.

 • Σωστό ψησιμο κεικ / Που ψηνουμε το κεικ

Προθέρμανση

Που ψηνουμε το κεικ; Ο φουρνος πρέπει πάντα να έχει φτάσει στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία προθέρμανσης. Αν δεν έχεις προθερμάνει σωστά τον φούρνο σου ή αν ο φούρνος σου δεν αντιστοιχεί στην θερμοκρασία που δείχνει η λυχνία τότε το κέικ σου αντί να πάρει αμέσως όγκο κ να φουσκώσει θα πλατειάσει. Θα «κάτσει» όπως λέμε. Δεν θα διογκωθεί σωστά, δεν θα ψηθεί σωστά και στο τέλος η υφή του θα είναι βαριά και κολλώδης.

Ψησιμο κεικ σε αερα η αντιστασεις; Για το σωστό ψησιμο κεικ φρόντισε να βάλεις στο σωστό σημείο του φούρνου ανάλογα με το αν θα ψήσεις σε αερα η σε αντιστασεις.

Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή το αποτέλεσμα θα είναι κέικ χωρίς όγκο με κολλώδη υφή.

Αν αντίθετα η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά κάνοντας πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε, θα πέσει ο όγκος του.

Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που ψηνουμε το κεικ!

Ψησιμο κεικ σε αερα η αντιστασεις

Από την εμπειρία μου, από τα τόσα κέικ που έχω ψήσει, πιστεύω ότι το πιο σωστό ψησιμο των κεικ γίνεται στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχαρα του φουρνου, γύρω τους 170 °C

Στον αέρα ψήνω, συνήθως, μόνο τα ατομικά κεκάκια, επειδή είναι μικρή η ποσότητα και προλαβαίνει να ψηθεί η καρδιά τους.

Αν παρόλα αυτά αυτά θέλετε να ψήσετε σε αέρα, τότε ο φουρνος σας πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 160 °C, το κέικ πρέπει να μπει στην μεσαία σχαρα και χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος από 1 ώρα, εκτός αν περιλαμβάνει στη ζυμη του μηλα, μπανανες, καροτα και γενικά υλικά που αφήνουν υγρασία.

Πότε είναι έτοιμο το κέικ;

Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαιρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό.

Ένα κέικ είναι ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και εκείνο ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει.

 • Το ψημένο κέικ

Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10΄στη φορμα.

Έπειτα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχαρα, ώστε να μη νοτίσει και να κρυώσει ομοιόμορφα.

Αντίθετα, αν ψήνουμε cup cakes, αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ξεφορμάρουμε, γιατί με την θερμότητα του ταψιού συνεχίζουν να ψήνονται και να στεγνώνουν.

Για να αποφεύγετε να θρυμματίζεται το κέικ σε ψίχουλα όταν το κόψετε, βουτήξτε το μαχαιρι σε καυτό νερό και σκουπίστε το καλά πριν κόψετε.

Διατηρούμε τα κέικ (μικρά ή μεγάλα), για 3 – 4 ημέρες σκεπασμένα εκτός ψυγείου, αν δεν έχουν κάποια κρέμα, διαφορετικά τα συντηρούμε καλυμμένα στο ψυγείο.

 • Αλμυρά κέικ

Ένα αλμυρό κέικ είναι μια πιο απλή παρασκευή. Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι η ζύμη του, να πέφτει εύκολα από το κουταλι.

Να έχει δηλαδή τη σύσταση του γλυκού κέικ. Μπορείτε να διορθώσετε την υφή της ζύμης ενός αλμυρού κέικ, προσθέτοντας λίγο τυρι ή λίγο αλευρι. Αν το θέλετε πιο αραιό, προσθέστε λίγο ελαιολαδο ή λίγο χυμό πορτοκάλι.

Επίσης, ένα αλεσμένο ή τριμμένο λαχανικό δίνει υγρασία αλλά και πρωτότυπη γεύση.

 • Διακόσμηση κέικ

Πώς να διακοσμήσω το κέικ;

Όταν πρόκειται να αλείψετε ένα κέικ, ξεσκονίστε το πρώτα καλά, με καθαρό πινέλο.

Αν το θέλετε το κέικ σας καλυμμένο με γλασο ή φρόστινγκ για να γυαλίζει, ζεστάνετε ελαφρά την επιφάνεια του είτε με καμινέτο είτε με πιστολάκι μαλλιών. Ακόμα αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας λουλούδια για να διακομίσετε τα κέικ σας!

Ακολουθήστε τα μυστικα για τελειο κεικ και απολαύστε τα νόστιμα και επιτυχημένα όπως ποτέ άλλοτε!

Και να θυμάστε ότι είμαι πάντα εδώ να μοιράζομαι τις γνώσεις και τα μυστικά μου!

Με αγάπη, Αργυρω

Αν σας άρεσαν τα μυστικα για τελειο κεικ διαβάστε και δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγη.