Όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο κέικ

Τα μυστικά για κέικ που σας δίνω παρακάτω είναι πολύ σημαντικά γιατί το κέικ

είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές μικρών και μεγάλων, για αυτό ας δούμε πώς μπορούμε να έχουμε το νόστιμο και αφράτο κέικ στο πιάτο μας! Ακολουθήστε τα μυστικά για κέικ και θα με θυμηθείτε.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω, για να φτιάξετε ένα νόστιμο και αφράτο κέικ:

 • Υλικά
 • Αλεύρι
 • Βούτυρο
 • Ενισχυτικά γεύσης
 • Μίξερ – Χτύπημα
 • Φόρμα – ταψί
 • Κέικ και λιπαρά
 • Ψήσιμο
 • Το ψημένο κέικ
 • Αλμυρά κέικ
 • Διακόσμηση κέικ

Διαβάστε πολύ καλά τη συνταγή που πρόκειται να φτιάξετε

Διαβάζουμε πρώτα ολόκληρη τη συνταγή και προετοιμάζουμε τα σκεύη και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ζυγίζουμε τα υλικά και τα έχουμε έτοιμα πάνω στον πάγκο.

Μην ξεχνάτε ότι το ζύγισμα των υλικών σε ζυγαριά ακριβείας, ιδιαίτερα στα γλυκά κέικ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να έχετε νόστιμο και αφράτο κέικ. 

Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου

Από τα πιο σημαντικά μυστικά για κέικ είναι πως όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυγά, γαλακτοκομικά, βούτυρο, εκτός και αν η συνταγή ζητάει κάτι άλλο. Και αυτό γιατί παγωμένα λιπαρά, μπορούν να κάνουν το μείγμα να σβολιάσει.

Εκτός από τα υλικά μας που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε άριστη πρώτη ύλη για τέλειο αποτέλεσμα. Για να δούμε πχ αν τα αυγά είναι φρέσκα, τα βυθίζουμε σε μπολ με νερό. Αν βυθιστούν, είναι φρέσκα αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα.

 • Υλικά

Μόλις ετοιμάσετε το κέικ μην καθυστερείτε καθόλου. Βάλτε το αμέσως στον προθερμασμένο φούρνο.

Τα διογκωτικά αρχίζουν την αντίδραση του φουσκώματος και δεν πρέπει να χάνεται χρόνος αφού αναμειχθούν τα υλικά του κέικ.

 • Αλεύρι  

Συνήθως, χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι μαλακό ή αλεύρι για κέικ.

Ένα από τα μυστικά για κέικ είναι πως, το αλεύρι για κέικ κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και γι’ αυτό τα παρασκευάσματα που φτιάχνουμε είναι πιο αφράτα και αέρινα.

Το αλεύρι και τα διογκωτικά (μπέικιν πάουντερ, σόδα) πρέπει να είναι κοσκινισμένα, αν γίνεται και δύο φορές, για να έχουμε πιο νόστιμο και αφράτο κέικ.

Δοκιμάστε το και στα κέικ με προσθήκη μπέικιν πάουντερ (περίπου 1 γεμάτο κ.γλ. για κάθε φλυτζάνι).

Επίσης, μια ποσότητα αλεύρι, μπορεί να αντικατασταθεί με κακάο, σιμιγδάλι ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς

 • Βούτυρο

Αν το βούτυρο για κέικ είναι παγωμένο δεν θα καταφέρετε ποτέ να δώσετε όγκο κι αέρα στο χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη.

Σαν αποτέλεσμα η ζάχαρη δεν θα λιώσει ποτέ να γίνει κρέμα με το βούτυρο όσο κι αν το χτυπάμε.

Το μαλακό βούτυρο που χτυπάμε με την ζάχαρη σαν πρώτο βήμα σε κάθε κέικ εγκλωβίζει αέρα με αποτέλεσμα όταν μπει το κέικ στο φούρνο αυτός ο αέρας βοηθάει στην διόγκωση του κέικ άρα θα έχετε το πιο αφράτο κέικ που φάγατε ποτέ.

Αν χτυπήσετε παγωμένα υλικά, παγωμένο βούτυρο, γάλα, αυγά, αυτά δεν θα ενωθούν ποτέ σωστά και δεν θα έχεις ποτέ στο τέλος ένα αφράτο και φουσκωτό αέρινο κέικ.

Δεν είναι λύση να ζεστάνετε το βούτυρο γιατί όταν λιώσει τότε το μείγμα του κέικ θα γίνει βαρύ και συμπαγές και όχι αφράτο.

Η καλύτερη λύση είναι να αφήσουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.

Έτσι, το βούτυρο θα έχει σωστή θερμοκρασία χωρίς να λιώσει. Η σωστή θερμοκρασία δωματίου είναι γύρω στους 20 ºC. Aν δεν έχετε τον χρόνο γι’ αυτό δείτε εδώ πως θα φέρεις γρήγορα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, και πώς θα ξεπαγώσετε γρήγορα τα αυγά για το κέικ. 

 • Ενισχυτικά γεύσης

Για όποια συνταγή ζητάει ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού κ.λπ. πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι κερωμένα τα φρούτα (τα βουτάνε σε παραφίνη), γιατί βλάπτουν.

Εάν σε ένα απλό κέικ αντικαταστήσουμε την κλασική κάψουλα βανίλιας με υγρή βανίλια η διαφορά στη γεύση είναι μοναδική.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι μια πρέζα αλάτι στα κέικ, όπως και σε όλα τα γλυκά απογειώνει τη γεύση.

 • Μίξερ-χτύπημα

Πόση ώρα θέλει χτύπημα το κέικ;

Στην αρχή, τα πρώτα υλικά του κέικ θέλουν καλό χτύπημα, ιδιαίτερα το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη & τα αυγά  

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, έτσι το κέικ θα γίνει πιο αέρινο κι αφράτο, μιας και με το χτύπημα αφενός λιώνει η ζάχαρη και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο.

Γιατί το κέικ μυρίζει αυγό;

Το καλό χτύπημα των αυγών εξουδετερώνει την μυρωδιά τους.

Δεν χτυπάμε πολλή ώρα το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά

Αντίθετα, από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι στο μείγμα δεν πρέπει να χτυπήσετε τα υλικά στο μίξερ για πολλή ώρα. Κι αυτό γιατί όσο πιο πολύ ανακατεύεις το αλεύρι σε ένα μείγμα κέικ τόσο πιο πολύ απελευθερώνει γλουτένη και το μείγμα γίνεται κολλώδες και ελαστικό. Όσο πιο λαστιχωτό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψήσιμο το κέικ

Γι’ αυτό, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι ένα απαλό ανακάτεμα μέχρι να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα είναι αρκετό

Πάντα ξεκινάω με στερεά υλικά, προσθέτω τα υγρά και τελειώνω με στερεά.

Αυτό βοηθάει τη ζύμη να ομογενοποιείται πιο σωστά.

Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν.  

Όταν κάνω ανάμειξη στερεών και υγρών υλικών, πχ εναλλάξ αλεύρι με γάλα, το κάνω σταδιακά σε 3 φάσεις στερεά και 2 φάσεις υγρά.

 • Φόρμα-ταψί

Ποια φόρμα του κέικ να χρησιμοποιήσω;

Προσπαθήστε πάντα να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος ταψιού η φόρμας που σας δίνω. Ένα νούμερο πάνω ή κάτω δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Όμως 2-3 νούμερα μικρότερο η μεγαλύτερο σκεύος θα αποβεί μοιραίο στο τελικό αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι για να βγει τέλειο το κέικ πρέπει η ζύμη του κέικ να καλύπτει την φόρμα κατά τα 3/4 του μεγέθους της.

Πώς να προετοιμάσω τη φόρμα του κέικ;

Βουτυρώστε και αλευρώστε πολύ καλά τη φόρμα που θα βάλετε το κέικ. Και τα τοιχώματα μέχρι πάνω αλλά και την τρύπα στη μέση.

Η καλά βουτυρωμένη φόρμα βοηθάει στην σωστή διόγκωση του κέικ γιατί γλιστράει πιο εύκολα στα τοιχώματα όταν ψήνεται. Επίσης θα βοηθήσει στο σωστό ξεφορμάρισμα όταν ψηθεί το κέικ.

Προσοχή όταν γεμίζετε την φόρμα, μην την λερώνετε με σταγόνες από το μείγμα του κέικ, γιατί αυτές ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχώματα.

Μετά το βουτύρωμα αλευρώνουμε την φόρμα

Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τη φόρμα.

Πάντα “σιμιζάρουμε“, δηλαδή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λαδόκολλα στη βάση, γιατί κάποια από αυτά ξεφορμάρονται πιο δύσκολα.

Εκτός από το εύκολο ξεφορμάρισμα, το σιμιζάρισμα, βοηθάει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει.

Όταν φτιάχνετε κέικ σοκολάτα αντικαταστήστε το αλεύρι στην φόρμα μετά το βουτύρωμα ,με σκόνη κακάο. Έτσι το κέικ σοκολάτα θα είναι σκουρόχρωμο ολόγυρα χωρίς λεκέδες από αλεύρι

Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε cupcakes, χρησιμοποιούμε μεταλλικές φόρμες για muffins ή σιλικόνης.

 • Κέικ και λιπαρά

Για κέικ με λιγότερα λιπαρά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Θα δώσει στο κέικ την υγρασία που χρειάζεται χωρίς τα λιπαρά.

Μπορείτε επίσης αν θέλετε να πειραματιστείτε γευστικά, να αντικαταστήσετε το γάλα, με γιαούρτι, τυρί κρεμά, κρέμα γάλακτος, ξινόγαλο ή χυμούς φρούτων.

Ένα άλλο μυστικό είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για 1 γιαούρτι, 1 φλ. γάλα με 1 κ.λ.γ ξύδι. Ανακατέψτε καλά, και σαν γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και ξινόγαλο.

 • Σωστό ψήσιμο

Προθέρμανση

Ο φούρνος πρέπει πάντα να έχει φτάσει στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία προθέρμανσης. Αν δεν έχεις προθερμάνει σωστά τον φούρνο σου ή αν ο φούρνος σου δεν αντιστοιχεί στην θερμοκρασία που δείχνει η λυχνία τότε το κέικ σου αντί να πάρει αμέσως όγκο κ να φουσκώσει θα πλατειάσει. Θα «κάτσει» όπως λέμε. Δεν θα διογκωθεί σωστά, δεν θα ψηθεί σωστά και στο τέλος η υφή του θα είναι βαριά και κολλώδης.

Φρόντισε να βάλεις το κέικ στο σωστό σημείο του φούρνου ανάλογα με το αν θα ψήσεις σε αέρα ή σε αντιστάσεις.

Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή το αποτέλεσμα θα είναι κέικ χωρίς όγκο με κολλώδη υφή.

Αν αντίθετα η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά κάνοντας πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε, θα πέσει ο όγκος του.

Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή.

Ψήσιμο στις αντιστάσεις

Από την εμπειρία μου, από τα τόσα κέικ που έχω ψήσει, πιστεύω ότι το πιο σωστό ψήσιμο γίνεται στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, γύρω τους 170 °C

Ψήσιμο στον αέρα

Στον αέρα ψήνω, συνήθως, μόνο τα ατομικά κεκάκια, επειδή είναι μικρή η ποσότητα και προλαβαίνει να ψηθεί η καρδιά τους.

Αν παρόλα αυτά αυτά θέλετε να ψήσετε σε αέρα, τότε ο φούρνος σας πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 160 °C, το κέικ πρέπει να μπει στην μεσαία σχάρα και χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος από 1 ώρα, εκτός αν περιλαμβάνει στη ζύμη του μήλα, μπανάνες, καρότα και γενικά υλικά που αφήνουν υγρασία.

Πότε είναι έτοιμο το κέικ;

Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό.

Ένα κέικ είναι ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει.

 • Το ψημένο κέικ

Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10΄στη φόρμα.

Έπειτα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να μη νοτίσει και να κρυώσει ομοιόμορφα.

Αντίθετα, αν ψήνουμε cup cakes, αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ξεφορμάρουμε, γιατί με την θερμότητα του ταψιού συνεχίζουν να ψήνονται και να στεγνώνουν.

Για να αποφεύγετε να θρυμματίζεται το κέικ σε ψίχουλα όταν το κόψετε, βουτήξτε το μαχαίρι σε καυτό νερό και σκουπίστε το καλά πριν κόψετε.

Διατηρούμε τα κέικ (μικρά ή μεγάλα), για 3 – 4 ημέρες σκεπασμένα εκτός ψυγείου, αν δεν έχουν κάποια κρέμα, διαφορετικά τα συντηρούμε καλυμμένα στο ψυγείο.

Ένα αλμυρό κέικ είναι μια πιο απλή παρασκευή. Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι η ζύμη του, να πέφτει εύκολα από το κουτάλι.

αλμυρό κέικ
Αλμυρό κέικ με κασέρι και ζαμπόν

Να έχει δηλαδή τη σύσταση του γλυκού κέικ. Μπορείτε να διορθώσετε την υφή της ζύμης ενός αλμυρού κέικ, προσθέτοντας λίγο τυρί ή λίγο αλεύρι. Αν το θέλετε πιο αραιό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο χυμό πορτοκάλι.

Επίσης, ένα αλεσμένο ή τριμμένο λαχανικό, πχ. κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι, πράσο, πιπεριά, δίνει υγρασία αλλά και πρωτότυπη γεύση στο κλασικό κέικ τυριού.

κέικ καρότου
Κέικ καρότου- Carrot cake
 • Διακόσμηση κέικ

Πώς να διακοσμήσω το κέικ;

Όταν πρόκειται να αλείψετε ένα κέικ, ξεσκονίστε το πρώτα καλά, με καθαρό πινέλο.

Αν το θέλετε το κέικ σας καλυμμένο με γλάσο ή φρόστινγκ για να γυαλίζει, ζεστάνετε ελαφρά την επιφάνεια του είτε με καμινέτο είτε με πιστολάκι μαλλιών.

Ακολουθήστε τα μυστικά για κέικ και απολαύστε τα κέικ σας, νόστιμα και επιτυχημένα όπως ποτέ άλλοτε!

Και να θυμάστε ότι είμαι πάντα εδώ να μοιράζομαι τις γνώσεις και τα μυστικά μου!

Καλή επιτυχία!

Έχετε ακόμα απορίες για το ψήσιμο του κέικ; Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εκτός από τα μυστικά για κέικ για τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε ένα κέικ, και πώς θα τα αποφύγουμε!

Κέικ: απορίες και όλα τα μυστικά