Όλα τα μυστικά επιτυχίας για ένα πεντανόστιμο κέικ

Το κέικ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές μικρών και μεγάλων, για αυτό ας δούμε πώς μπορούμε να έχουμε το πιο πεντανόστιμο κέικ στο πιάτο μας!

Δώστε προσοχή στα παρακάτω, για να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο κέικ:

  • Όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα κέικ, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυγά, γαλακτοκομικά, βούτυρο, εκτός και αν η συνταγή ζητάει κάτι άλλο. Και αυτό γιατί παγωμένα λίπαρά, μπορούν να κάνουν το μείγμα να σβολιάσει.-Για να φέρω γρήγορα σε θερμοκρασία δωμάτιου τα αυγά, τα βυθίζω σε ζεστό νερό για 15′. Προσοχή το νερό ζεστό όχι βραστό.-Για να φέρω γρήγορα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το κόβω σε μικρά κομματάκια και το αφήνω για 10′ κοντά σε ζεστό σημείο.
  • Το αλεύρι και τα διογκωτικά (μπέικιν πάουντερ, σόδα) πρέπει να είναι κοσκινισμένα, αν γίνεται και δύο φορές, για να έχουμε πιο αφράτο αποτέλεσμα. Συνήθως, χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι μαλακό που κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και γι’ αυτό τα παρασκευάσματα που φτιάχνουμε είναι πιο αφράτα και αέρινα. Δοκιμάστε το και στα κέικ με προσθήκη μπέικιν πάουντερ (περίπου 1 γεμάτο κ.γλ. για κάθε φλυτζάνι).
  • Για όποια συνταγή ζητάει ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού κ.λπ. πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι κερωμένα τα φρούτα (τα βουτάνε σε παραφίνη), γιατί βλάπτουν.
κέικ χωρίς αυγά
Κέικ σοκολάτας, χωρίς αυγά
  • Φροντίζουμε, αν δεν έχουμε πολλά μεγέθη φόρμας, η ζύμη του κέικ να καλύπτει τα ¾ του σκεύους.  Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκια. Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε cupcakes, χρησιμοποιούμε μεταλλικές φόρμες για muffins ή σιλικόνης.
  • Πάντα σιμιζάρουμε, δηλαδή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε. Σας το τονίζω ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε και λαδόκολλα στη βάση, γιατί κάποια από αυτά ξεφορμάρονται πιο δύσκολα. Εκτός από το εύκολο ξεφορμάρισμα, το σιμιζάρισμα, βοηθάει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι σιμιζαρίσματος, με κακάο, τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά.
  • Προσοχή οταν γεμίζετε την φόρμα, μην την λερώνετε με σταγόνες απο το μείγμα του κέικ, γιατι αυτές ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχωματα. Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάζουμε το περιττό αλευρι απο τη φόρμα.
  • Τα κέικ δεν θέλουν πολυ χτύπημα. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5′ μέχρι να κρεμώσουν, Έτσι το κέικ σας θα γίνει πιο αέρινο κι αφράτο, μιας και με το χτύπημα λιώνει η ζάχαρη αφενός και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο. Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν.  Όσο πιο πολύ χτυπάμε και παιδεύουμε το μείγμα του κέικ, τόσο πιο λαστιχωτό, πιο συμπαγές, σφιχτό και με λιγότερο όγκο θα βγει μετά το ψήσιμο το κέικ.
Εύκολα, οικονομικά και πεντανόστιμα σπιτικά κέικ
  • Όταν κάνω ανάμειξη στερεών και υγρών υλικών, πχ εναλλάξ αλεύρι με γάλα, το κάνω σταδιακά σε 3 φάσεις στερεά και 2 φάσεις υγρά. Πάντα ξεκινάω και τελειώνω με στερεά. Αυτό βοηθάει τη ζύμη να ομογενοποιείται πιο σωστά.
  • Διατηρούμε τα κέικ (μικρά ή μεγάλα), για 3 – 4 ημέρες σκεπασμένα εκτός ψυγείου, αν δεν έχουν κάποια κρέμα, διαφορετικά τα συντηρούμε καλυμμένα στο ψυγείο.
  • Πρέπει να χρησιμοποιούμε άριστη πρώτη ύλη για τέλειο αποτέλεσμα. Για να δω πχ αν τα αυγά μου είναι φρέσκα, τα βυθίζω σε μπολ με νερό. Αν βυθιστούν, ειναι φρέσα αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα.
  • Για κέικ με λιγότερα λιπαρά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή λιπαρή ουσία (λάδι η βούτυρο) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Θα δώσει στο κέικ την υγρασία που χρειάζεται χωρίς τα λιπαρά.
  • Μπορείτε επίσης αν θέλετε να πειραματιστείτε γευστικά, να αντικαταστήσετε το γάλα, με γιαούρτι, τυρί κρεμά, κρέμα γάλακτος, ξινόγαλο ή χυμούς φρούτων. Επίσης, μια ποσότητα αλεύρι, μπορεί να αντικατασταθεί με κακάο, σιμιγδάλι ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς.
  • Ένα άλλο μυστικό είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για 1 γιαούρτι, 1 φλ. γάλα με 1 κ.λ.γ ξύδι. Ανακατεύετε καλά, και σαν γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και ξινόγαλο.
αλμυρό κέικ
Αλμυρό κέικ με κασέρι και ζαμπόν
  • Εάν σε ενα απλό κέικ αντικαταστήσετε την κλασική κάψουλα βανίλιας με υγρή βανίλια η διαφορά στη γεύση είναι μοναδική.-Επίσης, μην ξεχνάτε οτι μια πρέζα αλάτι στα κέικ, όπως και σε όλα τα γλυκά απογειώνει τη γεύση.
  • Διαβάζουμε πάντα πρώτα ολόκληρη τη συνταγή και προετοιμάζουμε τα σκεύη και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Μετράμε τα υλικά και τα έχουμε έτοιμα πάνω στον πάγκο.
  • Μην ξεχνάτε ότι το ζύγισμα των υλικών σε ζυγαριά ακρίβειας, ιδιαίτερα στα γλυκά κέικ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να εχετε απόλυτη επιτυχία.
  • Ένα αλμυρό κέικ είναι μια πιο απλή παρασκευή. Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι η ζύμη του, να πέφτει εύκολα απο το κουτάλι. Να εχει δηλαδή τη σύσταση του γλυκού κεικ. Μπορείτε να διορθώσετε την υφή της ζύμης ενός αλμυρού κέικ, προσθέτοντας λίγο τυρί ή λίγο αλεύρι. Αν το θέλετε πιο αραιό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο χυμό πορτοκάλι. Επίσης, ένα αλεσμένο ή τριμμένο λαχανικό, πχ. κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι, πράσο, πιπεριά, δίνει υγρασία αλλά και καινούργια γεύση στο κλασικό κέικ τυριού.

keik-tip-psisimo

Τα μυστικά του κέικ, ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ αφού, για να έχουμε ένα πεντανόστιμο και αφράτο κέικ, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε για το σωστό ψήσιμο.

Να θυμάστε ότι:

  • Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Ξεκινάμε ανάβοντας τον, ώστε να ζεσταθεί καλά και έπειτα μετράμε τα υλικά.
  • Από την εμπειρία μου, από τα τόσα κέικ που έχω ψήσει, πιστεύω ότι το πιο σωστό ψήσιμο γίνεται στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, γύρω τους 170ο C. Στον αέρα ψήνω, συνήθως, μόνο τα ατομικά κεκάκια, επειδή είναι μικρή η ποσότητα.Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή το αποτέλεσμα θα είναι κέικ χωρίς όγκο με κολλώδη υφή. Αν αντίθετα η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά κάνωντας πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε, θα πέσει ο όγκος του.Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή.
  • Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει το πρώτο μισάωρο γιατί θα «καθίσει» και δεν θα φουσκώσει το κέικ.
  • Ένα κέικ είναι ψημένο όταν μοσχοβολήσει το σπίτι και το κέικ ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε και έχει ροδίσει. Θα το διαπιστώσετε όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγει στεγνό.
  • Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10΄στη φόρμα. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να μη νοτίσει και να κρυώσει ομοιόμορφα. Αντίθετα, αν ψήνουμε cup cakes, αμέσως μόλις τα βγάλουμε απο το φούρνο τα ξεφορμάρουμε, γιατί με την θερμότητα του ταψιού συνεχίζουν να ψήνονται και να στεγνώνουν.
κέικ καρότου
Κέικ καρότου- Carrot cake
  • Για να αποφεύγετε να θρυμματίζεται το κέικ σε ψίχουλα όταν το κόψετε, βουτήξτε το μαχαίρι σε καυτό νερό και σκουπίστε το καλά πριν κόψετε.
  • Όταν πρόκειται να αλείψετε ένα κέικ, ξεσκονίστε το πρώτα καλά, με καθαρό πινέλο. Αν θέλετε το καλυμμένο με με γλάσο ή φρόστινγκ κέικ σας να γυαλίζει, ζεστάνετε ελαφρά την επιφάνεια του είτε με καμινέτο είτε με πιστολάκι μαλλιών.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και απολαύστε τα κέικ σας, νόστιμα και επιτυχημένα όπως ποτέ άλλοτε!

Και να θυμάστε ότι είμαι πάντα εδώ να μοιράζομαι τις γνώσεις και τα μυστικά μου!

Καλή επιτυχία!

Έχετε ακόμα απορίες για το ψήσιμο του κέικ; Στο πατακάτω άρθρο θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε ένα κέικ, και πώς θα τα αποφύγουμε!

Κέικ: απορίες και όλα τα μυστικά

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε