Πίσω

Γάλα καρύδας: πώς παράγεται και γιατί να το προτιμήσω

Τι είναι το γάλα καρύδας;

Το γάλα καρύδας είναι το υγρό που εξάγεται με την διαδικασία αποστράγγισης του ενδοσπερμίου του καρπού της καρύδας και αναμειγνύεται με νερό. Το γάλα καρύδας καταναλώνεται ως ρόφημα.

Τρόπος παρασκευής

Ο πολτός της καρύδας διαλύεται σε νερό περίπου 70ºC. Έπειτα το εναιώρημα διηθείται μέσα από ειδικά φίλτρα για την απομάκρυνση στερεών σωμάτων. Ακολουθεί παστερίωση στους 95ºC για 5 λεπτά και έπειτα ζύμωση με καλλιέργεια Lactobacillus reuteri. Σε πολλά ροφήματα καρύδας εφαρμόζονται ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες (140ºC για 4λ.) αυξάνοντας κατά πολλούς μήνες την διάρκεια ζωής τους (έως 6 μήνες).

Για να πραγματοποιηθεί η ζύμωση δεν χρειάζεται να προστεθούν σάκχαρα ή άλλες θρεπτικές ουσίες στο ρόφημα όπως συνηθίζεται κατά την παρασκευή άλλων φυτικών ροφημάτων όπως στο ρόφημα αμυγδάλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την βελτίωση της δομής, προστίθενται διάφορες πρωτεΐνες που λειτουργούν ως σταθεροποιητές/γαλακτοματοποιητές ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ομογενοποίηση για να αποφευχθεί ο διαχωρισμός της λιπαρής από την υδατική φάση δημιουργώντας διπλή στοιβάδα.

Γάλα καρύδας – Σύσταση

Το γάλα καρύδας περιέχει 57 με 65% υγρασία, 7 με 8% πρωτεΐνη, 15 με 30% λιπαρά. Το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά. Ωστόσο τις περισσότερες φορές αποβουτυρώνεται και φτάνει να έχει λιποπεριεκτικότητα μικρότερη από 1%. Το έλαιο καρύδας είναι κορεσμένο. Ωστόσο επειδή η λιποπεριεκτικότητα του άπαχου ροφήματος είναι χαμηλή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τυχόν επιβαρύνσεις στην υγεία του ατόμου. Το γάλα καρύδας το βρίσκουμε στο εμπόριο με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ενώ γενικά προστίθενται βιταμίνες Β12 αλλά και D.

Κριτήρια επιλογής

Το γάλα καρύδας κρίνεται ποιοτικά άριστο και εμπορικά αποδεχτό εφόσον αξιολογηθούν ορισμένοι παράγοντες όπως το χρώμα, το ιξώδες (δείκτης ρευστότητας), η σταθερότητα της δομής, το ποσοστό λίπους, η οσμή αλλά και η γεύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν αφαιρούμε το λίπος από το γάλα καρύδας το χρώμα γίνεται ελαφρώς πιο κιτρινωπό.

Γιατί να καταναλώσω γάλα καρύδας και πώς να το εντάξω στο καθημερινό μου διατροφολόγιο;

Το άπαχο γάλα καρύδας έχει χαμηλό ποσοστό λίπους. Τα 240 ml περιέχουν περίπου 50 θερμίδες. Περιέχει επαρκείς ποσότητες καλίου, νατρίου, μαγνησίου ενώ εμπλουτίζεται και με ασβέστιο. Δεν περιέχει βιταμίνες, γι’ αυτό τον λόγο προστίθενται οι βιταμίνες A,D και B12. Τέλος το πρωτεϊνικό του περιεχόμενο δεν είναι υψηλό, είναι όμως σημαντικό για τους αυστηρά χορτοφάγους. Αν επιθυμείς να εντάξεις το γάλα καρύδας στο διαιτολόγιο σου και να καταπλήξεις τους φίλους σου μην διστάσεις να ετοιμάσεις ένα δείπνο. 

Αν σας άρεσε αυτό το γάλα καρύδας, δείτε ακόμα,

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται