Πίσω

Γάλα σόγιας: πώς παράγεται και θρεπτική αξία

Τι είναι το γάλα σόγιας;

Γάλα σόγιας ονομάζουμε το υγρό ρόφημα που παραλαμβάνουμε έπειτα από εκχύλιση σπόρων σόγιας. Αποτελεί ένα υποκατάστατο του γάλακτος. Μπορεί να καταναλωθεί από αυστηρά χορτοφάγους και άτομα που εμφανίζουν αλλεργία στο αγελαδινό.

Τρόπος παρασκευής 

Οι σπόροι σόγιας μουλιάζονται για 24 ώρες. Έπειτα προστίθενται σε ζεστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα (έως 20 λεπτά) που ποικίλει ανάλογα με την πρακτική της κάθε βιομηχανίας. Αμέσως μετά αφήνονται σε κρύο νερό και έπειτα βράζονται για 5 λεπτά. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας από βρασμένο σε κρύο νερό αποσκοπούν στην εύκολη αποκόλληση της φλούδας του, την εξασφάλιση της τρυφερότητάς του αλλά και την αποτροπή ανάπτυξης δυσάρεστης γεύσης στο τελικό προϊόν. Έπειτα ακολουθεί πολτοποίηση μέσω φίλτρων ή διάφοροι μέθοδοι άλεσης μαζί με νερό.

Συνήθως αφού παραλαμβάνεται το εκχύλισμα σόγιας ακολουθεί παστερίωση. Γάλα σόγιας παρασκευάζεται και με προσθήκη μικροοργανισμών ζύμωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η απομάκρυνση της ελαιώδους ουσίας από τους σπόρους όσο και η διαδικασία της ζύμωσης είναι δύο πρακτικές που βελτιώνουν την γεύση του τελικού προϊόντος. 

Θρεπτική αξία

Το γάλα σόγιας έχει καλύτερη θρεπτική αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτικά ροφήματα. Περιέχει βιταμίνες όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Επίσης, εμπλουτίζεται με A, D και Β12. Οι σπόροι σόγιας αλλά και το γάλα σόγιας περιέχουν ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό και σε μικρότερη ποσότητα σίδηρο.

Πηγή πρωτεΐνης 

Το γάλα σόγιας περιέχει 2,3 με 3% πρωτεΐνη ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής που ακολουθείται. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεΐνη σόγιας αξιοποιείται πλέον για την παραγωγή συμπληρωμάτων πρωτεΐνης καθώς περιέχει αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα. Αν αθλείσαι δεν έχεις παρά να εντάξεις στην διατροφή σου το γάλα σόγιας στις διάφορες παρασκευές που έχω να σας προτείνω. Ένα θρεπτικό μεταπροπονητικό γεύμα περιέχει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν στην μυϊκή σου αποκατάσταση.

Γάλα σόγιας και γαστρεντερικά προβλήματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα σόγιας και τα προϊόντα αυτού μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία και μετεωρισμούς. Αυτό οφείλεται στα σάκχαρα του σπόρου σόγιας, η σταχυόζη και η ραφινόζη που διασπώνται πιο δύσκολα. Ωστόσο η ζύμωση του ροφήματος με μικροοργανισμούς που καταναλώνουν τα σάκχαρα αυτά μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα. 

Το γάλα σόγιας περιέχει ουσίες όπως πολυφαινόλες και ισοφλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση καρδιοαγγειακών νοσημάτων ρυθμίζοντας τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης. Οι ίδιες ουσίες υποστηρίζεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών αλλά και στην ρύθμιση της γλυκόζης νηστείας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη. Προσελκύουν όμως ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στον τομέα της υγείας.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται