Τι είναι το γάλα σόγιας;
Ονομάζουμε το υγρό ρόφημα που παραλαμβάνουμε έπειτα από εκχύλιση σπόρων σόγιας. Αποτελεί ένα υποκατάστατο του γάλακτος. Μπορεί να καταναλωθεί από αυστηρά χορτοφάγους και από άτομα που εμφανίζουν αλλεργία στο αγελαδινό.
Τρόπος παρασκευής
Παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας ή από μεμονωμένα στελέχη πρωτεϊνών σόγιας που έχουν διαβραχεί και πολτοποιηθεί, ώστε να εξαχθεί το υγρό περιεχόμενό τους. Οι σπόροι μουλιάζονται για 24 ώρες. Έπειτα προστίθενται σε ζεστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα (έως 20 λεπτά) που ποικίλει ανάλογα με την πρακτική της κάθε βιομηχανίας. Αμέσως μετά αφήνονται σε κρύο νερό και έπειτα βράζονται για 5 λεπτά. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας από βρασμένο σε κρύο νερό αποσκοπούν στην εύκολη αποκόλληση της φλούδας του, την εξασφάλιση της τρυφερότητάς του αλλά και την αποτροπή ανάπτυξης δυσάρεστης γεύσης στο τελικό προϊόν. Έπειτα ακολουθεί πολτοποίηση μέσω φίλτρων ή διάφοροι μέθοδοι άλεσης μαζί με νερό.
Παρασκευάζεται και με προσθήκη μικροοργανισμών ζύμωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η απομάκρυνση της ελαιώδους ουσίας από τους σπόρους όσο και η διαδικασία της ζύμωσης είναι δύο πρακτικές που βελτιώνουν την γεύση του τελικού προϊόντος.
Έχει χαρακτηριστική γεύση και κρεμώδη υφή. Προέρχεται από την Κίνα. Περιέχει πηκτικές ουσίες και φυτικά έλαια, ώστε να βελτιωθεί η γεύση και η πυκνότητά του. Έχει ήπια και κρεμώδη υφή. Γενικότερα πρόκειται για το πιο καλό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος. Περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεϊνών με αυτό. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, όμοια με αυτή του αγελαδινού. Το γάλα σόγιας επίσης προσδίδει λιγότερες από τις μισές θερμίδες του αγελαδινού γάλατος και παραπάνω από τις τριπλάσιες από το γάλα αμυγδάλου.
Θρεπτική αξία
Έχει καλύτερη θρεπτική αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυτικά ροφήματα. Περιέχει λίπη και υδατάνθρακες. Έχει μεγάλες ποσότητες σε σίδηρο, ασβέστιο και ισοφλαβόνες, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ. Δεν περιέχει καζεΐνη, γαλακτόζη και χοληστερόλη. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά όπως και το γάλα αμυγδάλου. Συνήθως εμπλουτίζεται με ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και D για να μοιάζει με το αγελαδινό. Η κατανάλωσή του δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αλλεργία στη σόγια, αλλά και στα ρεβίθια, στον αρακά, κ.ά. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική κυρίως σε γλυκά πιάτα, για μπεσαμέλ, αλλά και για ψήσιμο. Το γάλα σόγιας σε συμπεριφορά ως προς τα ροφήματα του καφέ, πλησιάζει αρκετά στο ζωικό. Συνδυάζεται με τσάι, δημητριακά και για παρασκευή smoothies.
Πηγή πρωτεΐνης
Περιέχει 2,3 με 3% πρωτεΐνη ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής που ακολουθείται. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεΐνη σόγιας αξιοποιείται πλέον για την παραγωγή συμπληρωμάτων πρωτεΐνης καθώς περιέχει αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα. Αν αθλείσαι δεν έχεις παρά να το εντάξεις στην διατροφή σου. Ένα θρεπτικό μεταπροπονητικό γεύμα περιέχει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν στην μυϊκή σου αποκατάσταση.
Γαστρεντερικά προβλήματα
Μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα και τα προϊόντα αυτού μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία και μετεωρισμούς. Αυτό οφείλεται στα σάκχαρα του σπόρου, η σταχυόζη και η ραφινόζη που διασπώνται πιο δύσκολα. Ωστόσο η ζύμωση του ροφήματος με μικροοργανισμούς που καταναλώνουν τα σάκχαρα αυτά μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα.
Περιέχει ουσίες όπως πολυφαινόλες και ισοφλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση καρδιοαγγειακών νοσημάτων ρυθμίζοντας τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης. Οι ίδιες ουσίες υποστηρίζεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών αλλά και στην ρύθμιση της γλυκόζης νηστείας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη. Προσελκύουν όμως ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στον τομέα της υγείας.